Alweer wordt de Griekse samenleving geschokt door een gruwelverhaal. Gisteren stormde een 18-jarig meisje een cafetaria binnen in de Atheense deelgemeente Ilioupolis. Daar zei ze tegen de dame die in de cafetaria werkte dat ze al een maand lang was vastgehouden in het huis van de buurman, een politieagent, die haar verkrachtte en prostitueerde. Ze was in shock en leek zwaar toegetakeld, aldus het verslag van haar advocate.
De uitbaters van de cafetaria belden de politie. Het meisje werd naar verluidt met haar advocate naar het politiebureau gebracht in een onherkenbare wagen. Daar werd ze de hele dag vastgehouden, en liet men haar niet toe om een klacht in te dienen tegen de politieman.
Uren later werd ze naar het gebouw van Interne Zaken van de politie in Kifissia gebracht, in plaats van naar een gerechtsdokter die haar zou kunnen onderzoeken. Daar werd haar het contact met haar advocate ontzegd. Het meisje kon haar rechten niet eens doen gelden. Ze kreeg niet de vereiste medische en juridische bijstand.
In de mainstream media was er gisteren geen spoor van het verhaal te vinden, maar gelukkig hebben we in Griekenland nog onafhankelijke media. Pas vandaag wordt er over de zaak gesproken in de kranten en op televisie.
Pas vandaag is de politieman opgepakt, maar ook de vader van het meisje. Die bleek zijn dochter namelijk tussen haar 11de en 17de seksueel misbruikt te hebben. U ziet de vader op de foto hierboven links, en de politieman rechts. Opvallend, en provocerend, zie je dat de politieman een t-shirt draagt van een Grieks bedrijf dat pornofilms maakt. Tot het moment van dit schrijven (zondag 11 juli, 16:00) heeft het meisje nog steeds geen contact kunnen leggen met haar advocate. De Griekse politie stuurde een persbericht uit waarin staat dat de man zal worden ontslagen
Verder volgde er nog een ander persbericht waarin staat dat de politie de jonge vrouw ondervroeg in de hoedanigheid van openbare aanklager. Dat zal het vertrouwen in het politie zeker versterken…
De twee mannen wordt een en ander ten laste gelegd: verkrachting, mensenhandel, dreiging en huiselijk geweld, om er maar een paar te noemen.
De hele zaak roept weer heel veel vragen op, en voorlopig krijgen we geen antwoorden van de bevoegde minister Michalis Chrysochoidis:
- Waarom mocht de jonge vrouw haar advocaat niet spreken?
- Waarom werd ze urenlang vastgehouden vooraleer ze uiteindelijk naar een ziekenhuis werd gebracht voor een forensisch onderzoek?
- Waarom werd de politieagent niet onmiddellijk opgepakt, zoals de Griekse wet voorschrijft?
- Waarom is het onderzoek doorgegeven aan de politiecel voor Interne Zaken?
Dit doet allemaal weer terugdenken aan de onfrisse zaak van de directeur van het Nationaal Theater, Dimitris Lignadis, die van de politie ruimschoots de tijd kreeg om zijn computer helemaal op te schonen voor een onderzoek werd gestart.
En dit soort zaken zorgt er enkel voor dat mensen er meer en meer van overtuigd geraken dat politieagenten bij criminele activiteiten zijn betrokken. De voorbije weken hebben we al berichten gezien van politieagenten die zich schuldig hadden gemaakt aan gewapende overvallen.
Heel wat politiemensen hadden sympathie voor Gouden Dageraad of waren er zelfs actief lid van. En Gouden Dageraad heeft zich in het verleden schuldig gemaakt aan mensenhandel, het uitbaten van prostitutienetwerken en zo meer. Er bestonden altijd vermoedens dat de politie daar eveneens bij betrokken was, en deze zaak lijkt dat te bevestigen.
Het versterkt het vertrouwen in de instituties, en vooral in de politie, absoluut niet. Toen de regering Mitsotakis 2 jaar geleden aan de macht kwam, was dat met een programma van “law & order”. Er is heel wat politiepersoneel aangenomen de voorbije 2 jaar, en er zijn nieuwe politie-eenheden opgericht. Mitsotakis richtte zijn pijlen op de anarchistische wijk Exarcheia (met permanente politie-aanwezigheid) en op de universiteitscampussen, maar volgens een enquete van het bedrijf MRB van eergisteren, voelt een groot deel van de Griekse bevolking zich onveilig en is die absoluut niet tevreden over de politieaanpak. Op de vraag welke woorden het best het gevoel van de burger omschrijven over de huidige situatie en over de toekomst, antwoordde 45,3% woede en 45,1% angst. Dat is geen goede cocktail en zonder vertrouwen in de overheid en de instituties zou dit wel eens heel explosief kunnen worden.
One thought on “Alweer een schokkend gruwelverhaal dat het vertrouwen in de overheid doet zakken”