Huur eens een politieagent in

Afgelopen weekend werden de social media overspoeld door berichten dat je vanaf nu een Griekse politieagent kunt inhuren. Je kunt zelfs politie inhuren voor het draaien van films in Griekenland. Het klinkt een beetje absurd, maar in een poging om extra geld in het laatje te krijgen, heeft minister van Burgerbescherming Michalis Chrysochoïdis (hij blijft voor mij de minister die heeft bekend dat hij de leenovereenkomst met het IMF en de ECB niet heeft gelezen) besloten dat iemand vanaf nu zal moeten betalen indien hij de politie wil inschakelen om transport van gevaarlijk materiaal of vervoer van privé goederen van belangrijke waarde, kunstwerken en geld te begeleiden. Dat klinkt in ieder geval al minder extreem dan dat iemand een politieagent als een soort kliniclown kan inhuren (hoewel het misschien niet uitgesloten is).

Tot nu toe voerde de politie deze taken overigens al uit, maar ze werd er niet voor betaald. De gemeenschap draaide er voor op. Dus misschien is het niet eens zo’n slecht idee om mensen daarvoor te laten betalen. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, dan zullen de inkomsten in het overheidsbudget worden ingeschreven, zodat ze kunnen worden gebruikt voor de aankoop van uitrusting en infrastructuur voor de politie.

Dat is op zich wel nodig, want op dit moment vallen een aantal politiewagens reeds uit elkaar, en ook bijna de helft van de motorfietsen staat op stal omdat er geen geld is voor onderhoud.

De vraag is alleen of de politie nog steeds zal worden ingeschakeld om Griekse VIP’s zoals journalisten, zangers en zo meer te beschermen, zonder dat daar geld voor wordt gevraagd. Ook ministers en politici (en dan in het bijzonder hun privéwoning) worden op dit moment beschermd door politie en de overheid draait op voor die kosten.

Maar goed, het is wel absurd dat je opeens een prijslijst te zien krijgt als volgt:

  • politieagent te huur: 30€/uur
  • diensvoertuig politie: 10€/uur
  • politiehelikopter: 1500€/uur

en ga zo maar door. Je vraagt je af of een beetje kapitaalkrachtige balsturige actievoerder misschien 5 politieagenten kan inhuren om hem te beschermen tegen aanvallen van de oproerpolitie op het Syntagmaplein.

Bovendien vraag je je af of de politie niets beters te doen heeft. De criminaliteit in Griekenland is waanzinnig toegenomen en vaak zijn er geen agenten beschikbaar om te helpen. U kunt zich voorstellen: als iemand voor een agent betaald heeft, of er is een agent nodig bij een inbraak, dan weten we wel waar de agent naartoe zal worden gestuurd, in het geval die keuze zich ooit stelt.

Maar zo’n vaart zal het uiteraard niet lopen. In ieder geval was dit het nieuwsitem dat niet alleen in Griekenland, maar ook in de rest van Europa, de wenkbrauwen deed fronsen.

8 thoughts on “Huur eens een politieagent in

  1. nog goedkoper dan Avis of Hertz.om boodsachapen te doen. goedkoper dan een philipineza. waar kan ik vragen over de huurprijs van de agent, is incl frapedakia tsigarakia en kroyasanakia??
    en de dienst zuto, rijd of moet zelf vol tanken??
    het lijk alsof een pontiako joke is!!

  2. Aha, geldt dat ook voor voetbalwedstrijden? Want dan kunnen de inkomsten voor de stad wel snel oplopen.

    Maar ik ben weer naïef zeker? 😉

  3. Weer zo’n lumineus idee dat door zijn eigen fouten achterhaald zal worden. Zelfs als je hiermee accoord gaat, dan is het onmogelijk dat er voldoende coordinatie is tussen de verschillende bureaus en diensten. Ik zie sommmige politiebureaus daarom al bijna leeg staan (in Kifissia, Ekali e.d.), dus als er bij je ingebrken wordt mag je blij zijn als de politie na een week bij je aan de deur komt.
    Wanneer gaan ze nou eindelijk eens serieus doen in dit land????????????

  4. Prachtidee.
    Waarom ook niet “huur eens een politieker in”. Ideaal voor belastingsadvies en tips bij het verneuken van medeburgers.

  5. die chrysochoidis weet donders goed dat hij niet genoeg manen heeft daarvor. al die polietiekers die hebben illegaal 2 in dienst terwijl maar een krijgen van de staat. en al die ex ministers presidenten en noem maar op, Pretenteris ,Stai , er is niet genoeg voor iedereen .

  6. ‘k Weet hoe het in de grootstad is maar hier heb ik al in jaren geen politie meer op straat gezien.
    Of tochwel,ergens in de wagen en in schaduw van een boom.Als het niet te heet is,stappen ze eens uit en geven bekeuringen voor wie geen gordel draagt.Autogordel wel te verstaan!
    En als je een agent inhuurt,zijn al dat getuig aan hun gordels in de prijs begrepen of is daar ook toeslag op? Handboeien bv?
    De buitenlandse pers vindt het leuk.

  7. gewoone gordel zou ze ook kunnen bekeuren, aangezien iedere griek de broekriem verplicht strakker moeten aantrekken.

  8. Ik dacht aan een kuisheidsgordel @Tzimi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *