Ik weet niet hoe goed uw Duits is, maar onderstaand filmpje zal vanavond op de Duitse televisie worden vertoond. Het gaat over de uitstaande oorlogsschuld tegenover Griekenland en Argyris Sfountouris (lezers die hier al langer komen, herinneren zich vast wel mijn post over de documentaire “Een lied voor Argyris” uit 2007). Ik moest toch wel even slikken toen ik het zag. Knap gebracht van de Duitsers. Ik zie Grieken (en eigenlijk weinig andere volkeren) niet zo gauw op deze manier in eigen boezem kijken.

18 thoughts on “Duitse oorlogsschuld

  1. Groot respect voor deze voorstelling van zaken.
    Vooral de getuigenis van het overlevende slachtoffer raakt de toeschouwers duidelijk.
    Komisch vind ik wel de slotminuut, waarin de “Griek” wijst op het bord met de drie regels, o.a.
    Schulden moeten betaald worden
    Geen truuken
    Verkoop dat maar eens in Athene.

  2. Wat je daar zo komisch aan vind, ontgaat mij dus totaal.
    Waar het om gaat is dat de na-oorlogse grootmacht(en) blijkbaar meerdere trukendozen hebben gebruikt om te ontsnappen aan vergoedingen voor oorlogsmisdaden.
    De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet, maar in dit geval ziet de pot er zwarter uit.

    Indien men eindelijk de vergoedingen zou betalen waarop Griekenland recht heeft dan zou het land misschien een kans maken om uit de miserie te kruipen.
    En het is de huidige regering die probeert om het wanbeleid van de politiekers van de laatste decennia om te keren.
    Diezelfde politiekers die jaren door diezelfde grootmachten gesteund werden en waar er nooit werd ingegrepen.

    Men doet zelfs nog geen moeite om de nieuwe regering een kans te geven.

    Wij moesten allemaal beschaamd zijn !!!

  3. @mia,

    De huidige Duitse generatie voelt zich belast en schuldig aan de misdaden van een vroegere generatie. Zelf kozen ze niet voor deze misdadigers, toch erkennen ze de schuld als natie.
    In Griekenland werden de huidige problemen veroorzaakt door de politiekers die gekozen werden door een nog aanwezige generatie.
    Dit vind ik dus komisch: dat de slachtofferrol tot in het absurde volgehoudn wordt en het uitzicht op een betere toekomst gehinderd wordt door de enorme balk in het eigen oog.

  4. “Später, später, zu spät.”

    Dat vat het mooi same.

  5. nee nee penimeni ze kozen wel voor deze misdadigers hun NAZI partij was toch democratisch verkozen dacht ik … kom niet af met ” we haben das nicht gewusst” …. kom kom niet zeveren penimeni je draait en keert dat ook altijdt hoe jij wilt, je zegt het goed, de problemen werden veroorzaakt door de politiekers en ja, ook onder het onder het toeziend oog van de EU ofwel deed deze organisatie haar werk niet goed, dat kan ook …de Griekse burgers hebben voor hun politiekers gekozen maar niemand zei tegen hun steel of bedrieg of breng het land naar de afgrond … heel deze organisaties van VN tot EU en al wat erbij hoort is een grote truukendoos … en begrijp je niet deze film ?????????????????? ik begrijp die zo…. wat je ook doet Griekenland, wij hebben jullie altijdt bij jullie PIETJE, gelijk ze bij ons zeggen ….

