Vuilnis

Als u de titel van deze post ziet, denkt u misschien aan het voetbal de Griekse nationale ploeg gisteren liet zien (het is erg stilletjes in Griekenland vandaag), maar het gaat wel degelijk over echt vuilnis.
Griekenland zit met een vuilnisprobleem. Er worden grote hoeveelheden vuilnis geproduceerd, en men weet daar geen weg meer mee. Tot 25 jaar geleden gooide een gezin vooral meloenschillen en groentenafval weg. Sinds Griekenland meer een meer het consumptiemodel heeft aangenomen (veel meer dan andere West-Europese landen), is de hoeveelheid afval per gezin enorm gegroeid. De bestaande vuilnisbelten kunnen dat afval niet aan. Er is ook geen beleid om die grote hoeveelheden te verwerken. Hier zijn geen verbrandingsovens, geen recyclagecentra, niets. Elektronische apparaten worden gewoon op straat bij het vuilnis gezet, en de παλαιατζής (paliadzis – in de meeste gevallen een zigeuner) haalt die op in zijn pick-up en doet er weet-ik-veel-wat mee. Dit was zo wat de enige bekende vorm van recyclage die Griekenland kende.

De traditionele vuilnisbelten geraken ondertussen allemaal vol. Dus moet de overheid nieuwe vuilnisbelten bouwen. En dat loopt niet altijd van een leien dakje. Telkens een plan bekend wordt gemaakt voor de bouw van een nieuwe vuilnisbelt, komen bewoners in de buurt massaal de straat op. Een paar weken geleden was dat nog in Korfoe het geval (daar is zelfs een dode gevallen bij het protest) en een paar dagen geleden was het weer van dat in Thessaloniki. Het principe dat de meeste mensen hanteren, is “niet in mijn achtertuin”. Een begrijpelijk reactie, kunt u opwerpen. Maar ik snap het niet helemaal. In heel Griekenland storten mensen namelijk volop vuilnis in hun achtertuinen. Bossen, valleien, kloven… alles wordt vol afval gedumpt, omdat men er geen blijf mee weet (ah ja, de bouw van legale vuilnisbelten wordt altijd aangevochten). Er zijn in Griekenland naar schatting 3000 dergelijke illegale stortplaatsen. In achtertuinen, in beschermd natuurgebied. Zo wordt het grondwater vervuild, komen er toxische stoffen vrij en ontstaat er een tijdbom: illegale vuilnisbelten zijn zeer ontvlambaar in de Griekse hete zomers en zijn al vaker de aanleiding van bosbranden geweest.
De overheid grijpt niet in: ze is bang om stemmen te verliezen. En weer is het milieu de grote verliezer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *