Ex-medewerker ministerie bekent smeergeldaffaires voor defensie-aankopen

Kantas

Gezellig samen de aankopen van defensie bewonderen

Het nieuws is niet meer zo recent, maar er zijn nog wel voortdurend nieuwe ontwikkelingen. Een paar dagen voor kerstmis werd een hooggeplaatste ex-medewerker van het ministerie van Defensie voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Antonis Kantas (u ziet hem op de foto in de rode cirkel) wasde directeur verantwoordelijk voor de aankopen van legermateriaal in de jaren 90.

Nu is het in Griekenland al wel langer geweten dat er heel wat smeergeld werd betaald door verschillende bedrijven aan mensen binnen het ministerie van Defensie om toch maar zo veel mogelijk materiaal aan te kopen. Griekenland is decennialang een bijzonder goede klant geweest van Duitse en Franse bedrijven en heeft materiaal waarmee het makkelijk een middelgroot land kan binnenvallen. Gewezen minister van Defensie Akis Tsochadzopoulos, die u trouwens midden vooraan op de foto ziet zitten, zit momenteel zelfs voor 20 jaar achter de tralies voor smeergeld dat hij had ontvangen bij de aankoop van het TOR M-1 luchtafweersysteem en voor smeergeld bij de aankoop van onderzeeërs.

Antonis Kantas nu, heeft gezegd dat hij alle boekjes zal open doen over het smeergeld dat hij had ontvangen voor allerlei aankopen van 1996 tot 2002. Tijdens zijn eerste verhoor gaf hij al te kennen dat hij zo veel smeergeld had gekregen, dat hij het zich niet meer precies allemaal herinnerde. In ieder geval is er smeergeld betaald voor de aankoop van 170 Leopard tanks van het Duitse bedrijf KMW (het bedrijf ontkent dat), en voor Type 214 onderzeeërs (van Duitse makelij). Hij heeft ook informatie verstrekt over de aankoop van het ASRAD luchtafweersysteem (Zweeds/Duits) en de Russische Kornet raketten. Kantas herinnerde zich een tussenpersoon bij een van de aankopen, die een koffer met 600.000 euro op zijn bureau achterliet. Gerechtelijke bronnen beweren dat de Duitse bedrijven Rheinmetall en Atlas Elektronik betrokken zijn geweest bij het geven van smeergeld.

Verder gaf de ex-medewerker van defensie toe dat hij zo wat 16 miljoen dollar in Singapore had staan; een bedrag dat hij had ontvangen voor zijn rol in 10 defensie-aankopen. En hij gaf namen! Ik geef ze voor alle volledigheid:

  • Panos Efstathiou, de afgevaardigde van het Duitse bedrijf STN Atlas had smeergeld gegeven voor de aankoop van de Type 214 onderzeeërs en voor het ASRAD-systeeem. Efstathiou is reeds voor het gerecht verschenen. De man is ondertussen 83-jaar oud, is vrijgelaten op borg voor een bedrag van 500.000 euro en mag het land niet meer verlaten. Niet dat hij een vluchtgevaar is: de man heeft kanker en is erg ziek. Hij heeft toegegeven dat hij smeergeld heeft gegeven aan officieren, maar niet aan politici. Hij zou ook hebben toegegeven dat hij drie offshore bedrijven mee heeft helpen opzetten, één om het smeergeld daar te parkeren en twee voor eigen gebruik. Via het eerste offshore bedrijf zou 1,5 miljoen euro aan smeergeld naar legerpersoneel zijn gegaan.
  • Fanis Lyginos: een Zwitserse bankier die rekeningen zou hebben geopend waar het smeergeld zou zijn geparkeerd.
  • Spyros Metaxas: een advocaat die de offshore bedrijven introduceerde.
  • Konstantinos Dafermos: de vertegenwoordiger van het bedrijf KBP dat de Kornet raketten produceert.
  • Lambros Bartzokas: werknemer van het Russische overheidsbedrijf ROSOVOORUZEHNIA die smeergeld had betaald voor het afweersysteem OSA AMK. Bartzokas zou nadien ook nog regelmatig over de vloer komen bij het ministerie van Defensie om de TOR M-1 rakketten aan te prijzen.
  • Dimitris Papachristos: vertegewoordiger van het Duitse bedrijf Krauss-Maffei Wegmann, die 750.000 euro aan Kantas zou hebben gegeven voor de aankoop van 24 zelfaangedreven howitzers. Papachristos zou wilen meewerken met het juridisch onderzoek, maar zou aan amnesie lijden.
  • Christos Toumbas: veteraan van de luchtmacht, die het bedrijf Embraer vertegenwoordigt, en die eveneens flink wat smeergeld zou hebben betaald.
  • Konstantinos Balerbas: adviseur van Ericsson die smeergeld heeft gegeven voor de aankoop van het radarsysteem ARTHUR.
  • Een zeker heer Komnopoulos die smeergeld heeft betaald in naam van het bedrijf Exocet.
PASOK vond dat Tsochadzopoulos en Papantoniou niets ten last kon worden gelegd

PASOK vond dat Tsochadzopoulos en Papantoniou niets ten last kon worden gelegd

Ondertussen heeft Antonis Kantas reeds 7,5 miljoen euro teruggegeven aan de Griekse staat.
Maar het houdt hier niet op. De openbare aanklager in München is sinds 2004 al bezig met een vooronderzoek bezig  naar de praktijken van Klaus-Maffei Wegmann (ΚMW) in verband met de levering van gepantserde Leopard 2 aan Griekenland. Daarvoor was ook de medewerking gevraagd van de Griekse overheid, maar die hebben nooit op de vraag gereageerd.De Griekse minister die zijn handtekening heeft gezet onder het contract voor de Leopard 2 tanks, is Yiannos Papantoniou, die op de Lagardelijst staat en tegen wie een proces loopt omdat hij vergeten was om een bankrekening van een paar miljoen in zijn belastingaangifte op te nemen. Nochtans heeft een intern PASOK onderzoek in 2005 ooit besloten dat zowel Tsochadzopoulos en Papantoniou nooit iets verkeerds hebben gedaan. Ondertekend door o.a. Evangelos Venizelos, die ook nog minister van Defensie is geweest en nu vice-premier is.

Het bedrijf KMW is ondertussen aan een intern onderzoek bezig (wat dat ook moge voorstellen) en heeft al laten weten dat het nooit smeergeld heeft betaald.

Tegelijkertijd heeft de openbare aanklager van Bern (Zwitserland) 18 miljoen euro teruggevonden die aan Kantas toebehoren in een filiaal van UBS en van Julius Baer. Wellicht hangt beide banken een boete van 5 miljoen euro boven het hoofd.

De huidige minister van Defensie Avramopoulos zegt dat hij de defensie-aankopen vanaf nu transparanter wil maken, zodat er geen corruptie meer kan zijn. Waarom heeft hij zo lang gewacht met deze uitspraak? Heel Griekenland weet hoe corrupt het ministerie van Defensie was. En heel Griekenland weet ondertussen ook dat de overtollige, peperdure, aankopen mee een reden zijn waarom Griekenland zo diep in de schulden zit.

4 thoughts on “Ex-medewerker ministerie bekent smeergeldaffaires voor defensie-aankopen

  1. Dank voor deze inzichtelijkheid…het is godsgeklaagd…Er zou een anti-corruptheidsscan moeten kunnen worden uitgevoerd op nieuwe politici…

  2. Wat zou ik graag die dikke vent links op de foto door een dergelijke scan jagen. De man die het in de grondwet heeft gekregen dat ministers niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor daden die ze tijdens hun termijn hebben gesteld. De man die de straffeloosheid bij politici geïnstitutionaliseerd heeft.

  3. @bruno: waarom zit aki DSB in de cel? Hij heeft het smeergeld toch aangenomen tijdens zijn termijn?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *