Over de schijf van de schijf van de noodlening

Het haalde vorige week de krantenkoppen: Griekenland kreeg weer een nieuwe schijf van de noodlening. Wat uit vele berichten absoluut niet duidelijk was, is het feit dat het niet ging om de volledige schijf van 8,1 miljard euro, maar wel om een deel van die schijf, namelijk een kleine 6 miljard euro.

Een schijf die in schijfjes wordt uitbetaald. De reden is simpel: in Brussel vertrouwt men de Griekse regering niet, in tegenstelling tot wat premier Samaras in de Griekse media vertelt. De trojka heeft die keer geëist dat er ambtenaren worden ontslagen (want de openbare sector is veel te groot en inefficiënt – zie de getallen hier, er werken 618.709 ambtenaren in de openbare sector in juni 2013). Maar is het u al opgevallen dat niemand in de Griekse regering dit woord in de mond durft te nemen? De grondwet laat het niet toe, en dat komt goed uit voor het discours. Er was ooit sprake van een arbeidsreserve, maar dat plan is opgegeven. Nu spreekt men van mobiliteit, waarbij men mensen de indruk geeft dat ze in een andere sector terecht kunnen.

Afgelopen week zijn een paar 1000 posities in het onderwijs opgeheven (let op: we noemen het dus geen ontslagen). Die mensen zouden dan in een andere sector terecht kunnen. De media heeft het over het feit dat er posities zijn in de volksgezondheid. Maar ook daar moet worden bespaard. Om eerlijk te zijn: ik zie die mobiliteit niet meteen gebeuren. En niet alleen dat: er zal een evaluatiecommissie worden opgezet die moet nagaan of mensen die van een andere sector zijn gekomen, wel voldoen aan de criteria voor de nieuwe job. Dat die evaluatiecommissie zal bestaan uit slippendragers van Nea Dimokratia en PASOK staat nu al als een paal boven water.

Maar nog even over dat deeltje van ongeveer 2 miljard van de laatste schijf: de Euro Working Group zat er vandaag over samen, want het mobiliteitsschema dat de Griekse regering klaar had, was niet voldoende. Er moesten nog zeker 80 mensen meer worden ontslagen (sorry: in de mobiliteitsreserve worden gestopt). Bij het vorige plan werd voor mensen die een doctoraat hadden behaald of post-universitaire studies hadden gedaan een uitzondering gemaakt. Die uitzondering laat men nu varen. Daarover is gisteren in het parlement gestemd, met minder persbelangstelling dan voordien. Maar toch wel belangrijk: 2 parlementsleden van Nea Dimokratia braken de gelederen, wat leidde tot een berisping van premier Samaras.

Diezelfde Samaras verklaarde overigens gisteren nog dat ambtenaren die hun werk waardig uitvoeren, niet bang hoeven te zijn. Dus die leerkrachten en die mensen met zo veel educatieve bagage deden voerden hun job niet waardig uit? Ik herinner u er nog maar eens aan: het zijn posities die worden afgeschaft, dus men kijkt helemaal niet naar de prestaties van de ambtenaren. Tot voor een maand was er sprake van het feit dat ambtenaren tegen wie een tuchtprocedure loopt, de laan zouden worden uitgestuurd. Is daar iets van gekomen? Ik dacht het niet. Meer nog: afgelopen week heeft Plenaire Hof van de Tuchtcommissie (Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου) beslist dat ambtenaren tegen wie een tuchtprocedure loopt, recht hebben op een pensioen. Allemaal signalen die er niet op wijzen dat mensen die hun job waardig uitvoeren, niet bang hoeven te zijn.

Maar dat zal de Euro Working Group en de gewone Eurogroup wellicht worst wezen. Zolang de excelletjes maar kloppen.

5 thoughts on “Over de schijf van de schijf van de noodlening

  1. Ach, het is gewoon een axiomatisch gegeven: Alle, ALLE steunaanvragen van de PIGS-landen worden steeds betaald. Met af en toe wat discussies en heronderhandelingen voor de gallerij en inderdaad wat aangepaste excelletjes, maar er werd bij mijn weten nog nooit echt op de rem geduwd. Hooguit een vermanend vingertje en een paar maanden uitstel.
    Op termijn is dit natuurlijk niet vol te houden, maar ondertussen is de EU – die hier nochtans zo bespuwd wordt – heelder vaten zonder bodems aan het verrijken.

  2. @Marc, met de vaten zonder bodem kan ik het nog wel eens zijn. Maar het zijn niet die vaten die worden verrijkt. Ik denk dat de gebeurtenissen van de voorbije 3 jaar al wel hebben aangetoond waar al het geld naartoe gaat.

  3. @Bruno – we verstaan elkaar (misschien heb ik me verkeerd uitgedrukt) – de vaten zonder bodem die ik bedoel zijn net die ‘figuren’ in hun ivoren torentjes die er nooit genoeg van zullen krijgen.

  4. @Bruno,
    Uit eigen ervaring weet ik spijtig genoeg, dat je volledig inzetten als ambtenaar niet altijd resulteert in appreciatie van bovenaf.
    De heertjes aan de top van de pikorde sluiten liever lucratieve onderhoudscontracten af, bestellen studie’s bij logevrienden, of plannen hun eigen carriere via de vakbonden.
    Waar moet het heen met deze wereld wanneer genoeg expertise gevonden wordt in eigen rangen.
    Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat tijdens de laatste jaren van mijn carriere, heel wat ten goede veranderd is, dankzij het enthousiasme van een jongere generatie. Ik vrees echter dat je je in Griekenland tot nader bericht beter plooit naar de wensen van je baasjes. De kans op overleving lijkt me dan groter.

  5. Zie DE STANDAARD : “Hulpprogramma voor GR schiet vier miljard euro te kort”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *