Werkloze Griek voedt werkloze Grieken

Kostas Polychronopoulos is een bekende figuur geworden in Griekenland. Maar ook buiten de landsgrenzen is hij gekend, zij het onder de naam van zijn kleine geïmproviseerde keukentje van “O allos anthropos” – de Andere Mens. Op een gaspit kookt hij op de straat in een grote pot eten voor alle voorbijgangers die zelf nauwelijks nog geld hebben om rond te komen.

Polychronopoulos verloor in 2011 zijn job en kon nergens meer aan de bak komen, want hij was te oud, werd hem verteld. Sindsdien is hij werkloos. Een werkloosheidsuitkering krijgt hij al lang niet meer, dus hij is ook aangewezen op solidariteit om te overleven. Zelf geeft hij de mensen een les in solidariteit, waar je stil van wordt. Ik heb Kostas ontmoet in september afgelopen jaar: hij is een gedreven man, ook wel een keikop die gewoon zijn zin doordrijft. En die zin, dat is koken voor mensen die niet meer rondkomen. Het is een passie geworden en hij weigert om het hoofd te laten hangen. Hij weet niet waar het allemaal gaat eindigen en hoe lang hij het allemaal nog zal kunnen volhouden, maar hij heeft wel anderen weten aan te steken met zijn enthousiasme en “O Allos Anthropos” gaat nog steeds door.

Een paar jonge filmmakers, onder de naam Story Studios Films, hebben besloten om een film te draaien over o.a. het werk van Polychronopoulos, onder de werktitel “Solidarity”. De bedoeling is om alle solidariteitsinitiatieven onder de aandacht te brengen. Want ondanks alles, is er solidariteit te merken in het dagelijks leven, ver verwijderd van de grote camera’s en van de grote nieuwsfeiten.

Ο άνεργος που ταϊζει τους άστεγους. The unemployed man who feeds the homeless. from story studios on Vimeo.

11 thoughts on “Werkloze Griek voedt werkloze Grieken

  1. prachtig…niet alleen wat hij doet, maar ook wat hij zegt en vooral wie hij is…

  2. Geweldig!! Een soort gaarkeuken, maar dan op persoonlijke titel. Wat een prachtige man, wel slecht dat het nodig is, schrik van de armoede.
    Goed dat je dit laat zien

  3. my big compliments to do this!!!!!!
    its from the heart!

  4. Zo iemand verdiend een medaille! Laat deze man een voorbeeld zijn voor Yiannis!

  5. Als we dit niet hadden, bestond Griekenland al heel erg lang niet meer. Komt door duizenden jaren bezetting. Niet buigen, niet barsten. Wel doen wat nodig is op kleine schaal.
    Bezetters hebben Grieken gastvrij gemaakt. Anders hadden ze niet overleefd.

  6. “The problem is that our children, who we have brought up to respect their nation, religion and unique political system, are being brainwashed once they enrol at third-level. They are falling prey to the young wings of various leftwing parliamentary and, in worse cases, extraparliamentary parties.” http://www.enetenglish.gr/?i=news.en.article&id=1837

    Waarom niet ineens de universiteiten afschaffen? Al die linkse, respectloze intellectuelen ook…

  7. Het is 1 april. Niet vergeten.
    Hoewel dit heel plausibel zou kunnen zijn, natuurlijk.

  8. o, dit zou een grap zijn, dan? hoe geestig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *