Hellenic Republic Asset Development Fund aanvaardt enige bod op oude luchthaven Helliniko

Ik was een week buiten strijd door ziekte en hoge koorts, en ik begin nu pas weer voorzichtig. Hier gaan we.

Afgelopen donderdag heeft het Hellenic Republic Asset Development Fund het bod van Lambda Development op de oude luchthaven van Athene aanvaard. Ik heb in een vorige post al genoeg achtergrondinformatie gegeven over wie achter Lambda Development zit.

De oude luchthaven van Athene, Helliniko genoemd, wordt het meest uitgelezen stuk onroerend goed genoemd in het oostelijke middellandse zeegebied en is 620 hectare groot. Vreemd toch, dat er maar 1 bod op de site was, vindt u niet? Het is nog niet duidelijk hoeveel Latsis precies zal betalen voor Helliniko, maar Griekse journalisten maken gewag van 80 euro per vierkante meter. Duidelijk goedkoper dan de 1000 euro per vierkante meter van de huizen die rond de oude luchthaven liggen. Later deze maand zal de verzegelde omslag met het bod, worden opengemaakt door medewerkers van Happold Consulting, die rijkelijk worden vergoed voor het verschaffen van een “fairness opinion”.

Het bod op de oude luchthaven lijkt meer en meer in de richting te wijzen dat de Griekse oligarchen, steenrijke reders of eigenaars van olieraffinaderijen, de grootste voordelen zullen doen bij de uitverkoop van Griekenland. De trojka had voor ogen dat buitenlandse investeerders zouden zijn geïnteresseerd, maar die interesse is bijzonder matig, te meer ook omdat het belastingsstelsel in Griekenland voortdurend wijzigt, zodat het onmogelijk in te schatten is wat je Return on Investement zal zijn.

Het lijkt er ook op dat de Griekse politici de privatiseringen in de handen van de Griekse zakenlui sturen. Journaliste Kerin Hope van the Financial Times was met een onderzoek rond de privatiseringen bezig en was o.a. corruptie op het spoor gekomen bij de verkoop van OPAP aan Melissanidis. U leest haar stuk hier (en doet u dat vooral). Er werd gevreesd dat het stuk van Hope weleens de hele privatiseringsoperatie in Griekenland op de helling kunnen zetten.  Vandaag werd bekend gemaakt dat er op 23 februati was ingebroken op de kantoren The Financial Times in Athene. Daarbij is alles ongemoeid gelaten, enkel de laptop van Kerin Hope is meegenomen. Toeval?
De zaak herinnert overigens aan de inbraak in de kantoren van het persagentschap Reuters anderhalf jaar geleden, waarbij alle notities van journalist Stephen Grey werden gestolen. Grey had al door dat hij werd gevolgd en gefotografeerd toen hij in Griekenland onderzoek verrichte naar het banksysteem en vooral naar de deals van Michalis Sallas van Piraeus Bank (Piraeus Bank heeft de good bank van ATEBank overgenomen, alsook de Cypriotische banken die na de crisis daar hun deuren moesten sluiten – vroeger waren er 7 verschillende banken in mijn straat. Zes daarvan zijn filialen van Piraeus Bank geworden.). En laat nu net die Piraeus Bank adviseur zijn bij de verkoop van Helliniko, zoals in het persbericht te lezen staat.
Volgens mij heeft een beetje onderzoeksjournalist een vette kluif aan deze hele privatisering van Helliniko.

5 thoughts on “Hellenic Republic Asset Development Fund aanvaardt enige bod op oude luchthaven Helliniko

  1. Beterschap gewenst. Ik miste je posts wel, maar doe het vooral rustig aan. Gr. Thys.

  2. Stof genoeg voor spannende thrillers…die niet onderdoen voor the Killing en soortgelijke…

  3. 1000 euro per vierkante meter voor de huizen rond Elliniko? Toen ik daar 7 jaar geleden wat ging rondkijken kostten de appartementen er ongeveer 4000 Euro per vierkante meter!

    Voor de rest blijft Elliniko een heikel thema… nu ligt het er maar te rotten en heeft niemand er wat aan. Ik vrees dat we gewoon moeten aannemen dat in Griekenland niets beweegt als bewindvoerders er niet rijk van kunnen worden (zie ook Turkije, Rusland, …). Ik denk dat we enkel kunnen hopen dat ze er vervolgens iets van maken waar iedereen in (zuid)-Athene wat aan heeft.

  4. Eala Thys.Goed dat je Bruno en Griekenland zo scherp volgt.Wat heb jij nu speciaal met Ellada?
    Ik – toeristisch – vanaf 1983 ieder jaar daar.En vanaf 2005/8 politiek/ekonomisch op het net, toen de doodsengelen uit Brussel daar neerstreken.

    Ik zie je niet op de site http://www.liwadders.nl,waar ik als ‘geestvangalama’ bijdraag.Wat M.Z betreft heb ik nooit een andere lezing omarmt dan de jouwe in je recente Polare interview.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *