De waanzin van het Griekse belastingssysteem

Dit is de periode waarin iedereen het heeft over de belastingsaangifte. Zo kwam ik gisteren terecht op een facebook-evenement dat heet: “fiscale onrechtvaardigheid in het Griekenland van de crisis”, dit werd opgezet door een facebook-groep van protesterende boekhouders en fiscale analysten, het is een vrij groot netwerk van bijna 3500 leden. De bedoeling is om op deze pagina belastingaangiftes en gerelateerde documenten te plaatsen – met weglating van persoonlijke gegevens – om een en ander aan te klagen.

Het Griekse belastingssysteem werkt met een gegeven dat ‘tekmirio’ wordt genoemd, dit is hetgene dat geldt als bewijslast van de levensstandaard. Als je rijdt met een nieuwe BMW en je geeft maar 2000 euro inkomen aan, dan klopt er iets niet volgens dit systeem, en daar zit wel iets in natuurlijk. Dit systeem is ontstaan uit de volledige incompetentie van de overheid om de belastingontduiking aan te pakken. Zo hopen ze d.m.v. de tekmiria te ‘bewijzen’ dat je wel degelijk kan betalen voor je levensstandaard en vervolgens daarop belast dient te worden, met het daadwerkelijke inkomen wordt geen rekening gehouden. Deze logica wordt nu doorgetrokken tot in het absurde. Mensen met kinderen zijn helemaal de klos want als je kinderen hebt kan je ervoor betalen, is de redenering. Voor elk kind wordt er een bedrag bij je inkomen opgeteld.

10006911_461234634009192_8042498597857780411_nZo wordt een kleine zelfstandige die verlies gedraaid heeft en in zijn spaarpot heeft moeten tasten om te overleven, aangerekend dat hij een klein huisje huurt en een auto heeft, of hij er nu in rijdt of niet. Wat hier volgt zijn echte gegevens, en dit zijn slechts een paar voorbeelden, zeker geen uitzonderingen.

Links: Eenmanszaak met zakelijke verlies en minimaal inkomen uit arbeid (8320 euro), huurt huisje van 42 m² en heeft een auto 1364 cc van bijna 10 jaar oud, betaalt 3353 euro inkomensbelasting,

Rechtsonder: Werkloze met 100 euro (!) inkomen uit een eenmalige subsidie, woont in een huis van 110 m² samen met zijn moeder (voor slechts 50% zijn eigendom) en heeft een auto 1.149 cc van 17jaar oud, hij betaalt 3.550 belasting. 919992_1436635616583387_2201387836333326022_o

Zo zijn er ongeveer 1 miljoen mensen die ondertussen geen werkloosheidssteun meer krijgen (die is beperkt tot 1 jaar en bijstand bestaat hier ook niet), maar die worden wel allemaal belast als ze nog een huis hebben, en een auto eventueel. Ze hebben niet allemaal een werkloze partner maar in een groot aantal gezinnen zijn ook beide ouders werkloos. Bovendien zijn er nog velen die belastingen moeten betalen over een inkomen dat zij nog niet ontvangen hebben, maar dat is weer een verhaal apart.

Dat niemand ontsnapt aan fiscale schulden werd al wel duidelijk uit een post van Bruno over de dakloze Yiannis. Er zijn regelingen mogelijk, maar dan nog lijkt het me heel moeilijk voor de meeste mensen om hieraan te voldoen.

Ook nog even vermelden dat dit alleen over de inkomensbelasting gaat, niet ingebracht zijn de belastingen op de huizen en eigendom want die worden apart via de electriciteitsrekening geind, de belasting op de wagen (de auto wordt hier alleen als bewijs van inkomen ingebracht), en de btw van 23% op bijna alles. 

Het zal ondertussen wel duidelijk zijn waar de Grieken écht van wakker liggen, dat Griekenland nu naar de markten kan gaan zal hen worst wezen.

Over dit onderwerp verschenen twee artikels in Het Financieele Dagblad, hieronder vindt u de links:

http://fd.nl/fd4home/economie-politiek/898874/helft-aan-inkomsten-dubbel-zo-veel-belasting 

http://fd.nl/fd4home/economie-politiek/898871/athene-brengt-tekorten-omlaag-met-vorm-van-belastingterreur

 

11 thoughts on “De waanzin van het Griekse belastingssysteem

 1. Het is inderdaad ongelofelijk en het belastingsysteem is natuurlijk een drama op zich. Toch kan ik het niet nalaten te memoreren hoe dit is ontstaan. Het huidige belasting systeem met al zijn onrechtvaardige regels is een brevet van onvermogen van de overheid. Onvermogen om op een fatsoenlijke
  manier belastingen te innen en om daar controle op uit te oefenen. En daar is het nu net fout gegaan. Controle, ofwel het gebrek daaraan, heeft ertoe geleid dat massaal, maar dan ook massaal en op alle fronten de belasting is ontdoken. En naar ik denk te weten ook nog steeds gebeurt. Ik maak nog heel regelmatig mee en zie dat ook in mijn omgeving dat werknemers geheel of gedeeltelijk zwart worden uitbetaald en dat zonder bonnetje werkzaamheden en goederen veel goedkoper zijn. Dat alles gebeurt niet alleen op restaurant nivo maar ook op notaris-, advocaat- en makelaarsnivo. Ja zelfs op regeringsnivo wordt er door de volksvertegenwoordigers maar op los gefraudeerd. Tja met dat voorbeeld kan je niet verwachten dat met welk belastingsysteem dan ook, de financiering van de overheid eerlijk en goed zal werken. Het zijn dan ook niet de systemen die moeten veranderen maar de mentaliteit van de mensen.

 2. @Nadia: iedereen die met tekmiria belast wordt geeft per definitie een laag inkomen aan. Daar is het systeem voor gemaakt: om mensen die niets aangeven maar wel iets/veel hebben ook belastingen te laten betalen. Als je een inkomen aangeeft hoger dan de samengetelde tekmiria, dan wordt met die tekmiria geen rekening gehouden. Uit je voorbeeldbrieven valt niet op te maken waaruit de tekmiria bestaan. De tekmiria zijn helemaal niet ‘waanzinnig’ – in tegendeel: samen met de ‘charatsi’op onroerend goed zijn ze de enige redelijke component van het systeem, omdat ze ervoor zorgen dat wie geld heeft, belastingen betaalt. De financiele redding voor GR en een oplossing voor de massale belastingsontduiking, bestaat er dan ook in om de tekmiria en de charatsi drastisch te verhogen. Het verhindert ook dat mensen belastingen ontwijken via offshore-constructies, want de enige manier om ze te omzeilen is uit Griekenland verhuizen, en dat willen de meesten niet. Zonder tekmiria verval je terug in het systeem waar een kleine groep loontrekkenden die niet kan sjoemelen, betaalt voor alle anderen. Bv mijn buurman, advocaat en lid van KKE, wordt enkel op tekmiria belast, omdat zijn volledige inkomen zwart is. Zonder tekmiria en Charatsi zou hij helemaal niets betalen – nu betaalt hij een fractie van zijn echte inkomen. En zo ken ik nog vele andere ‘real-life’ gevallen, die zonder tekmiria zo goed als niets zouden betalen. Wat waanzinni is, is dat de regering gaat beslissen om de tekmiria terug te verlagen, terwijl ze bv de ‘ektakti eisfora’ wel behoudt – die laatste is een belasting op het betalen van belasting, maw een straf voor degenen die al hun inkomen aangeven. De heisa rond de tekmiria komt vooral van zelfstandigen die helemaal niet gewoon zij belastingen te betalen, en nu plots wel (een beetje) belast worden – schande!…

 3. @hans, ik ben het volledig met je eens. Het is schandalig dat artsen etc weg komen met een loonopgave van net onder de belastingvrije voet en dus niets betalen. Maar wel in heel dure auto’s rond rijden. Ra, ra…

 4. @Hans, bedankt voor je opmerking.
  Wat ik weet over dit systeem met de tekmiria is dat dit het Amerikaanse belastingstelsel voor zelfstandigen is. Ik ben niet bevoegd in deze materie om er meer over te kunnen vertellen, maar het feit dat hier in Griekenland nu zelfs kinderen worden ingebracht als tekmiria, lijkt mij gewoon pervers. Het systeem werd ingevoerd om vooral de belastingfraude bij de rijken te bestrijden, wat inderdaad een hopeloze zaak lijkt in dit land, gezien het aantal sticks dat verdwijnt in lades etc. Het moet te maken hebben met de onwil van de kant van de overheid om dit probleem aan te pakken. De echte rijken hebben ontgetwijfeld hun vennootschappen en hun eigendommen onder allerlei eigenaarstitels in offshore-landen ondergebracht dus die worden ook niet echt geraakt door dit stelsel.
  Daar tegenover staat dat vele kleine zelfstandigen niet meer kunnen tegemoet komen aan hun verplichtingen, zo kunnen velen ook hun sociale bijdragen niet meer betalen, waardoor ze hun sociale zekerheid en pensioenrechten verliezen over deze jaren. Werklozen kunnen hun inkomen niet verbergen want ze hebben er geen, maar worden wel belast op hun huis en auto (als ze die nog hebben).
  Ik kon het ook bijna niet geloven toen ik dit las, maar degenen die er meer over willen weten, kunnen het nakijken op de betreffende facebook-pagina en hier vragen stellen aan de boekhouders in kwestie die de belastingaangiftes geplaatst hebben,wat de tekmiria precies inhouden daar kan ik niet op antwoorden, maar bekijk het eens:
  https://www.facebook.com/events/1377779029170573/

 5. Die hele materie rond de tekmoiria is eigenlijk niet zo ingewikkeld; je vindt er hele tabellen over waarmee je zelf makkelijk kan berekenen hoeveel je aan “tekmoiria” hebt. Ik kan even een simpel voorbeeld geven: voor jezelf 3000€ , auto 1500cc = 5800€ en een huurwoning van 80m² geeft voor een jaar 2400€. In totaal moet je dus minstens 11.200 € jaarinkomen zien voor te leggen zoniet word je volledig en alleen belast op deze tekmoiria. En dat ging als volgt: 11200- 5000 (belastingvrije som)= 6200, daarop betaal je 10%, dat wordt dus 620 € plus 55% voorschot voor het volgende jaar (!), geeft in totaal 961€ te betalen. Zo ging het de voorbije jaren maar ik geloof niet dat er veel veranderd is dit jaar, ik heb me er nog niet echt in verdiept.
  Ik vind deze tekmoiria tot op bepaalde hoogte geen slechte zaak maar men zou in dit land met zoveel werklozen en zulke lage (en verlaagde) lonen en pensioenen toch mogen uitkijken met dit stelsel want dat geldt zeker niet alleen voor zelfstandigen die eventueel inkomens kunnen verdoezelen maar evenzeer voor loontrekkenden. Hier op Kreta zijn lonen van 600€ en minder in het toerisme meer norm dan uitzondering en men mag al blij zijn met zes maanden werk per jaar. Ik zie dus veel mensen met de handen in het haar, zeker als er nog een werkloze thuis zit en men een eigen huis heeft, dat een nog hogere tekmoirio geeft. Ik geloof dat het medicijn in dit geval erger is dan de kwaal want zoals @Hans ook aangeeft: zijn vrolijk belastingontduikende buurman betaalt nog steeds maar een fractie van wat zou moeten en komt dus nog altijd goed weg met zijn zwartwerk. Terwijl iemand die werkt tegen het minimumloon, niks inkomen kan verstoppen, niet met een grote dure auto rijdt, geen zwembad heeft en niet in een riante villa woont, onterecht zoveel belasting moet betalen, alleen omdat hij in een klein huisje woont en een zeer bescheiden auto heeft. Ik meen dat dit in België toch ook niet gebeurt, tenzij men met een klein inkomen op verdacht grote voet leeft.
  Naar mijn mening weegt “de winst” hier niet op tegen de miserie waar zoveel mensen worden in gestort. Het is blijkbaar toch de onkunde/onwil van de regering om een betere belastingregeling uit te dokteren om de veelbezitters en belastingfradeurs écht aan te pakken want dan snijdt men natuurlijk ook in eigen vlees.

 6. @Sandraatjen, bedankt voor deze info. Wat er alleszins verandert dit jaar is het feit dat de belastingvrije voet van 5000 euro is afgeschaft en dat kinderen ook worden ingebracht als tekmirio. Misschien zijn er nog veranderingen, het zou beter zijn om dit aan een boekhouder te vragen. De leeftijd van de auto speelt ook een rol weet ik, het is verschillend van geval tot geval denk ik hoe het allemaal wordt ingevuld.

 7. Beste mensen, zoek het niet te ver. Raadpleeg uw lokale politicus. Hij helpt u graag.

 8. Onlangs verschenen twee artikels in het FD over dit onderwerp, de links zijn toegevoegd onderaan de tekst.

 9. Beste mensen,
  Mijn vriend is Grieks, woont al meer dan 10 jaar in Nederland en betaald hier dus ook zijn belasting.
  Hij heeft totaal geen inkomen of vermogen in Griekenland en toch moet hij ieder jaar belasting in Griekenland betalen , niet veel maar toch!
  Kan iemand mij uitleggen waar dit op slaat.
  Ik kan hier nergens iets over terug vinden maar vind het ontzettend raar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.