De humor van de Grieken

Satire is waarschijnlijk een Griekse uitvinding. Reeds in de oudheid schreef Aristofanes satirische stukken die werden opgevoerd tijdens toneelfestivals om de zware toon van de tragedies te breken. In de satire werden de politici altijd op de korrel genomen en tijdens de festivals zaten diezelfde politici vaak in de VIP-zitjes vooraan hartelijk mee te lachen.

In het Griekenland van de 21ste eeuw leeft de satire in Griekenland nog meer dan ooit. Op televisie en radio zijn er verschillende satirische programma’s die nog steeds de draak steken met de Griekse politiek en de Griekse realiteit. En sommige satires zijn echt heel erg goed. Satire is een soort verdedigingsmechanisme. De politieke teentjes zijn echter wel iets langer dan in de Griekse oudheid. Politici vinden dat je niet mag lachen met de democratische instituten, zoals het parlement. Daardoor krijgen satirici soms wel eens een proces aangesmeerd wegens smaad, of συκοφαντία (sycophantie) zoals dat in het Grieks heet.

Ook de crisis wordt ondertussen bespot. Uiteindelijk is die humor een manier om er mee om te gaan, om het te overleven. Opvallend is dat ondertussen de satire haar weg heeft gevonden naar de reclame. Een voorbeeld. Een paar maanden geleden heeft vice-premier Pagkalos in het parlement gezegd “τα φάγαμε όλοι μαζί” (ta fagame oloi mazi – letterlijk: we hebben het allemaal samen opgegeten) om uit te leggen waar al het geld naartoe is gegaan. De uitdrukking die hij gebruikte, betekent dat het Griekse volk het allemaal samen met de politici heeft opgesoupeerd.

Die uitdrukking veroorzaakte veel verontwaardiging bij de Grieken. “We mogen het dan wel allemaal opgesoupeerd hebben”, zo luidde het, “maar sommigen zijn voldaan en anderen hebben nog steeds grote honger.” Pagkalos gedraagt zich doorgaans als een olifant in een porseleinenkast (hij heeft de fysiek mee), maar hij had deels wel gelijk natuurlijk: als je het geld besteed aan het creëren van postjes in de openbare sector om je partijgetrouwen aan jobs te helpen, zonder dat je voor een investeringsvriendelijk economisch klimaat zorgt, dan knijp je langzaam een geldstroom dicht. Het was alleen te grof om de politieke verantwoordelijkheid te delen met alle Griekse burgers.

Maar goed, op deze uitdrukking is nu een parodie gekomen in volgend reclamefilmpje waarin een komisch acteur (niet echt een acteur van hoog niveau, maar goed) 5 rollen speelt (o.a. die van Pagkalos zelf) met als bottomline dat we alles samen hebben opgegeten.

7 thoughts on “De humor van de Grieken

  1. Seferlis is goed in wat hij doet, maar het is mijn genre niet. En hij heeft voor mij echt wel afgedaan sinds hij een reeks maakte over de belevenissen in een hotel, waarvoor hij letterlijk het scenario van Fawlty Towers had gestolen…
    Maar goed, hij heeft wel de juiste komische timing – wat extreem belangrijk is in komedie.

  2. dan begrijp ik jou helemaal. ik wist niet over de copy van de Fawlty. je kan Basel niet copyeeren. dat is voor mij ook ιεροσυλια.
    ps de laaste weken was een herhaling van Ftowers op nederlandse zender.

  3. mag ik een tip geven ,kost weinig tijd. op enet.gr tab Αρθρα και στηλες ,Ναυτιλος lezen dagelijk en de tekening van Stathis en zijn andere collega op eleutherotypia. altijd scherp ,zij ze.
    Υγ. να φιλτραρεις παντα με τη γνωση του οτι ο Σταθης ειναι κουμουνι. σαν τον Καλαμουκη.

  4. Satire zorgt er wel voor dat er eigenlijk niets gebeurt, eerst is men ontdaan, dan lacht men, en wat later slurp je gewoon verder

  5. ventielzede @Pieter, jammer genoeg heb je daar wel gelijk in.

  6. maar wel better dan uit het ram springen of aan het prozac gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *