Het einde van de charatsi of zand in de ogen?

Wat een politieke klucht was het gisteren weer. De 3 partijleiders die de regering steunen (men let er zorgvuldig op dat het woord coalitiepartner niet wordt gebruikt) zaten gisteren samen om te kijken of ze de speciale belasting via de elekctriciteitsrekening, de charatsi, niet konden aanpassen. Opeens was Venizelos van PASOK (ik herhaal het nog maar eens: de architect van deze speciale belasting) er tegen, en ook Fotis Kouvelis van DIMAR wilde dat er een verlichting van de belastingsdruk kwam voor diegenen die het moeilijk hebben.

Het was de trojka die bleef aandringen om de charatsi in zijn huidige vorm te behouden, omdat de Griekse staat er niet in slaagt om belastingen te innen. De elektriciteitsmaatschappij doet het beter, stel je voor.

Na de vergadering van de partijleiders werd gezegd dat de charatsi zal worden beëindigd. Het is alleen compleet onduidelijk hoe, want men heeft beslist dat de elektriciteitsmaatschappij nog gedurende 1 jaar deze belasting zal innen. Maar volgens DIMAR leider Kouvelis zou er een verlichting van 200 miljoen euro zijn voor diegenen die het moeilijkst hebben. Hoe dat in zijn werk zal gaan is niet duidelijk. De charatsi houdt geen rekening met het feit of je nog een job hebt of niet. Als je de pech hebt dat je een huis geërfd hebt in een dure wijk, en dat huis is nog behoorlijk groot ook, dan moet je flink betalen. Zelfs al ben je werkloos. Hoe gaat men dat aanpakken?

Ik hoorde vanochtend dat men de belastbare basis zal uitbreiden. In dat verband zou nu ook landbouwgrond worden opgenomen in de charatsi. Het moet allemaal niet veel gekker worden. In ieder geval zou er nu een eengemaakte eigendomsbelastingen komen. Overigens gaat het om niet meer dan een voorstel, want de trojka moet haar goedkeuring geven. Of dat zal gebeuren, is nog maar de vraag.

De trojka is vandaag aangekomen, en had normaal gezien al een tijdje moeten samen zitten met minister van Financiën Stournaras. De vergadering is al meteen uitgesteld, want “men is niet klaar”. Wie die ‘men’ is, wordt er niet bij gezegd, maar ik maak me sterk dat het niet de trojka is.

In ieder geval wordt er vanochtend in de Griekse pers geschermd met “het einde van de charatsi”, terwijl niets daar eigenlijk op wijst. Eens te meer wordt de bevolking zand in de ogen gestrooid.

11 thoughts on “Het einde van de charatsi of zand in de ogen?

  1. En met al die be-lastingen (de ware betekenis van het woord wordt nu visueel!),zouden de griekse producties moeten kunnen concurreren met de rest van de wereld? De landbouwgrond opnemen in de charatsi is het einde.Ze hebben het al moeilijk het nu te roeien want de verkoopprijzen liggen erg laag wegens concurrentie van het buitenland.
    Ofwel werkt land en tuinbouw met verlies of hoogstens zonder inkomst,of geven ze er de brui aan wat de meeste ouderen doen en laten fruit aan de bomen rotten want ze kunnen de import niet tegemoetkomen.
    Waarom heeft de EG z’n eigen economie niet beschermd met inkomstaxen op invoer als eigen productie in gevaar kwam?

  2. De eigen economie beschermen door importheffingen lijkt me niet zo’n goed idee tenzij je zelf niks produceert dat de moeite van het exporteren waard is.
    Je wordt bedroefd als je ziet hoe in Griekenland de vele mogelijkheden die er zeker zijn nauwelijks worden benut of gefrustreerd door allerlei deelbelangen.
    Griekse olijfolie die voor een habbekrats naar Italiaanse opkopers gaat die het vervolgens door vakkundige marketing voor een goed bedrag op de markt zetten om maar iets te noemen.

  3. @Jenny: je doet net alsof producenten in de rest van de wereld geen belasting hoeven te betalen.

    Het afschermen van een economie is een heilloze weg, want heffingen die jij oplegt op invoer wordt door de getroffene direct wederkerig gevolgd. Einde van het liedje is dat iedereen verliest.

    Het enige wat werkt is leveren van het juiste product of dienst van de juiste kwaliteit tegen de juiste prijs. Wat voor welke klant “juist” is, is aan de ondernemer om te ontdekken. Maar als je dat doet, kun je zelfs zand verkopen aan Arabieren.

  4. Jenny,

    Europa heeft het inderdaad niet gemakkelijk met zijn land- en tuinbouw en met zijn veeteelt.

    Daarom subsidieert Europa zijn lidstaten en Griekenland krijgt daar wel een reuzedeel van.

    Maar mocht Griekenland het met deze sectoren moeilijk hebben wat moet Belgie dan zeggen waar de loonkost driemaal hoger is dan in Griekenland.

    En Belgie heeft het niet gemakkelijk, maar Belgie trekt zijn plan.

    Zo goed als alle kippen- en varkensvlees wordt in Griekenland ingevoerd vanuit Belgie.

    De meeste bloemen en kleine planten worden hier ingevoerd vanuit Belgie.

    Veel diepvriesgroenten worden hier ingevoerd vanuit Belgie.

    En dit alles met een loonkost die drie maal hoger is.

    ?????

  5. En een artikel in Kathimerini vandaag heeft beschreven dat de loonkost in Griekenland de afgelopen jaren met 22% is gedaald. Die daling is uitsluitend bij de salarissen te vinden. En nog is Griekenland niet concurrentieel. De excelletjes kloppen duidelijk niet.

  6. je moet weten van elke medium ,krant of tv,aan welke kant en wat zijn belangen zijn, en goed filtreren voor je wat aanneemt van de griekse news.
    je moet goed zoeken zo als je dat ook met alle media doet overal, grieks nederlands of wat dan ook. vooral in deze tijd, volgens een discussie in nl van de week ,over foto’s in kranten op internet. media willen snel iets aannemen door de concurrentie en ze vaak in de fout gaan

  7. Inderdaad, het is geen Grieks gegeven: kijk maar naar de kwestie van de sheik die de Griekse eilanden kocht. In de Nederlandse kranten was te lezen dat hij Ithaca had gekocht.

  8. nog gisteren of eergisteren op de radio was de discussie over . en tijdens de protesten op Cyprus hadden ze een foto met mensen die protesterden op Cypprus en op de foto waren mensen te zien bij een bord die de richting gaaf naar Bouliagmeni.er waren mensen met griekse vlagen kan ook op Cyprus zijn maar de bord kan aleen in athene staan. ik heb meer de idee dat ze maken de nieuws ipv overbrengen.
    προφανως γνωριζουν το φαινομενο ,κουταλα και μαγειρεμα και εκτος ελλαδος.

  9. Waar wringt het schoentje wat de prijs van griekse producten betreft? Blijft er zoveel aan tussenpersonen hangen want de producent zelf heeft het moeilijk.De griekse eetwaren ter plaatse zijn duurder dan de ingevoerde (groenten,fruit,kazen).Ik ben al jaren niet meer in Belgie geweest en kan geen vergelijking maken maar sta versteld dat de Carrefour producten toch zoveel beterkoop zijn dan de griekse.Ze hebben dezelfde verpakking,gewicht en denk ook kwaliteit.Ik heb tenminste geen verschil opgemerkt en veel van die Carrefour waren zijn duidelijk voor Belgie bestemd met labels in het Nederlands en Frans.Steun dan maar de griekse producten als er vlaknaast hetzelfde veel beterkoop is,zelfs al is het ingevoerd.
    Een vraag voor Belgie-inwoners :hoeveel is de BTW op eetwaren?

  10. Ondanks ale desinformatie ten spijt blijft het punt dat hier buitenlandse producten worden verkocht afkomstig uit landen met hogere lonen en belastingen (ook op landbouwgronden), terwijl die producten net zo goed in Griekenland gemaakt kunnen worden. Ongeacht welk excelsheet je gebruikt maar zelfs een kind kan beredeneren dat de oorzaak van dit probleem binnen de Griekse grenzen gezocht moet worden. Zolang dat ontkend wordt zal een oplossing niet gevonden worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *