Privatiseringen: slechts 1 bod op oude luchthaven van Elliniko

Het was de afspraak met de trojka: Griekenland moest gaan privatiseren, en snel. De redenering was dat de instroom van buitenlands kapitaal ten goed zou komen aan de Griekse economie. Maar veel buitenlands kapitaal zie ik eigenlijk niet binnen komen. De Griekse autosnelwegen, allemaal tolwegen, zijn geprivatiseerd, en zijn allemaal in handen van Griekse oligarchen. De openbare gokmaatschappij OPAP is verkocht aan een consortium Emma Delta Ltd. dat eigenlijk gewoon in handen is van Dimitris Melissanidis, de eigenaar van Aegean Oil, die een fortuin heeft gemaakt door het leveren van taxvrije brandstof aan de tankers van de Griekse reders. Wil u weten die die Melissandis is, en u heeft een beetje tijd, dan kan u dat hier nalezen. Dimitris Melissanidis heeft ondertussen zijn zoon Georgios aan het hoofd gezet van OPAP. Van een openbaar bedrijf is OPAP dus nu een typisch Griekse familiebedrijf geworden.

OPAP was de tweede privatisering: de eerste was die van het International Broadcast Centre, het persgebouw van de Olympische Spelen, dat is omgebouwd tot een shopping mall (schijnbaar lijkt zoiets in alle landen waar de het IMF langs komt, de sleutel tot economische ontwikkeling te zijn). Ik heb er hier al over geschreven, het IBC, dat is omgedoopt tot Golden Hall, is nu in handen van Spyros Latsis, door zijn investeringsbedrijf Lambda Development. Het is niet de enige shopping mall die hij in zijn bezit heeft. Langs de spoorlijn van de groene metrolijn, aan het station Neratziotissa, staat The Mall. Dat gebouw is naar aanloop van de Olympische Spelen heel snel neergepoot, zonder de noodzakelijke vergunningen. De Griekse Raad van State heeft daarop beslist dat het gebouw er onwettelijk staat. Lambda Olympic Village, een dochterbedrijf van Lambda Development, is daar de eigenaar. Omdat de beslissing van de Raad Van State de “investeringen” in de weg stonden, heeft de regering, door middel van een Fast Track procedure een manier gevonden om de vergunningen toch in orde te krijgen. Kostprijs: 10.000 euro. Ik ben er zeker van dat een gemiddeld Grieks gezien heel wat meer moet betalen voor het geval er problemen zijn met de vergunning van gebouwde woningen.

Die Latsis nu, via Lambda Development, heeft een bod uitgebracht op de oude luchthaven van Elliniko, die ook al jaren in de etalage staat. Nog ten tijde van de regering Karamanlis had de toenmalige bevoegde minister grote plannen en wilde hij het domein omtoveren tot een park dat zelfs het Central Park in New York zou overschaduwen. Aan grootspraak is er hier in Griekenland zelden gebrek. Het is er nooit van gekomen.

Papandreou en de Emir van Qatar

Papandreou en de Emir van Qatar

Toen Papandreou aan het roer van het land stond, hebben we hier sjeiks over de vloer gehad, onder meer de Emir van Qater, die in Elliniko zouden komen investeren, en een grote jachthaven zouden komen aanleggen, om hun immense vaartuigen hier te komen aanmeren. We kregen ceremonies te zien op televisie, waarbij handtekeningen werden gezet onder sjieke documenten met peperdure pennen. Wat er nadien mee is gebeurd, weer niemand. Maar er is niet 1 jacht van een sjeik of emir komen aanmeren. Anno 2014 ligt de oude luchthaven van Elliniko er zo bij.

En nu is er dus Spiros Latsis die het enige bod uitbrengt op de privatisering van het domein. Weer geen buitenlands kapitaal dus, maar weer een Griekse oligarch. Sowieso trekken de rijke Griekse families hier al sinds het oprichten van de Griekse staat aan alle touwtjes, maar nooit eerder waren ze zo prominent aanwezig om hun land op te kopen en tot privé eigendom te maken.

Of dat een goede of slechte evolutie is, laat ik in het midden. Feit is wel dat de grote oppervlaktes zoals Elliniko helemaal niets opbrachten, en dat de overheid er helemaal niets aan gedaan heeft om daar verandering in te brengen. Waardoor ze misschien wel in de kaart speelde van de oligarchen. En dat kan misschien van in het begin al het hele opzet zijn geweest. Maar de schuld kan dan nu bij de trojka worden gelegd, in geval daar kritiek op komt. Of denk ik nu alweer veel te Grieks?

7 thoughts on “Privatiseringen: slechts 1 bod op oude luchthaven van Elliniko

  1. Goed stuk Bruno. Weer een fraai voorbeeld van mismanagement, corruptie en alles wat daarmee samenhangt. Oekraïene is het volgende land dat met “hulp” van het IMF leeggezogen gaat worden door het grootkapitaal.

    Blijf bloggen Bruno. Het is een kwestie van de lange adem voordat de kritieke massa is bereikt. Deze massa zal eerst op een nette manier eisen dat er zaken drastisch veranderen. Ik ga er vanuit dat dit goedschiks gaat.

    Dank voor alle info die je deelt!

  2. Let ook op de sterke druk van de US richting EU voor het opleggen van de strengste sancties tegen Rusland.Eén van de motieven hiervoor is de overproductie van het milieu-vernietigende schaliegas door Uncle Sam.Forceer het knijpen in de gastoevoer naar West-Europa en Amerika springt gaarne in het olie-gat.It’s all about money!

    Overigens lijken we nu aardig op te schikken in de richting van de – hier door mij al jaren geleden voorspelde – oplossing van de US-EU economische crisis: full scale war met een nucleair rafelrandje langs de lijn teheran – leningrad.

    Laten we maar hopen dat ik hartstikke ongelijk krijg!

  3. @Frits,
    Oekraïne is al leeggezogen en wel door hun eigen corrupte politici.
    Op dat gebied is er inderdaad veel overeenkomst met Griekenland.

  4. Met als grote verschil dat de Oekraïners 24/7 op en rond het plein bij ijzige kou door bleven gaan om hun omwenteling te realiseren. Lokale jonge internet ondernemers stelden hun eigen infrastructuur belangeloos ter beschikking aan de demonstranten om onafhankelijke berichtgeving te garanderen. Bij onlusten op straat werden auto’s door demonstranten zelf weggedragen of weggesleept om geen schade aan andermans goederen te veroorzaken. Winkels werden niet vernield of leeggeplunderd, omdat niemand daarbij gebaat zou zijn. Ik zie dat in GR nog in geen 100 jaar gebeuren.

  5. @Roel,
    Toch blijf ik beducht voor “spontane” protestacties. Die blijken achteraf telkens weer geregisseerd of snel gerecupereerd door de volgende lichting geboefte.
    Ook bij de omwenteling in Rusland na uitbarstingen van volkswoede, blijkt vooral de Russische maffia wel te varen. Baboesjka zit nog altijd te verpieteren tussen de afval van Tsernobyl.

  6. BRUNO EN HANS BEIDEN BEZIG MET HET OPSTELLEN VAN EEN AGENDA VOOE HET GRIEKSE VOORZITTERSCHAP VAN DE EU NU DE GRIEKSE REGERING AL BIJNA DRIE MAANDEN VERSTEK LAAT GAAN?IK ACHT ONZE BEIDE BLOGGERS HIER ZEKER TOE IN STAAT MAJORERENDE BOVEN DAT ZOOTJE VAN SAMARAS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *