Gisteren was er een studiedag die het 1-jarig bestaan van ΕÏγάνη (ergani) vierde. De kans dat u weet wat Ergani is, is heel erg klein, maar het is u vergeven. Ik ken niet 1 Griek die weet wat het is. Het gaat om het computersysteem dat registreert hoeveel bedrijven er zijn, en hoeveel mensen er tewerkgesteld zijn met welk loon.
Minister Vroutsis stelde gisteren tijdens die studiedag een aantal cijfers voor, waar je toch even stil van wordt. We weten ondertussen wel dat de ongeveer 1,4 miljoen euro werklozen in Griekenland voornamelijk uit de privésector komen. We weten ook dat 1 miljoen mensen in diezelfde privésector met maanden vertraging worden uitbetaald. Als ze al worden uitbetaald.
De minister stelde gisteren dat 35% van de werknemers in de privésector tot 700 euro verdienen en 20% tot 500 euro.
Je kunt de cijfers ook een beetje anders voorstellen: 79,76% van de werknemers verdient meer dan 500 euro. 32,21% verdient tussen de 1.000 en 2.000 euro. In totaal zijn er in Griekenland 1.371.450 mensen ingeschreven in de privésector . 53,5% van hen zijn mannen.
Er zijn 196.695 bedrijven geregistreerd die werk geven in Griekenland. 90,21% van die bedrijven zijn kleine tot zeer kleine bedrijven die hoogstens aan 10 mensen werk bieden.
Tijdens de voorstelling van de cijfers had Vroutsis het ook over het feit dat de arbeidsinspectie tot dusver eigenlijk helemaal niet efficiënt werkte, en dat dit ten koste ging van de werknemers. Maar nu zou het tij gekeerd zijn, wat te merken zou zijn aan het feit dat de sociale kas IKA al twee opeenvolgende maanden een verhoging van de bijdragen ziet in vergelijking met de maand voordien. Het resultaat van structurele hervormingen, aldus de minister. Hij voegde zich bij het leger van optimisten die zegt dat we het ergste achter de rug hebben en dat de economie in 2014 weer gaat aanzwengelen.
Toch roepen de cijfers een aantal vragen op. 1.371.450 mensen slechts in de privésector? Dat is ongeveer 12% van de totale bevolking van Griekenland.Hoe gaan die een systeem van sociale kassen draaiende houden? Een systeem dat volgens de studiedienst van de vakbond van diezelfde privésector (GSEE) gaat instorten in 2016, want dan zullen er niet genoeg bijdragen meer zijn om het hele boeltje draaiende te houden.
En dan al die kleine bedrijfjes? We hebben het hier niet over KMO’s, maar over bedrijfjes waar 5-10 mensen tewerk gesteld zijn. Dat is een heel ander soort economie dan in de meeste andere Europese landen, maar je kunt er niet onder uit dat dit soort bedrijfjes de echte motor van de economie zijn. Als die sluiten, blijft er niet veel anders over. De regering kan de poort wel wijd open zetten voor grote bedrijven uit het buitenland, maar die aarzelen, want de wetgeving en vooral het belastingssysteem is erg ingewikkeld in Griekenland en verandert voortdurend.
Volgens mij zijn we er in 2014 nog lang niet uit.
het toont m.i. vooral aan dat de economie draait op grijs en zwart geld; het zou wel interessant zijn om die loongegevens naast spaar- en consumptiecijfers te zetten…
Ik blijf toch moeite hebben om al die alarmberichten te vertrouwen. Ik zie nog steeds vooral volle cafes, volle tavernes, volle cinemas, volle theaters, etc… In de zomer een boot boeken naar eiland is bijna onmogelijk als je niet weken op voorhand reserveert. De vluchten naar Brussel zitten nog steeds eivol. Op de privescholen moet je nog steeds voor Pasen inschrijven om plaats te vinden. Zelfs de ochtendfiles zijn weer helemaal terug. Enkel Karaiskai is wat leger dan vroeger…
Hans,
Net zoals de Griekse staat een primair overschot heeft, hebben de meeste Griekse families ook een primair overschot want het merendeel van deze Griekse families betalen hun hypothecaire lening niet meer af.