Zo, dat klinkt lekker positief, niet? Transparency International heeft gisteren de cijfers van de Corruptie Perceptie Index gepubliceerd. Dat is de index die weergeeft hoe de bevolking aanvoelt dat er corruptie is. Want corruptie kun je natuurlijk zeer moeilijk objectief meten. Toch is de CPI van TI een goeie maatstaf, lijkt me. Zeker omdat je jaar op jaar kunt vergelijken. De index is gebaseerd op een puntenstelsel van o tot 100. Hoe meer punten, hoe minder corrupt een land is. Denemarken doet het nog maar eens heel goed en is het minst corrupte land. Het scoort dit jaar 91 punten.
En Griekenland? Dat staa op de 80ste plaats, op een totaal van 177 landen. Niet echt denderend, maar al beter dan vorig jaar, toen het land nog op de 94ste plaats stond. Griekenland wist 40 punten te vergaren.
En laten we het nu eens van de minder positieve kant bekijken: Griekenland is het meest corrupte land van de EU. Het staat nog lager dan Bulgarije op de index, en moet zelfs Senegal en Tunesië laten voorgaan. China scoort even slecht en Swaziland staat maar 1 plaats lager. Spanje en Slovenië (landen waar het ook niet bepaald goed gaat) zijn gezakt op de index.
Tegelijk is Griekenland de hervormingskampioen van de EU, volgens het rapport “Euro Plus Monitor†van de Raad van Lissabon. Het rapport kijkt vier indexen na: de aanpassing van de betalingsbalans van de lopende rekeningen, de fiscale hervorming, de hervorming van de arbeidskosten, en de structurele hervormingen. In vergelijking met 2012 is Griekenland de beste in de klas van de 20 Europese landen die zijn onderzocht. Het land staat op de eerste plaats qua fiscale hervormingen en structurele hervormingen, en moet enkel Ierland voor laten gaan in de aanpassing van de arbeidskosten. Het land is ook bij de besten qua hervorming van de buitenlandse betalingsbalans.
Prachtig allemaal, zeker voor Olli Rehn, die de schouderklopjes kwam uitdelen. En reken maar dat premier Samaras dit rapport vaak zal gebruiken om aan te tonen dat Griekenland wel een “success story” is. Samaras stond gisteren echter niet in de rij bij de sociale supermarkt in Kallithea.
Hij kent ook niemand van de 1.375.000 werklozen, van de 3 miljoen Grieken die geen ziekteverzekering meer hebben, en van zo vele anderen die op hun manier het Griekse succesverhaal beleven.
Al die ‘structurele hervormingen’worden gelauwerd en staan op EEN rij met de ‘fiscale hervorming’en de ‘arbeidskosten’? Jawel,een bevolking uitzuigen geeft inderdaad een fiscale hervorming.
Samaras stond inderdaad wellicht niet in de rij voor de voedseluitdeling in Kallithea. Maar wie wel: ‘clevere’ (poniroi) landgenoten die voorrangsnummers hadden buitgemaakt of vervalst en ze voor 5 Euro per stuk verkochten!! Veel Griekser dan dat kan het toch niet… en toch is het allemaal de schuld van de Trojka…
Overigens is GR ook 17 plaatsen gezakt in de PISA-scholenranking (42ste op 65).
Maar ach ja, ‘skasila mas…’
Toch een beetje opletten met die PISA-scholenranking. Die bestaat als dusdanig niet per school, maar wel per vak:
http://www.enetenglish.gr/?i=news.en.home&id=1654
http://www.ftm.nl/column/de-rondpompmachine/
Ik weet niet goed waar ik dit moet plaatsen, maar ik vind het een prachtig stuk.
Ja,@Bea.Dat stuk geeft een prima overzicht van ons
superieure beloning/belasting-systeem.De Grieken zouden er dolgelukkig mee kunnen zijn.Maar daar zijn ze op individuele basis – de goede uitzonderingen daargelaten – te door en door corrupt voor.Van hoog tot laag.
Ik hoop niet dat we ‘gered’ gaan worden door de superieure rondpompmachine, ik zie vooral een hoop humor in dit stuk als je beide landen kent.
grappig!
rondpompmachine , draaideurconstructie. vindingrijk zijn wij wel in nederland. wij doen veel recyclen ook.
Zou er u ook maar één vuilsnisstortplaats bijgekomen zijn de laatste jaren, een onderwerp wat vóór de crisis echt ‘hot’ was.Inclusief herhaalde dreigingen vanuit de EU met hoge opgelegde boetes.
Of heeft het probleem zichzelf inmiddels opgelost,
nu Grieken,Roma’s of vluchtelingen de vuilnisbelten zelf wel afgraven op zoek naar iets eetbaars of verkoopbaars; net zoals in andere ontwikkelingslanden?
@Aleko, zolang de oligarchen er geen brood in zien, zal er niets gebeuren, en zal Griekenland gewoon verder boetes blijven betalen.
Griekenland uitvinder van de oligarchie, niet van de democratie? Geschiedenisboekjes maar weer eens herschrijven.