  6. @europ
    Ik heb het natuurlijk over de huidige Duitse generatie. Hoe kunnen die schuldig zijn aan de fouten van hun voorouders. Dan gaat elk volk wel gebukt onder één of andere erfzonde. En wat dan met de afstammelingen van verzetsmensen, ook in Duitsland, of met kinderen van collaborateurs in de bezette landen.
    Daarom is het supercorrect dat deze jonge generatie Duitsers bereid is schuld te erkennen als natie.
    Zeker is dat de Grieken kozen voor hun rampzalige politici uit puur opportunisme. Daarom dragen ze zeker voor een groot deel de verantwoordelijkheid voor de huidige miserie. Hun schuld is dus zeker groter dan die van de huidige Duitse generatie. Ook bij het kiezen voor Tsipras kozen ze voor de belofte van gouden bergen.
    Zelf hoop ik dat de schuldaflossing een half jaartje uitgesteld wordt en dat Tsipras tenminste de kans krijgt iets te bewijzen.
    Het laatste greintje geloofwaardigheid staat op het spel. Wanneer de eigen bevolking het niet aandurft in eigen land te investeren, hoe kan je dit dan van buitenstaanders te verwachten?

  7. Dit weekend staat in het magazine van de Standaard een artikel “Griekenland versus Duitsland ” van Ruud Goossens over hetzelfde onderwerp. Voor wie het nog eens in het Nederlands wil lezen…

  8. Een complex probleem op een sublieme wijze en heel begrijpelijk uiteengezet in slechts enkele minuten!
    Chapeau voor de Duitse programmamakers die het aangedurfd hebben om zo diep in eigen boezem te kijken!

  9. Ela Kosta !! Kai esu edw :)???

    Mooi verteld maar de vraag is: wat gaat er nu mee gebeuren? Gaat er echt iets veranderen? Stel Duitsland geeft het geld, is dan echt hetgeen bereikt dat bereikt moet worden? Wie wordt er daar echt beter van?

  10. Chapeau voor de programmamakers.
    Wat in het begin, in vele ogen, als een ridicule eis overkwam, is nu een bespreekbaar thema geworden. Niet dat ik geloof dat we ooit een cent zullen zien, maar wel als een morele kwestie. Waarom zou het te laat zijn, wie bepaald dat? Wie bepaald vanaf wanneer iets te vroeg is of te laat? Of voor wie iets te laat of te vroeg is?
    Punt is : behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. Doet je dit niet dan verlies je in mijn ogen een groot deel van uw geloofwaardigheid.

  11. Waartoe dient dat? Gaat er iets veranderen? Is het te laat? etc…
    Veel vragen die wellicht op korte termijn onbeantwoord zullen blijven…
    Het feit dat er over de Duitse oorlogsschuld gepraat wordt, dat er programma’s over gemaakt worden, dat mensen er kortom dagelijks mee bezig zijn (niet alleen in Griekenland)… is in ieder geval een teken dat deze toch ergens nog leeft, en dat deze alvast op moreel vlak bestaat. Tsipras verwoordde het, als ik mij niet vergis, ook ongeveer zo toen hij vorige week bij Merkel op de koffie was. Of het opportuun is om op dit moment uit deze vaststaande morele schuld ook juridisch unilateraal trachten letterlijk munt te slaan, daar heb ik nogal zeer grote twijfels over…
    Aangezien Duitsland de grootste schuldeiser is van alle Eurolanden, neig ik dit allemaal eerder te zien als een scenario/aanloop/voorbereiding naar een genereuze schuldkwijtschelding die Griekenland absoluut nodig heeft om een realistische kans te maken op er ooit economisch weer bovenop te komen… tezelfdertijd moeten de Grieken dan ook bereid zijn om voor eens en voor altijd zand te gooien over de Duitse oorlogsschulden.

  12. Als er iets moet veranderen,dan best beginnen bij het onderwijs. Er is hier een bijna een indocrinatie over de grootsheid van het Griekse volk dat na de klassieke periode,in slavernij geleefd heeft,dat door buitenlandse machten uitgebuit en depudeerd werd.Nu is het de beurt aan de politiekers die gestolen hebben. Inderdaad waar maar toch zit er iets in dat :”We hebben het samen opgesoupeerd” want de Griek heeft zich in de luren laten leggen : zorg dat je een staatsbeambte wordt en je broodje is gebakken. Gedaan met persoonlijk initiatief en onderneming :waarom ook als het je in je schoot geworpen wordt met gemakkelijke baan,goede wedde,alle mogelijke voordelen met 13de maand,betaald verlof,om niet van zwangerschapverlof te spreken.voortijdig pensioen. Nooit gedacht : “Wie zal dat betalen?Wie heeft zoveel pinke-pinke?”
    Leven van dag op dag en nooit een centje opzij leggen voor donkere dagen want alles is toch betaald door de staat.
    ZO heb ik de Griek jaren geleden niet leren kennen.

  13. Blijft wel de vraag wat er in de kern gaat veranderen als griekenland kwijtschelding van schuld krijgt. Ik geloof namelijk niet zo heel veel. Tenslotte blijven de dezelfde condities gelden voor de mensen die het geld achterover hebben geslaan. Ik zeg ook niet dat ik een oplossing heb. Maar door kwijtschelding van schuld of een exit uit de euro of … reageer je op een symptoom, niet op de oorzaak. Als er al zoiets bestaat als 1 oorzaak. Waarschijnlijk ligt het aan een combinatie van factoren.

    Eigenlijk hoop ik dat die ‘knappe’ Griekse koppen die in het buitenland studeren/wonen/werken (en dat zijn er wel wat) een deel van wat ze in het buitenland goed hebben zien werken, ook in Griekenland invoeren. Maar om de 1 of andere reden, lukt dat niet.

    Misschien lukt het Varoufakis/Tsipras en co, misschien ook niet. Zij hebben op dit moment in ieder geval het voordeeel van de twijfel. Makkelijk wordt het in ieder geval niet. Waar ze beginnen lijkt me op dit moment niet zo heel relevant. Wel dat ze beginnen, dat ze een duidelijk plan en duidelijke visie hebben. Dat mis ik. En niet alleen in Griekenland hoor. Bijna overal zie je hetzelfde korte termijn denken en egocentrisme (“als ik/mijn gezin/mijn familie/mijn vrieden/mijn kennissen/… het maar goed hebben”).

    Op deze blog is al veel inkt gevloeid hierover en zijn ook al talloze cliches neergeschreven. Wie het meeste werkt in Europa, wie het meest lui is. Wie het meeste geld heeft en wie het minste geld heeft. Eigenlijk maakt dat allemaal niet uit. Zolang er niemand opstaat met met een duidelijke visie waarin de mensen geloven en er niemand is die deze visie kan waarmaken met een duidelijk plan, blijft het de gewone man de in de straat (middenklasse en lager) die de prijs betaalt… . En of er dan kwijtschelding van schuld komt, en of er dan een lagarde lijst is, en of er dan zwitsers geld is, en of er dan fakalakia zijn, en of er dan clientelisme is, maakt dan eigenlijk niet veel uit… . Want er verandert an sich niets.

  14. @Sakis
    Als er ooit een kwijtschelding van schuld zal komen kan ik mij onmogelijk voorstellen dat het een onvoorwaardelijke zal zijn… hopelijk zijn we dan ook al veel positieve (vrijwillige of opgelegde) hervormingen verder met een economie die terug aan ‘t groeien is… Zonder hervormingen en wezenlijke economische groei heeft een kwijtschelding uiteraard niet veel zin!

  15. laatste nieuws al gehoord volgens een Turkse krant transporteren Griekse tankers olie uit IS gebied 🙂

  16. Nog een satire van Ehring op NDR – extra 3 over het Nazi-dwangkrediet!

    https://youtu.be/6L8ao_4_LEQ

    Griekenland moet zijn huiswerk maken! En wat doen ze! Ze zijn zo brutaal dat ze de terugbetaling van het Nazi – dwangkrediet van Duitsland eisen.
    Maar de Duitse is van mening: “Men moet natuurlijk kredieten terugbetalen. Maar alleen als ze volgens de regels aangevraagd zijn, NIET als men het krediet met tanks afgeperst heeft!”

  17. Sorry, correctie:

    Maar de Duitse REGERING is van mening: “Men moet natuurlijk kredieten terugbetalen. Maar alleen als ze volgens de regels aangevraagd zijn, NIET als men het krediet met tanks afgeperst heeft!”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *