Rookverbod

Rookverbod in Griekenland is flop“, lees ik zelfs in de Standaard. Voor de Vlaamse lezers is dat misschien nieuws, maar voor ons hier in Griekenland is dat niet meer dan wat we allemaal hadden verwacht, toen het verbod op 1 juli 2009 werd ingevoerd. Ik had al in mijn post van 12 november 2009 aangegeven dat er gewoon zal worden verder gerookt. Toen gaf ik aan dat er geen asbakken meer in te vinden waren in taverna’s en cafés. Iedereen bleef wel lustig verder roken. Nu zijn ook de asbakken weer terug.

Waarom is dat rookverbod een flop? Waarom wordt het niet nageleefd? Het is niet zo dat de Grieken geen rookverbod wilden: de meesten vonden het destijds niet eens een slecht idee. Het is gewoon zo dat de overheid totaal geen duidelijkheid heeft verschaft over de wet, hoe die moet worden nageleefd, hoe de uitzonderingen werken, en zo meer.

En uiteraard het bijzonderste: er is zo goed als geen controle geweest. En daar zit het grote zeer van zo wat alle wetten in Griekenland. In het parlement worden wetsvoorstellen goedgekeurd, en meestal blijft het daar dan bij. Er worden geen richtlijnen doorgegeven aan de uitvoerende instanties (de overheid op het local niveau), zodat die niet weten wat ze precies moeten doen om de wet te laten naleven. En is natuurlijk het enorme gebrek aan controles. Het is weer eens een verhaal van half werk. Ministers en parlementsleden vinden dat ze goed werk hebben geleverd door een wetsvoorstel in te dienen of door te stemmen voor een wet, en denken dat hun werk daarmee ophoudt. Zolang ze er zich niet van bewust zijn dat er meer moet gebeuren om een wet te laten naleven, zal het hier altijd een vrijzone blijven, waar iedereen doet wat hij wil.

12 thoughts on “Rookverbod

  1. als ik luister sochteds naar Real Fm weet ik dat ze in de studio aan het roken zijn.

  2. Is dit niet met veel regels in GR het geval? Zodra de regel een feit is, kan het van de ‘to-do-list’ worden afgevinkt. Klaar, werk gedaan. Over tot de orde van de dag. Misschien is de overheid in GR niet zo sterk in controleren van regels, omdat ze eigenlijk ook niet echt weet hoe de wet te handhaven. Hoe roep je van nature zeer eigenzinnige burgers tot de orde:)? Is dat überhaupt wel mogelijk? Feitelijk lukt het alleen wanneer er toch een soort van collectief gevoel gaat ontstaan dat roken ‘not-done’ is. Iets dergelijks schijnt nu in Nederland op de middelbare scholen voorzichtig te ontstaan. Meer niet-rokers dan rokers onder de jongeren en discussies dat het niet gezond, niet sociaal en zelfs vies is. Kijk, dat soort gesprekken is zinvol om veranderingen teweeg te brengen. Maar, worden er ooit wezenlijke discussies op het gebied van roken gevoerd in GR? In het openbaar, op de werkplek, in vriendengroepen?

    Tja, handhaving is zeer lastig wanneer het collectief zich niets van regels aantrekt. En overheidscommunicatie over zo’n onderwerp eveneens.

  3. In NL hoor je wel eens ‘Ze dronken een glas, ze deden een plas en alles bleef zoals het was’. Zoiets dus!

  4. Corry , je moet parlementslid Kanelli eens uitdagend in een TV interview zien paffen .

  5. overheidscommunicatie,dat is niet te vertalen in grieks. kenen wij niet. wij kennen Αποφασιζομεν και διατασομεν.
    de gemidelde griekse politikus kent een wordt, Θα ,als hij bij de regerede partij hoort en Να als hij oppositie is.behalve KKE ,die kennen aleen Σε ολλα οχι.

  6. @Corry, het is een beetje een kwestie van de kip en het ei. De Griekse burgers zijn eigenzinnig, omdat ze geen regels van bovenaf aanvaarden, maar dat komt ook door het feit dat ze weten dat die regels van bovenaf toch nooit zullen worden uitgevoerd. Dus leggen ze alles gewoon naast zich neer. Nochtans wil de modal Griek graag wat meer regels – want de situatie is gewoon een “bourdello”, zoals ik dat hier dagelijks mag horen. Voor iemand die uit een overdreven gereglementeerde samenleving komt (zoals Nederland of Belgie), lijkt zoiets wel het paradijs, maar als iedereen maar egoïstisch doet wat voor hem het voordeligst is, dan wordt de situatie na verloop van tijd compleet onhoudbaar.
    De discussie of roken gezond is of niet, is al lang gevoerd. De discussie die weinig of niet wordt gevoerd, is die over respect voor de anderen. “Ik heb het recht om te doen waar ik zin in heb”, is een argument dat je vaak hoort. Dat je de anderen, die niet roken en wel eens flink wat last kunnen hebben van de rook, het leven lastig maakt, daar wordt niet over gesproken.
    Ik heb het geluk dat ik collega’s heb in mijn kantoor, die wel respect hebben voor het feit dat ik niet rook en dat ik ook geen rook wil terwijl ik werk.

  7. Katse re Bruno!!! 400 jaaren hadden wij orders en regels van de turken,dan alle andere patronen. vind je raar dat wij geen regels van bovenaf aanvaren?? wat is democratia?? de volk beslist. de doctor is ook volk dus hij wil fakelaki, de ambtenaar is ook volk dus wil ladomataki.
    oxi gia autonane ,gia to kantili tis manas tou!!!

  8. ah! welke discussie of roken gezond is of niet. dood ga je toch een keer ,en dan liever ongezond dood gaan dan anders om.

  9. Onverbeterlijke Grieken . In de VS zijn ze erg streng wat het rookverbod betreft maar de griekse restaurants hebben zowat een achterkamertje waar gepaft wordt . De baas houdt een oogje in het zeil WIE binnenkomt en vraag me af als er controle is , hoe hij de rook en de asbakken in een handomdraai gaat doen verdwijnen . Speciale spray en iedereen steekt een asbak op zak ?:)

  10. Ach @Tzeni, dat argument van de Turken, dat is ook al zo versleten als wat. De Turken gaven orders en de Grieken aanvaardden die soms wel, en soms niet. En om iets gedaan te krijgen van een Turkse “effendi”, gaven ze die af en toe een steekpenning (fakelaki zo je wil).
    Er is nog niets veranderd in het gedrag van de Grieken tegen het gezag.

    Democratie is een hol begrip: het werkte in het oude Griekenland alleen maar op het niveau van de stadsstaat. Wij proberen het in te voeren op het niveau van een heel land, en dat werkt natuurlijk niet op dezelfde manier.

    Hoe dan ook: ik eis respect van de roker in bepaalde situaties. Op café mag hij gerust paffen, want in dat geval kan ik zelf beslissen of ik in de rook wil zitten of niet. Op kantoor kan ik niet beslissen of ik zal gaan of niet (jammer genoeg). Dus op kantoor geen rokers voor mij.

  11. @Bruno: nooit begrepen waarom Grieken ook trots kunnen zijn op slechte gewoontes die ze van de Turken hebben overgenomen (zoals het spreekwoordelijke “roken als een Turk…), zelfs nu die al een tijdje weg zijn.

  12. In Turkije heerst er echter een streng rookverbod (sinds 19 juli 2009) dat flink wordt gecontroleerd! Daar moet je niet proberen om een sigaret op te steken in een restaurant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *