De speciale belasting op onroerend goed die via de elektriciteitsrekening wordt geïnd, de zogenaamde charatsi, zou worden afgeschaft, zo sprak de architect van de meeste gehate belasting in Griekenland een paar maanden geleden. Het is een soap die al meer dan een jaar duurt. Ik breng u graag volgende post van april vorig jaar in herinnering.
Maar ziedaar: de charatsi is opgeheven. Niet dat de belasting zelf niet meer bestaat. Zo werkt het natuurlijk niet in het Griekenland van Antonis Samaras en Evangelos Venizelos. De charatsi is vervangen door een compleet nieuwe belasting: de ENFIA genoemd. In het Grieks staat dat voor Ενιαίος ΦόÏος Ιδιοκτησίας Ακινήτων – Eenheidstaks op de Eigendom van Onroerend Goed.
Eenheidstaks, dat zou semantisch kunnen worden uitgelegd als een taks voor iedereen. Maar zijn vrijgesteld van de taks: de Griekse kerk (grootste grootgrondbezitter), het Megaro Mousikis (eigendom van de mediagroep Lambrakis die zijn schulden overgenomen zag door de overheid) en een aantal grote bedrijven (onder bepaalde voorwaarden).
Wat wordt er belast? Huizen, leegstaande huizen, krotten, bouwgronden, tuintjes, en alles wat maar belast kan worden. Mensen die erfenissen hebben, worden nu geraakt. Er kan verder geen belasting meer worden geheven op salarissen, want die brengt toch niets meer op, dus gaat men het geld nu zoeken waar het zit: in stenen en grond. Indien de belastingbetaler zijn onroerend goed niet correct heeft aangegeven (bijvoorbeeld niet de juiste ligging heeft doorgegeven), dan wordt aangenomen dat het onroerend goed in de hoogste belastbare categorie komt. Iemand die nog een krot van zijn grootouders heeft staan in de luxueuze Atheens voorstad Kifisia, zal een flinke ENFIA voorgeschoteld krijgen.
Afgelopen maandag kon de Griekse belastingbetaler zien hoe veel hij aan de staat moest. De gegevens stonden online op de site van de belastingsdienst. Er werd gevloekt. Hard gevloekt. In heel Griekenland. Overal waar je mensen met elkaar zag praten, kwam de ENFIA ter sprake. Sommige mensen moeten haast een hartaanval hebben gekregen. In volle zomer krijgt men opeens een belasting te slikken van minstens een paar honderd euro, en vaak van een paar duizend euro. De belasting moet niet in 1 keer worden betaald, maar kan worden gespreid over een paar maanden. Het volledige bedrag moet wel tegen het eind van het jaar zijn geïnd, zo is de regering met de trojka overeen gekomen.
Maar blijkbaar is er heel slecht werk geleverd. Er zitten namelijk heel wat fouten in de berekening van de taksen. Wat verwacht je? De taks is in zeven haasten opgesteld, met opdracht van Samaras (de man regeert met het geven van opdrachten) en niets is echt in detail bestudeerd. Minister van Financiën Chardouvelis heeft toegegeven dat er fouten zitten in de berekeningen. En ja hoor, men zal er iets aan doen. Hoe, wat, wanneer, daar hebben we het raden naar. Er zullen dus verandering worden doorgevoerd, maar de procedure van het innen van de belasting, zelfs indien verkeerd berekend, blijft wel doorgaan en de Grieken moeten het geld wel ophoesten. De eerste schijf van de belasting moet tegen het eind van deze maand worden betaald, zoniet volgt er een boete.
Het hele gedoe doet een beetje denken aan het ongeval dat Georgios Papandreou had een paar jaar geleden met zijn fiets. De ketting was er af gevallen en hij probeerde ze er weer op te leggen terwijl hij aan het rijden was. De man die ooit door Time Magazine tot de 100 grootste denkers op aarde werd gerekend, viel op de grond en verwondde zijn vinger. Een betere metafoor kun je niet bedenken voor het ongelofelijke geklungel toch maar weer. Er worden fouten gemaakt. We hebben er het raden naar hoe die zullen worden opgelost. En ondertussen kun je maar betalen, als belastingsplichtige. Je komt er niet onder uit. Hoe is zoiets in godsnaam mogelijk. Het amateurisme van de klasse die hier regeert, kent werkelijk geen grenzen.
Het is dat het zo triest gesteld is met deze gestudeerde heren. Ik vind het wel fijn dat je mijn kretologie van de bananenrepubliek hebt overgenomen. Het gaat gemiddeld in Guatemala, Nicaragua en Panama niet anders.
Δεν συνφωνω. εμεις δεν φτιανουμε μπανανες. εχουμε αγγουÏια .αÏα θα την ελεμε αγγουÏοδημοκÏατια. ετσι κι αλλιως η δημοκÏατια τους τσουζει οπως και το αγγουÏι. ο σοφος λα(γ)ος λεγει, αλλος το Ï„Ïωει και δÏοσιζεται κι αλλος το Ï„Ïωει και ζοÏιζεται.
Δεν γαμιουνται ολλοι τους , λεω γω.
Μεγαλε κλειστο και φυγαμε,Α!!και κανε οτι κανει κι ο πιτσιÏικος.
https://www.youtube.com/watch?v=IleGexVOCds
Ha Bruno,
Hoe wordt de ENFIA geincasseerd, ook via de DEH rekening ????
Nee Ton, je moet inloggen op Taxisnet (www.gsis.gr) en daar opzoeken hoeveel je moet. Je kunt de formulieren dan uitprinten. De helft van de Grieken heeft niet eens een computer, laat staan internet.
De sukkels hebben ondertussen de eerste deadline van eind augustus een maand opgeschoven.
Bruno, hoe kom ik als vakantiehuis eigenaar te weet hoe, hoeveel en waar ik kan betalen?
Ik heb geen account bij gsis.
Krijg je nog bericht via de post?
@tzimis: heel fier vertelde de kweker ons dat in ZuidKreta de bananen niet in kassen, maar gewoon in open lucht worden geteeld
🙂
Kreeg de aanslag voor ons vakantiehuis in Griekenland in pdf opgestuurd van onze belastingdame aldaar.
Op de aanslag nergens een banknummer te bekennen om het bedrag over te maken. Moet ik zeker naar het loket van mijn Griekse bank om te betalen. Maar helaas zit ik voorlopig in Nederland.
Leuker kunnen ze het niet maken maar doen ook geen enkele moeite om het in ieder geval makkelijker te maken. Vreselijke l*l de behangers.
@Bruno: er is in Griekenland geen scheiding tussen Kerk en staat. Ik heb een vermoeden dat andere “overheidsdiensten” zoals ministeries ook vrijgesteld zijn van die belasting. Die zou anders toch maar een vestzak-broekzakoperatie zijn…