Oliemagnaat bedreigt journalist

Het zijn moeilijke tijden voor de pers in Griekenland. Heel wat journalisten worden bij hun werkgevers de laan uitgestuurd. Er zijn in Griekenland in verhouding enorm veel tv- en radiozenders, maar ook heel veel kranten. Die worden allemaal beheerd door zakenmannen die zich hebben verrijkt met projecten voor de openbare sector en de Griekse journalisten berichten dan meestal ook over wat de eigenaar van het mediabedrijf hen oplegt. Objectiviteit is soms ver te zoeken.

Een aantal journalisten die de laatste tijd hun werk kwijtgespeeld zijn, hebben zich verenigd en proberen op die manier aan onafhankelijke berichtgeving te doen. Zo is de teloorgegane Eleftherotypia weer tot leven gewekt door de werkloze journalisten die nu zelf de krant maken. Met redelijk succes.

Een aantal andere journalisten, die weliswaar minder bekend zijn, hebben zich verenigd en brengen een maandblad uit dat Unfollow heet (vast en zeker geïnspireerd door Twitter). In de vorige uitgave was een journalist op het spoor gekomen van de belastingsaangiften van vier Grieken (onder wie een reder, een aannemer en een bankier) van wie geweten is dat ze steenrijk zijn. De bankier gaf een belastbaar inkomen van om en bij de 30.000 euro aan, de reder een inkomen van minder dan 20.000 euro. Er was even een storm in de breder pers, maar die ging gauw liggen, te meer omdat een aantal van die rijke Grieken toevallig een aantal mediabedrijven in handen hebben. De boodschap was ook dat Unfollow maar niet te ernstig moest worden genomen, want de journalisten die er voor werken, zijn niet meteen bekend.

Maar bij de nieuwe uitgave, die binnenkort in de kiosken ligt, is er weer heisa. Unfollow bericht namelijk over de brandstofsmokkel waardoor de Griekse schatkist miljoenen euro’s misloopt.  Het zou gaan om brandstof bestemd voor de jachthavens en de meeste illegale opslagplaatsen zouden zich in Lavrio, 60 km ten zuidwesten van Athene, bevinden.

Nu is de brandstofhandel in Griekenland in handen van 2 grote bedrijven: Ellinika Petrelaia van de miljardair Spyros Latsis, en Aegean van Dimitris Melissanidis. Beide mannen staan klaar om grote delen van Griekenland, die nu ter privatisering worden beschikbaar gesteld, op te kopen. Maar dat is een ander verhaal.

Afgelopen week kwam er een dreigtelefoontje binnen op de redactie van Unfollow. De redacteur die het stuk over de brandstofsmokkel had geschreven, werd met de dood bedreigd door iemand die zich Dimitrisa Melissanidis noemt. En de telefoonlijn die de beller gebruikte voor zijn bedreigingen, konden worden teruggevoerd tot de kantoren van Aegean.

Klopt het verhaal, of klopt het niet? Ik kan het niet nagaan. Maar het heeft wel de internationale publieke opinie beroerd. De persvrijheid in Griekenland wordt al in vraag gesteld (zie de persvrijheidsindex van Reporters Zonder Grenzen), en dit zal er zeker geen goed aan doen. De kwestie werd vermeld op Al Jazeera en omdat Dimitris Melissanidis van plan is om het openbare gokbedrijf OPAP op te kopen, is de zaak ook tot in het Griekse parlement gebracht (zie video hieronder) .

12 thoughts on “Oliemagnaat bedreigt journalist

 1. Het is als een open deur instampen; maar heel die nieuwsgaring staat bol van hiaten en verdraaingen. Het is gewoon geworden tot een middel om de mensen een rad voor de ogen te draaien, en ieder speelt het spelletje mee. Geen van allen gaat vrijuit als het gaat over correcte berichtgeving, er hangt altijd wel een kleurtje of geurtje aan. Reporters sloven zich uit en maken ellenlange opnames, die dan nadien door de redactie worden gecomprimeerd tot een paar seconden hoog uit enkele minuten. Het gevolg is dat de ware inhoud van wat de geinterviewde heeft gezegd ,of wilde duidelijk maken, verloren gaat. Een halve waarheid is per definitie ook maar een leugen , aangezien je het hele plaatje niet krijgt voorgeschoteld ben je eraan voor de moeite als je naar HET nieuws kijkt og een kranten artikel leest. Ik kan hier nog een tijdje verder borduren maar dat is niet de bedoeling, voor zover mijn mening.

  Sto Kalo
  Jef

 2. @Bruno, heb je de laaste Unfollow?

 3. Deze brandstofhandelaren (Aegean, Elin, Revoil etc) hebben zowat de gehele Griekse retail-markt in handen. Het probleem is, dat enige vorm van qualiteitscontrole hun vreemd is. Periodiek schoonmaken van de tanks bij de pompstations? Nooit van gehoord.
  Heb in ons dorpje bij de Revoil pomp Euro95 getankt, 3km later deed de auto het niet meer. Een eenvoudig (ASTM field test) onderzoek toonde aan, dat de benzine met diesel vermengd was, en dat er veel vuil (gum) inzat. Revoil hierop aangesproken, schade rond de Eur 1000 daar het hele injectiesysteem van de auto defect geraakt was door de Revoil benzine. Enige schadevergoeding? Revoil niet thuis. Bij het tanken moet er een notaris aanwezig zijn, dan heb je een kleine kans dat je een rechtszaak kunt aanspannen. De betreffende Revoil pomp is inmiddels falliet. Dat is het positieve aspect van het verhaal.
  Ze zouden deze brandstofhandelaren eens moeten aanpakken op qualiteitscontrole, het is bij de grote oliemaatschappijen (BP, Texaco, Shell etc) normaal dat zij productsaansprakelijkheid accepteren indien er met de door hun geleverde brandstof iets mis is.

 4. ik merk wel dat de grote merken steeds minder pompen hebben. de meeste pompen in griekenland zijn nu van EKO,Aegean revoil ,eteka?? wat zou de reden zijn?? vroeger gingen wij altijd naar de Mobil of de Shell. nu niet.
  en Bruno@@ voor de verandering, de rechtzaak is weer verplaatst.naar 400 jaar later??
  http://pitsirikos.net/2013/02/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%B7-%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AC-%CE%B7-%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-aegean-oil-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5/

 5. BP en Shell is nu in handen van Coral, een Griekse raffinaderij. Het is in ieder geval uitkijken met benzine in Griekenland, zoals @Robert al heeft aangetoond.
  Mijn garagist raadt ten stelligste Aegean af.

  @Tzimis, ik heb de laatste Unfollow nog niet, want die is nog niet uit. Wil je graag een exemplaar?

 6. ik ook weg met die Melisanidis. ik heb de Unfollow van Februari, die heeft een mooi artikel er over. heb je die gelezen ?
  ik denk dat ik ze gaan vragen om een abonement.ze hebben een abo voor buitenland a 80 eura per jaar.
  ps. Crash is ook goed maar niet zijn geld waard.Oom tragkas is toch gratis sochtends en savonds.

 7. @Bruno. Zover ik effe snel kon achterhalen, is Coral een j.v. van Motor Oil Hellas (de Agaia Theodori raffinaderij bij Corinthe, bekend onder de brand ‘Avin’) en Shell. Hoever BP hierbij betrokken is, kon ik niet vinden. Ik weet wel uit ervaring dat BP en Shell in het verleden vaak samen werkten, o.a. in de Gulf en Oost Afrika. Met deze ontwikkeling is niets mis, bij de drie genoemde bedrijven is de bedrijfscultuur erop gericht om ‘on spec’ producten te maken, ook voor de consument.

 8. @tzimis. Eko is het voormalige Esso-Pappas, ooit overgenomen door de Griekse staatsraffinaderij DEP, o.a. aanwezig in Aspro Pyrgos en Thessaloniki. Is betrouwbaar en hoort niet in het rijtje van handelaren thuis. De reden voor de groei van de handelaar-merken is dat zij de lokale pomphouders een betere marge boden (lagere inkoopsprijs), waardoor de Shell pomp Elin werd en de BP pomp Revoil. De lagere prijs heeft wel tot gevolg dat er geen geld meer gereserveerd wordt voor prevetief onderhoud van de installaties, waardoor je dus troep en vuil in je tank krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.