Het is het mantra dat al jaren wordt gezongen. Als ik me niet vergis, is Margaret Thatcher er mee begonnen: privatiseringen zijn nodig om de cijfers terug in evenwicht te krijgen en om economische groei te stimuleren. De staat is spilzuchtig, maar door privatiseringen zou de overheid én geld uitsparen én zal de burger beter geholpen worden. Of iets in die zin, want ik heb geen zin om het mantra te herhalen.
Het Hellenic Republic Asset Development Fund (HRADF), de Griekse versie van de Truehand Anstalt, is het orgaan dat verantwoordelijk is voor privatiseringen in Griekenland. Met de slogan “Putting the Greek economy back in motion” is het fonds al een paar jaar actief, maar echt veel succes heeft het nog niet geoogst. De Griekse economie beweegt helemaal niet, en er is geen groei. De voorbije jaren is het een komen en gaan geweest van directeuren met royale salarissen. Het afgelopen jaar heeft het fonds er 3 directeurs doorgejaagd. De laatste mocht opstappen nadat duidelijk was geworden dat hij op vakantie was gegaan met de Lear Jet van Dimitris Melissanidis, nadat hij de openbare gokmaatschappij OPAP had verkocht aan Emma Delta Ltd (de eerste echte privatisering), een investeringsmaatschappij die toebehoort aan de oligarch. Hans heeft het hier al eens uitgebreid beschreven.
Privatiseren dus, om Griekenland te redden. Het HRADF (of TAIPED zoals het in het Grieks wordt genoemd) heeft ook een hele lijst van gebouwen en gronden die nu nog aan de staat toebehoren, in de uitverkoop staan. Ik heb hier eerder al eens een lijst gepubliceerd van de gebouwen die in de etalage staan.
Het fonds heeft de afgelopen week 28 gebouwen van de lijst verkocht. Goed nieuws? Hm, laten we dat eens van nabij bekijken: de gebouwen zijn eigenlijk geleased aan de real estate takken van Eurobank en van de National Bank of Greece (Ethniki) voor een periode van 20 jaar voor een bedrag van 261,3 miljoen euro.
Wat gaan de banken met die gebouwen doen? Wat in de andere landen van Europa ook al is gebeurd: terug verhuren aan de overheid. De 28 gebouwen zullen worden verhuurd voor een bedrag van 30 miljoen eur per jaar. Een eenvoudig rekensommetje leert ons dat dit over een periode van 20 jaar oploopt tot 600 miljoen euro. Ik ben geen econoom, maar ik zie hier in die 20 jaar een verlies van 338,7 miljoen euro voor de Griekse staat (ofwel 19,95 miljoen euro per jaar).
Waar zit de winst? Waar zit het succes van dit recept?
Wie is de nieuwste directeur van dit fonds en uit welke sector komt hij?
Konstantinos Maniatopoulos, en hij komt uit de energiesector. Hij was trouwens lid van de Raad van Bestuur van de gasverdeelmaatschappij DESFA, die aan de Azeri’s zal worden verkocht.
http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite2_1_28/09/2013_520723
Een recept dat de regering Dehaene ook in Belgie heeft toegepast om de gaatjes te vullen… ik zie er ook de waarde niet van in…
De Griekse overheid is uiterst bekwaam om goede dingen verkeerd te doen.
1. Het Troika-recept werpt blijkbaar goede vruchten af in Ierland en Spanje, in Portugal is er beterschap maar in Griekenland gaat het van kwaad naar erger.
2. Het probleem is nochtans zeer eenvoudig, misschien te eenvoudig. In de plaats dat de Griekse politiekers dagelijks zitten te vertellen dat het in GR beter gaat, zouden ze beter de vinger in de wonde leggen met te zeggen dat GR niet in staat is nog verkoopbare producten te fabriceren. IEDEREEN MET WAT OGEN IN HET LIJF ziet dit toch, dus ook de Troika (en ook de GR politiekers maar deze laatste durven het niet te zeggen want dan zouden ze er ook moeten aan toevoegen dat hun eigen politieke verwezenlijkingen niet meer verkoopbaar zijn).
3. En wat denkt de Troika dan ? Wel laten we een aantal buitenlanders naar GR brengen om het handje van de GR vast te houden, net zoals buitenlandse voetbaltrainers naar GR getrokken worden.
4. HET grote probleem hierbij is echter dat deze buitenlanders hoegenaamd geen euro willen geven om het boeltje recht te trekken maar dat ze, net zoals voetbaltrainers, daarvoor betaald willen worden EN DIT LAATSTE WILLEN DE GR NIET BEGRIJPEN.
5. En zolang GR dit niet willen begrijpen, zolang zal de exodus van GR bedrijven (en dus ook de werkgelegenheid) verder blijven doorgaan : COCA-COLA Hellenic naar Zwitserland, FAGE naar Luxemburg, VIOHALCO naar België (en binnenkort HEINEKEN Greece en PROCTEL and GAMBLE Greece, enz……).
6. Er al eens op gelet dat nu :
.de meeste verkochte melk in GR uit Italie, Belgie en Nederland geïmporteerd worden;
.het meeste rundsvlees, varkensvlees en kippenvlees in GR geimporteerd worden uit Frankrijk, Nederland en Belgie;
.enz….
Kortom : voor “de spelen” heeft GR geld over, maar niet om hun industriële producten en services op punt te stellen.
Goede vruchten in Spanje? @kaliopi, je bent nu toch je sarcastische zelve, mag ik hopen…
nu gaan we ook nog voetbal les krijgen van haar…denk daar aan, alles heeft een reden… de ene zijn dood is de andere zijn brood
In Portugal zeker wel!!