Nieuwe groene politiek

Een van belangrijke vernieuwingen die Georgos Papandreou heeft doorgevoerd bij zijn nieuwe regering, is het oprichten van het nieuwe Ministerie voor Milieu, Energie en Klimaatverandering (een heuse mondvol). Op die positie heeft hij een jonge vrouw geplaatst: Tina Birbili, die voordien zo goed als onbekend was. Birbili was wel een raadgeefster van Papandreou wat betreft milieupolitiek, maar het kwam toch wel als een verrassing dat zij de nieuwe minister werd: iedereen had namelijk gegokt op Spyros Kouvelis (site met erbarmelijk Engels), die nog directeur was geweest van de Griekse afdeling van het WWF.

Birbili heeft meteen een moedige start genomen: ze heeft de wetgeving van haar voorganger Georgos Souflias (nu ja, niet echt een voorganger, want er was voordien geen apart ministerie van Milieu) meteen opgeschort. Dat betekent dat het zogenaamde “master plan” voor Athene nu in de koelkast gaat. Dat plan ging er namelijk vanuit dat erin Attica plaats is voor 6 tot 8 miljoen inwoners en dat er meer wegen moeten worden aangelegd om het enorme verkeersprobleem van de hoofdstad op te lossen (Souflias was erg geliefd bij de grote bouwondernemers hier). Verder heeft Birbili ook aangekondigd dat ze het plan om de Griekse kustlijnen te “ontwikkelen” (u herinnert zich mijn oproep om de petitie te ondertekenen), ook opnieuw zal bekijken. Verder mag er geen enkele bouwvergunning worden afgeleverd voor de Griekse bossen in kaart zijn gebracht (dit zal vermoedelijk een jaar duren). Er is ook een dienst opgericht die rechtstreeks onder het ministerie werkt en die bevoegd is om de illegale huizen te slopen. Voordien bestond een dergelijke dienst wel, maar het sloopwerk moest worden uitgevoerd door de gemeente en die had daar ofwel de middelen ofwel het lef niet voor. Nu wordt de hele procedure dus geleid door het ministerie.

Souflias had ook aangekondigd dat Grieken hun half-illegale bouwwerken (zoals veranda’s die op balkons waren gebouwd zonder vergunning, of schuurtjes e.d.) konden legaliseren door een speciale boete te betalen. Dat zou de schatkist wel vullen, maar daarmee zouden de bouwwerken niet legaal worden, want daartoe moet de grondwet worden aangepast. Ook deze maatregel wordt voorlopig opgeschort.

Milieugroeperingen laten weten dat ze allemaal positief aankijken tegen deze nieuwe ontwikkelingen. Het zijn natuurlijk nog maar woorden en de dagen moeten nog volgen (hoewel de vergunningen voor 20 bedrijven die het Koronia meer in Noord_Griekenland hebben vervuild, zijn ingetrokken), maar het is echt wel verfrissend om eens een ander geluid te laten horen als het over het milieu in Griekenland gaat.

Het Griekse journaille houdt zich ook met Birbili bezig, maar dan op een heel ander niveau (nu ja, we zijn dat van hen ook wel gewend). Er wordt veel geroddeld over het uiterlijk van de jonge minister. Ze draagt steeds erg sportieve kledij en kleedt zich erg jong. Dit in tegenstelling tot de journalisten die zich steevast in een maatpak hijsen om dat de grootste flauwekul uit te bazuinen. Maar de verpakking telt natuurlijk wel als het op politiek in Griekenland aan komt.

5 thoughts on “Nieuwe groene politiek

  1. “[…]Verder mag er geen enkele bouwvergunning worden afgeleverd voor de Griekse bossen in kaart zijn gebracht[…]”

    Hallelujah, misschien heeft het dan geen zin meer om bossen plat te branden om dat stukje grond te mogen bebouwen…

  2. of juist wel: nog snel afbranden voor de kaarten worden gemaakt

  3. Ik dacht net hetzelfde @Hans. Blijkbaar gaat men nu toch satellietbeelden gebruiken om alles in kaart te brengen. Dat lijkt me ook realistischer dan die foto’s uit 1975…

  4. plaka kanete oloi?? de enige groen in griekenland zou altijd zijn ,ta prasina aloga.

  5. Ik kijk uit naar de wijze waarop ze die ‘clevere uitgeslapen’ dorpelingen gaan stoppen,staatsgrond in te nemen. Als er staatsgrond grenst aan hun prive pand , dan beginnen ze stilaan , sluipenderwijze, die grond te beplanten. Elk jaar een beetje verder en vermits er toch geen kadaster bestaat , kun je er alleen maar van profiteren. Ze gaan zelfs zover dat ze er gecemteerde toegangswegen in aanleggen . Het dorpsbestuur laat maar begaan .
    Toen wij 30 jaren geleden een stuk grond kochten om erop te bouwen,hebben we er een landmeter bijgehaald .De grenzen werden gemeten vanaf een verdorde rozelaar , een wilde olijfboom ,wat opeengestapelde stenen , enz. Onmiddelijk omheinen was het veiligst om onze eigendom te beschermen tegen vreterij van buren .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *