De Griekse regering is niet geliefd, dat mag duidelijk zijn. Maar er is één minister die meer gehaat is dan eender wie: de boekenverkoper Adonis Georgiadis, die het op onverklaarbare wijze tot minister van Volksgezondheid heeft geschopt.
Deze briljante geest had het plan opgevat om de Griekse verzekerden nog eens extra 25 euro te laten betalen als ze naar een ziekenhuis moesten. De maatregel was zelfs gestemd in het parlement, maar werd vorige week weer ingetrokken nadat coalitiepartner PASOK opeens het roer omgooide. Er broeide namelijk wat bij de bevolking.
Wat Adonis nu gaat doen, is EOPYY afschaffen: de zorgaankoper. EOPYY regelde de eerstelijnszorg. Mensen die op zoek waren naar een dokter voor hun griepje, moesten een afspraak maken bij EOPYY. Daarvoor waren allerlei call centers in Griekenland ingeschakeld, die de telefoon moesten opnemen en afspraken moesten regelen. Maandenlang kregen we op televisie een resem telefoonnummers te zien die we konden bellen om een afspraak bij de dokter te maken. Je zag door de bomen het bos niet meer. Bellen maar om die afspraak vast te krijgen. Zelfs de bussen werden bepleisterd met de EOPYY nummers. Het bellen naar die nummers was uiteraard niet gratis, integendeel. Maar het zorgde er wel voor dat een aantal mensen dan toch weer een paar dagen per week aan de slag konden in de call centers. Waar ze ongeveer 400 euro per maand verdienden, minder dan het minimumloon, omdat ze geen 40-uren week hadden. Maar dat is dan weer een ander verhaal.
Onze Adonis nu, heeft gisteren de tijd gevonden om eens op bezoek te gaan in een openbaar ziekenhuis, Agia Olga in Nea Ionia. Hij heeft zich eindelijk kunnen losrukken van voor de televisiecamera’s, want je kunt de televisie niet aan zetten zonder dat je de mediageilste onder de mediageilen ziet. Het bezoek was vooraf gepland: Georgiadis zou spreken omdat er een nieuwe verdieping was geopend in het hospitaal. En er stond een ontvangscomité te wachten op de minister.
We zien zowel personeel als patiënten de minister uitmaken voor onmens. Een voorval dat niet op camera is vastgelegd, is dat van een 70-jarige patiënte die haar katheter gevuld met uitwerpselen, naar Georgiadis gooide. Symbolischer kan haast niet.
Nadien verklaarde de minister dat het om een vakbondsactie ging en dat het protest een politiek spel was. Dat lijkt wel de dooddoener van de man. Op 9 december luidde de vrijwilligerskliniek in Helliniko (die u heeft gezien op de Terzake-reportage) de alarmbel: er waren 10 onverzekerde kankerpatiënten die dringend hulp nodig hadden maar die niet werden toegelaten in een openbaar ziekenhuis. Er zijn brieven gestuurd naar het ministerie, waar nooit reactie op kwam (vermoedelijk had de minister het te druk met het geven van interviews). Uiteindelijk is één van de patiënten overleden op 2 januari. Ook dat overlijden was volgens Georgiadis politiek uitgebuit, terwijl de dokters die vrijwillig in Helliniko werken, geen enkele politiek affiliatie wensen.
Ook het feit dat de burgemeester van het verafgelegen eilandje Kastelorizo de minister een proces aandeed, zou volgens Adonis politiek geïnspireerd zijn. Op 7 januari was de minister op bezoek op het eiland en de burgemeester drukte zijn bezorgdheid uit over de toestand in de gezondheidszorg. Waarop de minister antwoordde: “maak je je maar geen zorgen, ik heb alles geregeld”. Wil het toeval toch dat er iemand een hartaanval krijgt op het moment dat Adonis op het eiland is. Er moest speciaal een helikopter overkomen van Rhodos, maar dat had heel wat voeten in de aarde. Te veel voeten, want de patiënt overleefde het niet.
Niet verwonderlijk dat de minister niet hartelijk wordt ontvangen. De man verkoopt in zijn boekhandel de eed van Hippocrates, maar ik stel me ernstig de vraag of hij die eed zelf heeft gelezen en zo ja, of hij die wel heeft begrepen.
Alles op zwart…was het de bedoeling dat er een leuk filmpje te zien was?
Vanaf Kastelorizo is het hemelsbreed ca. 3 km naar het ziekenhuis in Kas. Maar ja Turks hé.