Meer taksen, minder inkomsten

Het is volop zomer en de Grieken moeten nu massaal hun belastingaangiften binnenleveren bij de fiscus. Dit jaar kon dat enkel online, via taxisnet. Een bruine envelop is bij ons in ieder geval niet in de bus gevallen. Heel wat Grieken zijn echter nog steeds digibeet en weten niet eens hoe ze op internet moeten, laat staan dat ze al ooit een computer van nabij hebben gezien. Die hebben dit jaar noodgedwongen beroep gedaan op een boekhouder die de aangifte voor hen invult. En daar meteen ook een mooi extraatje aan overhield.

Mooi ook om te zien hoe de overheid geen moeite doet om het voor al haar burgers makkelijk te maken. Eens te meer. Nu is het wel zo dat het pas op het laatste moment duidelijk was hoe de Griekse bevolking zou worden belast. Normaal staat dat allemaal vast, maar door de aanhoudende onderhandelingen met de trojka was niets nog stabiel.

Niet iedereen heeft zijn belastingaangifte al vervolledigd, maar op basis van de aangiften die nu al zijn verwerkt, kan een trend worden gezien. Eerder deze week bleek uit een artikel in Ta Nea dat meer dan 1.100.000 loontrekkenden en gepenisoneerden in 2012 een inkomen hadden dat lager ligt dan de armoedegrens, die is vastgesteld op 6.000 euro per jaar, of 500 euro per maand. En hier is niet mee geknoeid, want loontrekkenden kunnen gewoon nauwelijks belastingen ontduiken. Ook opvallend: 65.185 belastingplichtigen gaven een inkomen aan van minder dan 1.000 euro per jaar!

Het gemiddelde aangegeven jaarlijkse inkomen in 2012 voor loontrekkenden en gepensioneerden bedroeg 14.640 euro. IN 2010 was dat nog 17.928 euro. Dus op 2 jaar tijd is het inkomen met 18,3% gezakt. Tegelijkertijd zijn de belastingen de hoogte in gegaan: loontrekkenden en gepensioneerden zullen dit jaar 1.654 euro moeten betalen, terwijl dat vorig jaar nog 1.091 euro was. Een toename van 52%.

Wat de vrije beroepen betreft, bedroeg het aangegeven inkomen voor 2012 gemiddeld 19.880 euro (347.304 zelfstandigen), terwijl ze in 2011 nog 32.313 euro declareerden. Een vermindering van 38,5%. Met die aangiften kan natuurlijk wel wat geknoeid zijn, maar de trend is er wel.

En die trend blijkt ook uit de cijfers van de Griekse statistische dienst ELSTAT. Die vergelijkt de inkomens in het eerste kwartaal van 2012 met de inkomens in het eerste kwartaal van dit jaar. Op een jaar tijd hebben de Griekse gezinnen bijna 2 miljard euro minder aan beschikbaar geld, door het snijden in de salarissen, de pensioenen en de sociale voorzieningen.

Op een jaar tijd is het besteedbare inkomen gedaald met 6,2% voor gezinnen en VZW’s (Verenigingen Zonder Winstoogmerk) van 30,9 miljard euro naar 29 miljard. Het uitgavepatroon is veranderd: van 35,6 miljard euro naar 32,4 miljard, wat dus overeenkomt met een krimp van 8,9%. Grieken zijn nooit goeie spaarders geweest: in 2012 gaven ze 15% meer uit dan ze hadden, maar dit jaar is dat gedaald naar 11,7%. Er wordt dus minder op krediet uitgegeven, zou je kunnen zeggen.

Allemaal tekenen dat het voorlopig zeker nog niet de goeie kant op gaat.

3 thoughts on “Meer taksen, minder inkomsten

  1. Het is duidelijk dat de broekriem wordt aangehaald en dat is voor velen een flinke stap terug. Ik ben het niet met jegens dat je stelt dat met de belasting van de loontrekkers niet gesjoemeld kan worden. Opzich is dat waar maar we moeten niet vergeten dat heel veel mensen, kijk bijvoorbeeld naar de toeristen industrie, een groot deel van hun salaris zwart uitbetaald krijgen. Daar worden geen belastingen, sociale premies en ook geen pensioenpremies over betaald. De werkgevers steen hier dus niet alleen van de overheid maar ook van hun werknemers.

  2. Ja @Europa, de filpmjes over Kreta circuleren op het web – erg goed gevonden. De campagne is opgezet met weinig geld en toch getuigt ze van heel wat vindingrijkheid. Wat niet kan worden gezegd van de campagne van het ministerie van Toerisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *