Duitsland voor het Internationaal Gerechtshof

Monument ter herdenking van de slachtoffers van Distomo

De timing is vast en zeker geen toeval: de Griekse premier heeft gisteren op de ministerraad verklaard dat Griekenland de kwestie van Distomo voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zal brengen.

Wat is die kwestie van Distomo? In 1944, op het einde van de oorlog moordden de SS soldaten bijna het hele dorp Distomo uit als vergeldingsactie voor een aanval van het verzet. Meer informatie over deze slachting vindt u op Wikipedia. Indien u ooit al naar Delfi bent gereden, bent u wellicht al wel langs het monument gekomen, dat op de foto hierboven staat afgebeeld (*).

De huidige inwoners van Distomo en familieleden van de vermoorde slachtoffers proberen al jaren om ethische en financiële vergoeding te krijgen, via gerechtelijke weg. Hoewel Duitsland een deel van de oorlogsschade aan de Griekenland heeft betaald, zijn er toch nog heel wat ongestrafte misdaden.

Sinds 1995 is de gerechtelijke procedure aan de gang. Duitsland heeft altijd al geweigerd om te betalen en zegt dat alle oorlogsschade ondertussen is terugbetaald en dat er niets meer zal worden betaald. Een kleine 10 jaar geleden heeft een Griekse rechtbank beslist dat het Duitse Instituut in Athene als pasmunt moet worden gebruikt, omdat het ongeveer de waarde heeft die als oorlogsschade aan de nabestaanden moet worden betaald. Daar is ex-premier Simitis destijds tussengekomen, want de kwestie leek  de relaties tussen Berlijn en Athene te gaan bemoeilijken. De nabestaanden hebben toen hun toevlucht gezocht tot een rechtbank in Italië, die hen gelijk gaf. Maar toen zijn de raderen van het gerecht vastgelopen. De Griekse overheid liet niet toe dat de zaak zou worden afgehandeld ten nadele van Duitsland.

Tot nu dus. Premier Papandreou zei gisteren dat “om te komen tot deze noodzakelijke beslissing, ethische, wettelijke en politieke redenen moesten worden onderzocht, alsook belangrijke kwesties van nationale betekenis en van gezamelijke belangen van het land, vooral in een kritische periode die ons land doormaakt.”

Tussen de regels door leest u natuurlijk dat Papandreou deze kwestie wil gebruiken om Duitsland te overtuigen om toch Eurobonds uit te vaardigen of zich flexibeler op te stellen om een Europees reddingssysteem voor lidstaten in moeilijkheden op te stellen.

(*) Indien u meer wil weten over de geschiedenis van Distomo, dan raad ik u aan om op zoek te gaan naar de DVD van de film “Een lied voor Argyris”, waarover ik ruim 3 jaar geleden al had geschreven. Of u bekijkt de film hier (OPGELET! blijkbaar zit er een virus op de pagina van deze link: wellicht is het beter om niet te klikken).

7 thoughts on “Duitsland voor het Internationaal Gerechtshof

  1. @Bruno: Ja hoor, vanuit Athene hebben we al vier keer een uitstap naar Delfi gemaakt, en de gids maakte er ons telkens attent op dat het dorpje zo goed als verwoest werd door de Duitsers. Dat het dorp Distomo heette, wist ik niet meer hoor, maar dat doet niets ter zake. Ook hier in Tongeren hebben de Duitsers lelijk tekeer gegaan. Er zijn hier zowat 50 a 60 burgers publiekelijk op de Markt gefusilleerd.
    Ik begrijp dat jullie premier reageert, maar het zal denk ik, niet helpen. Duitsland heeft zijn schulden afgelost, er is geen oorlogssituatie meer en opnieuw staan de Duitsers aan de top van Europa. Is het niet met oorlog, dan is het met economie, met geld dus. Als Europeanen zullen we ermee moeten leven dat Duitsland onze ganse politiek, economie, welvaart, zorgstelsel zal bepalen. Uiteindelijk vind ik dat nog niet zo slecht hoor. Ik vind Amerikaanse toestanden veel erger.

  2. Ik kan je alleen maar bijtreden @Leo, maar het is natuurlijk een politiek spelletje op dit moment.
    Ik ben eens benieuwd wat het gaat opleveren.

  3. Dat ze gelijk hebben gekregen zegt nieks?? in Italie zelfs.
    Glezos gehoord vandaag ,er is heeel veeeeeeeel geld dat moet terug betaald worden. zelfs een lening van de griekse staat van toen aan Duitsland ,de oudheiden dat meegenomen zijn en alle vooraden en de griekse doden door de honger door dat alles werd naar de duitse volk gestuurt.
    Als ik denk hoe de nederlanders hier nog over duitsers denken ,velen wachten nog dat ze de fiets van opa terug zou moeten krijgen ,vind ik de strijd van de mensen uit Distomo niet verkeert. zou meer griekse gemeentes en de staat moeten doen. en vergeet niet in de noorde hebben wij niet Duitsers gehad maar Bulgaren. daar mee zijn wij ook nog niet klaar. die waren nog erger. ze misden dat klein beetje kultuur van de Nazis.

  4. Het zegt meer dan genoeg dat ze gelijk hebben gekregen @Tzimi. En het is een schande dat de nabestaanden nooit een cent hebben gezien. Maar de realiteit is dat ze wellicht nooit compensatie zullen krijgen. Duitsland mag dan flink wat geroofd hebben uit Griekenland: zij houden nu de touwtjes van Europa in handen en zij zullen dus de kaarten uitdelen; hoe zeer GAP ook probeert.

  5. @tzimis
    idd in het polemiko mouseia op de basilisis sofias heb ik eens een grafiekje gezien hoeveel slachtoffers de italiaanse, Duitse en Bulgaarse bezetter gemaakt hebben, en de bulgaren staken er met kop en schouder bovenuit. Het zal te maken hebben met het feit dat het bezette gebied ( tss Bulgarije en de egeische zee ) aan hen beloofd was door de Duitsers en dat ze al begonnen waren met ethnische zuiveringen ?

  6. het is waar Bruno en met de griekse polietiek van de laaste decenias kon ook niet gebeuren.
    Evropontie ,temeteron poulopon, de Bulgaren waren echt barbaren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *