De Oostenrijkse kanselier Werner Faymann kwam vandaag een bezoek brengen in Griekenland. Niet zo maar een bezoek, hij wilde zelf gaan kijken hoe ernstig de situatie is met de vluchtelingen op de eilanden voor de Turkse kust. Meer bepaald ging Faymann, samen met premier Tsipras op bezoek naar het eiland Lesbos. Daar zou zo snel mogelijk een zogenaamde hotspot moeten komen: een centrum waar vluchtelingen snel kunnen worden geregistreerd. Het Europese Agentschap voor Buitengrenzen van Europa, Frontex, is overigens ijverig op zoek naar mensen die de hotspots moeten bemannen.

Dat betekent dat de EU er van uit gaat dat er via de zee op deze manier vluchtelingen zullen blijven binnenstromen in Europa, vooral dus via de Griekse eilanden voor de Griekse kust. Nu de zomer voorbij is, wordt de overtocht van Turkije naar Griekenland overigens steeds gevaarlijker, met als gevolg dat we zeker nog doden zullen betreuren. Dat met die hotspots niets wordt gedaan aan de mensensmokkel, mag wel duidelijk zijn. En dat terwijl je normaal gezien met de ferry van Turkije naar een van de Griekse eilanden kunt voor 20 euro. Nu betalen de vluchtelingen iets meer dan 1000 euro om een levengevaarlijke overtocht te maken in overvolle bootjes, vaak met een reddingsvest die gevuld is met hooi (ik verzin dit niet). Een paar 100.000 mensen hebben die overtocht dit jaar gemaakt, volgens UNHCR. Dan rinkelt de kassa van die smokkelaars toch wel erg goed.

Er wordt gezegd dat Turkije maar iets moet doen aan die toestand, maar of Erdogan daar toe bereid is, betwijfel ik. Hij kwam zelfs de EU vandaag onder druk zetten door Donald Tusk te vertellen dat er 3 miljoen vluchtelingen klaar staan in Turkije om naar Europa te komen. Hij leek daarmee te suggereren dat hij de sluiswachter is en de deuren naar eigen goeddunken kan open zetten.

Werner Faymann luistert naar een van de weinige vluchtelingen die nog op het eiland is

Werner Faymann luistert naar een van de weinige vluchtelingen die nog op het eiland is

Maar ik had het dus over het bezoek van Werner Faymann van vandaag. Oostenrijk zou bereid zijn om 100 medewerkers naar de hotspots in Griekenland te sturen en hij wilde ter plekke eens komen nakijken hoe de vork precies aan de steel zit. Tsipras en Faymann hebben dan wellicht het registratiecentrum gezien, maar veel vluchtelingen hebben ze niet aangetroffen. De beelden die we de voorbije weken hebben gezien, van mensen die op de kade van de haven kampeerden of in de straten moesten slapen, hebben ze niet gezien. Faymann heeft niet gezien dat de vluchtelingen vaak te voet vanaf de kust naar het opvangkamp moeten stappen, 65 km ver, in de hitte (die nu in ieder geval weg is).

Wachten in de haven van Piraeus. Op wat? Foto Savvas Karamaniolas

Wachten in de haven van Piraeus. Op wat? Foto Savvas Karamaniolas

Want sinds gisteren was er veel bedrijvigheid op Lesbos. Er moesten zo veel mogelijk vluchtelingen naar Athene worden gebracht. 4 schepen deden Lesbos aan: de Terra Jet met 1.702 passagiersplaatsen, de Blue Star Patmos met 1980 plaatsen, de Eleftherios Venizelos met 2.466 plaatsen en de Blue Star 1 met 1.229 plaatsen. De Eleftherios Venizelos en de Terra Jet vervoeren uitsluitend vluchtelingen, terwijl de andere schepen ook andere passagiers vervoeren. Gezien het toeristische hoogseizoen voorbij is, zullen er dat niet zo gek veel zijn. Terwijl ik dit schrijf, ligt de Blue Star Patmos al aangemeerd in Piraeus, en de Venizelos is nog onderweg. Voor wie geïnteresseerd is, kun je de schepen volgen op het internet, via marinetraffic.com.

Toch wel vreemd, want ik dacht het Tsipras er om te doen was om zo veel mogelijk zijn gelijk te halen in Europa en om te laten zien hoe erg de situatie in Griekenland wel is. Waarom wordt Lesbos dan schoongemaakt voor de komst van Faymann?

Een schip vol vluchtelingen meert weer eens aan in Piraeus. Foto Savvas Karamaniolas

Een schip vol vluchtelingen meert weer eens aan in Piraeus. Foto Savvas Karamaniolas

Gisteravond zijn al heel wat vluchtelingen in Piraeus aangekomen, bij mij om de hoek. Je went er stilaan aan. Van zodra het schip aanmeert, zie je verkopers van SIM kaarten van Vodafone, Cosmote en Wind op de kaaien. Weer een mooi handeltje. De vluchtelingen weten vaak niet waar naartoe en proberen de weg te vinden naar het metrostation om naar Athene te rijden. Soms worden ze opgewacht door bekenden, maar de laatste tijd zijn er zowaar af en toe bussen ingelegd.

Nu het weer slechter wordt, wordt het Victoriaplein ontruimd, en de vluchtelingen worden naar de leegstaande Olympische stadions gebracht van Galatsi en Hellinikon. Donderdag gaan we daar trouwens met een ploeg vrijwilligers van mijn werk helpen.

Eleonora Pouwels, een Nederlandse die op Lesbos woont, stelde op Facebook de volgende pertinente vraag aan de Griekse premier, om wat uitleg te vragen over de vreemde bedrijvigheid in de aanloop naar het bezoek van de Oostenrijkse kanselier:

Dear Mr. Tsipras, or may I say Alexi.

I am sorry for writing to you so openly but you seem to me the most approachable prime minister ever here in Greece. Today you visited Lesvos, “my” island where I have been living for the last 20 years. To cut a long story short…. I do hope you are not that naive…..but in case you don’t look at all the pictures of the last months of the situation here on Lesvos on Facebook or other internet pages…let me clear you up. This what you saw today is not the reality… I don’t know who had the idea of stopping the boats from coming today, clearing up the camps and streets, hide the Aghans etc……but here is the thing…imagine….. this what you saw today….and then 100 times worse (or more). Please do come again, incognito, I have a spare room in my house,…and come and see for yourself….not as a prime minister…but as a human being.

Thank you,

Eleonora Pouwels

P.s. and while you are here, could you send some teachers as well for the Lykio in Petra, we are missing a biology, mathematics, physics, chemistry, religion, history and computer teacher, so our children will be able to built up this island again??

26 thoughts on “Lesbos bijna vrij van migranten en vluchtelingen?

  1. wat is de achterliggende gedachte?

  2. Wat is nu je conclusie of duiding (Ootenrijk, Turkije, Griekenland, EU…?)

  3. Ik wil best wel antwoorden, maar ik snap de voorgaande 2 vragen niet meteen. Of ze zijn misschien niet aan mij gericht?

  4. Ik denk dat Anke en Marcus op deze zin van je doelen: “Toch wel vreemd, want ik dacht het Tsipras er om te doen was om zo veel mogelijk zijn gelijk te halen in Europa en om te laten zien hoe erg de situatie in Griekenland wel is. Waarom wordt Lesbos dan schoongemaakt voor de komst van Faymann?”
    Ik kan daar geen antwoord op verzinnen. Jij wel, Bruno?

  5. @Bruno. Dank voor het goede, gedetailleerde exposé dat je van dat bezoek aan Lesvos en de achtergronden gaf.Ik snap die vragen ook niet.Raar imperatief en gebiedend, je bent geen bediende hier. Van Tsipras zijn handelen begin ik steeds minder te snappen.Wel is volkomen duidelijk dat Turkije – zo dichtbij – een buitengewoon malafide rol als sluiswachter(hé,hé bekend) aan de toegangspoorten van Europa speelt. Zijn prijs is onbetaalbaar hoog!En dat schone Lesvos kan allerlei oorzaken hebben.
    Het is daar ook geen eenheid, er zijn een aantal elkaar bestrijdende machtsgroepen.Je weet niet wie wat gedaan heeft

  6. Ik kan maar 1 antwoord verzinnen, @Anton: Tsipras wil zijn naam niet verbonden zien met de onmenselijke omstandigheden waarin de vluchtelingen worden “opgevangen”.

  7. Dank je voor je duiding, Bruno… Dat geeft een onthutsend beeld van Tsipras en dan past hij geheel binnen de ‘oude politiek’ waarvan zovelen hopen dat juist HIJ dat zou kunnen doorbreken.

  8. Schrijnend en mensonwaardig wat er momenteel op Lesbos nog steeds gebeurt. En dat in ons rijke Europa!
    Dank zij de vele vrijwilligers die zich op Lesbos dag en nacht inzetten overleven de meeste vluchtelingen dit. Als zij er niet waren vielen er nog veel meer doden. Respect!
    Maar desondanks worden de omstandigheden alleen maar slechter. Wij zagen het op Lesbos met eigen ogen. We hebben, samen met veel andere toeristen, geprobeerd ook iets te betekenen waar dat kon. Maar je voelt je zó machteloos. Ik begrijp niet dat de landen binnen de Europese Unie, maar ook de Griekse overheid, dit zo voort laten duren. Iedereen weet welke menselijke drama’s zich hier afspelen. Maar men kijkt weg of veegt snel het straatje schoon.
    Laat de leiders a.u.b. eens een paar dagen als vrijwilliger meedraaien aan de stranden bij Eftalou, tot de knieën in het water staand om natte kindjes aan te pakken en eerste hulp en opvang te verlenen na de verschrikkelijke en levensgevaarlijke reis die ze achter de rug hebben.

    Ik begrijp niet dat de mensensmokkelaars aan de Turkse kust gewoon hun gang kunnen blijven gaan. Er moet zich aan de Turkse kant een flinke en zeer winstgevende productietak van rubberboten (een rubberboot volgepropt met vluchtelingen levert de mensensmokkelaars 40.000 tot 50.000 euro op!) en zwemvesten (moeten van de mensensmokkelaars gekocht worden en kosten 100 euro terwijl ze vaak ondeugdelijk zijn en hier nog geen tientje kosten) ontwikkeld hebben. Zó veel rubberboten, allemaal hetzelfde soort en al die buitenboordmotoren! Honderden per week, waar ipv 12 soms wel 50 mensen (tegen betaling van 1000 euro p.p.) in gepropt worden, vaak onder bedreiging.

    Dat kan toch niet onopgemerkt gebeuren? Hoe kan het dat dit nog steeds door kan gaan?

  9. Inderdaad, Aleko. Niet voor mij persoonlijk. Want al vanaf het moment dat Alevanos Tsipras presenteerde heb ik mijn grootste twijfels gehad en dat ook steeds laten weten. Maar toch spijt het me enorm dat ik geen ongelijk gekregen heb…

  10. Zoals het mij ten diepste spijt @Anton, dat ik ongelijk gekregen heb.

  11. Het antwoord op de vraag waarom Tsipras dit doet, is evident:

    1. de vluchtelingen kunnen hem geen donder schelen – Grieks links heeft zich er nooit mee beziggehouden (Grieks rechts overigens ook niet – de Grieken vinden het maar een vies zootje dat zo snel mogelijk moet opkrassen)

    2. zoals Bruno zegt, het hooghouden van een imago is voor hem honderd keer belangrijker dan nog maar eens geld toegestopt te krijgen met de bijhorende Europeanen. Dat past toch gewoon in een oude Communistische traditie? Fidel Castro, Breznjev, Oostblok, Roemenie, Albanie, … Het volk mag verkommeren, zolang ze maar in de voorbeeldige heilstaat wonen

    En dan mag ik ook wel eens mezelf op de borst kloppen, want samen met slechts heel weinig anderen heb ik al vanaf het prille begin Tsipras afgevoerd, terwijl hier uitvoerig diens voeten gekust werden… Van al die kussers horen we nog maar weinig… hebben ze zich als echte Griekse palikaria snel uit de voeten gemaakt?

  12. @Hans.Ik ben toch nog wel op het toneel en heb me niet verstopt. In een paar comments, die jij misschien niet gelezen hebt, heb ik inmiddels (h)erkend dat Tsipras uiteindelijk gebleken is niet meer te zijn dan een gewone ouderwetse Griekse politicus.Triomfantelijk je gelijk inwrijven vindt ik niet je sterkste en aardigste eigenschap, je hebt wel wat meer en anders in huis.

    Als hard-line communistenvreter overigens moet je maar eens goed opletten wat er geopolitiek aan het gebeuren is.Na het instorten van het zo langzamerhand onhoudbare neoliberalisme zul je een ongekende nieuwe politiek/economische situatie te zien krijgen waarbij het Communisme in nieuwe vorm een belangrijker rol gaat spelen dan jij en vele anderen op dit ogenblijk denkbaar en wenselijk achten.We spreken elkaar hier over een jaar of drie nog wel eens over

  13. @Aleko, er is niets mis mee om achteraf eraan te herinneren dat je gelijk had door eerder tegen de stroom in te gaan en gewoon eens goed te kijken wat er echt gebeurde… De euforie en zelfgenoegzaamheid van sommigen was best wel tergend. Zelfs nog toen het ventje met de handen in zijn zakken en een blocnootje naar de Europese Raad trok… Een beetje terugkietelen mag dan wel.

    Neocommunisme, dat zien we dan weer wel; maar Alexis is gewoon een oude communist hoor, Fidel in het diepst van zijn gedachten. Pipo de Clown in ‘real life’. Zoek op You Tube eens de beelden van zijn gesprek met Bill Clinton onlangs. Ik heb het niet kunnen uitzien door plaatsvervangende schaamte…

  14. Tuurlijk @Hans, ik kan wel tegen een plaagstootje van jou.
    Wanneer ik het over Communisme 2.0 heb als een stukje van onze Europese-Wereld- toekomst voorzie dan heb ik zeer beslist niet de neo neoliberaal Alexis Tsipras als één van de leidsmannen in gedachten. Beetje breder denken graag @Hans.Ik ben hem ook al een tijdje voorbij, of je het geloven wil of niet.

  15. Dat is toch wel een beetje een probleem, al die mensen die Tsipras en de zijnen ophemelden, er voor stemden, en hem dan ‘voorbij zijn’… Wij blijven er wel mee zitten natuurlijk…

    Het was leuk geweest als minstens intellectuelen als @Aleko en anderen al op voorhand hun verstand hadden ingeschakeld en hem al voorhand ‘voorbijgelopen’ waren….

  16. De vraag is dan wel wie we in de plaats hadden van Tsipras. Wellicht stonden we dan voor net hetzelfde probleem. Want er lijkt me op dit moment niet meteen 1 bekwame politicus rond te lopen.

  17. Dat is misschien wel waar, maar het lijkt me evident dat Samaras ‘by far’ de betere was van het afgelopen decennium. OK, als persoon is hij geweldig antipathiek, maar hij had de zaken wel onder controle: in december 2014 was er economische groei, werd de extra belasting teruggeschroefd, was er jobcreatie en waren de vooruitzichten in het algemeen redelijk gunstig. In october 2015 is er een nieuwe diepe recessie, jobverlies, slechte vooruitzichten, nieuwe belastingen, … Dat zijn cijfers waar geen ideologie tegenop kan.

  18. @Hans.Die economische groei was wel van uiterst korte duur in december 2014.Jij weet dat de cijfers die dat bewezen – zowel in Athene als Brussel – gemakkelijk manipuleerbaar waren. Het is dan ook zeker gebeurd met het doel om de wind uit de zeilen van SYRIZA te nemen in verband met de komende verkiezingen. Overigens wel eens leuk zo een fervent aanhanger van Samaras aan te treffen. Hier en op vele andere plaatsen wel héél zeldzame vogels, zowel toen als nu.
    “Het Messiaans Verlangen” is jammer genoeg geheel aan je waarneming voorbijgetrokken, misschien wordt je er in de praktijk nog wel mee geconfronteerd.

    met als

  19. @Aleko, het is haast onvoorstelbaar dat jij, en anderen, maar in die praatjes blijft geloven… ook nu nog denk je dat Agios Alexis het slachtoffer was van een complot… toch nog niet helemaal ‘voorbij’ dus? Ze hebben toch gewoon bewezen dat ze volstrekt incompetent zijn… daar was helemaal geen complot voor nodig. In december was er geen enkele reden voor verkiezingen, behalve dat Alexisje per se eerste minister wilde worden en dus de presidentsverkiezing daarvoor misbruikt heeft. Ken je het Lucky Luke-album ‘Billy the Kid’? Wel, daaraan doet Tsiprasje me altijd denken… Een ongeduldig verwend ‘menneke’ .

  20. Er zijn meerdere economisten die de goede cijfers eind 2014 toeschreven aan het fenomeen “dead cat bounce”. Niet meteen de verdienst van Samaras dus.
    Hij was niet alleen antipathiek, hij was vooral iemand die verdeeldheid zaaide en zelf ook zocht. Niet de sterke leider die je nodig hebt om een land uit de crisis te krijgen.
    Wat een Tsipras overigens ook niet is.

  21. Tja, er zijn natuurlijk meerdere economisten die zomaar vanalles gezegd hebben en zich nog altijd niet doodschamen – als die hele crisis 1 ding bewezen heeft, dan is het wel het totale failliet van de economische wetenschap…

  22. Mijn verworven inzicht is dat Tsipras zich gewoon in het verwerpelijke rijtje na-oorlogse Griekse “leiders” gevoegd heeft. Mijn naamgever Alekos Angelopoulos deed dat niet en werd daarom ook prompt door het gebruikelijke schorem doodgereden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *