Waar is het geld?

Giorgos Papandreou kwam 18 maanden geleden aan de macht, nadat hij in zijn verkiezingscampagne had gezegd: “λεφτά υπάρχουν” – er is geld. Zijn tegenstanders destijds, uittredend premier Kostas Karamanlis had net het tegenovergestelde gezegd. Dus kozen de Grieken voor de politicus die het meest hun oren aaide en er zijn er velen die zich dat sindsdien stevig hebben beklaagd. Het was trouwens niet de enige leugen van Papandreou, maar daar zal ik het in een andere post wel eens over hebben.

Indien u wil weten of er wel degelijk geld is in Griekenland, kunt u bij de Google Vertaaldienst terecht. U tikt op de vertaalpagina “υπάρχουν χρήματα” (zonder de aanhalingstekens). U stelt het brontaal Grieks in, en de doeltaal Engels, en u klikt op de vertaalknop.

23 thoughts on “Waar is het geld?

  1. Εδω παπας ,εκει παπας ,που ειναι τα χρηματα;;;,συγνωμη ,ο παπας εννωουσα!.

  2. “Dus kozen de Grieken voor de politicus die het meest hun oren aaide en er zijn er velen die zich dat sindsdien stevig hebben beklaagd”

    Als ik me goed herinner, @Bruno, waren jouw blogs toen toch ook eerder euforisch? :-;

  3. huh? die eforie zal toch zeker niet van mij zijn geweest dan!

  4. Δεν συνχωρεις τιποτα ρε χανς;; ζουσαμε τον μυθο μας στην ελλαδα, και ξαφνικα ξυπνησαμε,ενταξει ομωλογω και εγω τον ψηφισα τον μαλακα. σε τρεις μερες πηγαινε ελλα Ολανδια ελλαδα για την ελλαδα ρε γαμωτω!!Mea culpa!!συγνωμη ,δεν θα το ξανακανω.

  5. Re Tzimi, dat ben ik inderdaad nog niet vergeten; ik ben al 10 jaar in GR en hoop er nog vele te mogen blijven; ik denk dat ik de Grieken goed ken, maar de dag dat PASOK de verkiezingen won en iedereen dansend op straat stond, blijft voor mij een raadselachtige dag: natuurlijk had ND haar onkunde getoond, maar waren de Grieken dan echt vergeten dat zowat alles wat fout loopt in gang gezet was door papa Papandreou en zijn 40 rovers? En ik weet ook nog hoe ik als ‘negativist’ werd weggehoond!! Ha! En je gaat zien: nu gaan ze met zijn allen op vrouwenklopper Samaras stemmen en door de straten dansen…

  6. ik begrijp je , maar dat volk is zo raar dat je zult het nooit begrijpen.
    ik heb maar een oplossing al is het moeilijk om uit te voeren.
    ik hoop ooit aan een discusie in athene met jou en Bruno ,(χρωσταω κατι ρετσινες)met wat retsines en souvlakia. ‘
    wedden dat na een paar flessen zullen wij allemaal eens worden ,over de raadzel van de enige bourdelo en protectoraat dat griekenland heet en haar volk.
    ik denk dat er iets mis is met de korte geheugen van de griek.hij denk well aan het vere verleden maar niet 3 a 4 jaar terug.
    10 jaar he!!,als je wist in October 1981 ,ik was ook als 16 jarige met mijn ouders op Syntagma ,vol tot te Omonoia plein ,milioen mensen ,(ok ,met bussen gekomen)met hoop voor Alagi ,dat papa papandreou alles zou vernaderen.Αστα ,γαμησε τα καλυτερα,αστα να πανε.

  7. Gisteren een interessante mening gehoord hierover van Ingeborg Beugel in Knevel en Van den Brink (EO NL2 of all places). Ze zei min of meer dat Griekenland in minder dan 10 jaar na de dictatuur bij de EU is gekomen en dat je niet kan verwachten dat je met zo een historie in 123 een sterke, werkende, breed gedragen politieke structuur opzet. De EU heeft zeker gezorgd voor economische ontwikkeling maar is “vergeten” de politieke structuren te ondersteunen. Volgens de Grieken een groot complot om meer onderzeers en boten te slijten. De waarheid zal wellicht eerder zijn dat een munt unie op termijn niet houdbaar is zonder een politieke unie, maar dat politieke integratie tenzij onder Duits of Franse model :-), niet haalbaar is.

  8. Een aantal landen in EU zijn de focus van de problemen alsof de anderen , de zogezegd ‘sterken’ er perfect voorkomen.Ze zitten allemaal in knoeiboel maar verdoezelen het met de schuld elders te zoeken. ‘t Is altijd de zogezegde zwakkeling die de zonden begaat .
    Ik dacht ooit dat het typisch Grieks is van anderen te beschuldigen voor eigen tekortkomingen maar het is een algemeen verschijnsel.

    Wie was het ook weer die verkondigde dat de volgende wereldrevolutie van het westen zou komen ?

  9. even wat anders. als ze hier argumenteren waarom moeten ze griekenland ,zogenaamt helpen en dieper de schulden in drijven ,zeggen ze dat als griekenland valt en uit de Eu zone valt dan volgt mischien Portugal en Ierland en Spanje of Italie maar Belgie wordt ook bij genoemt. is er een reden daarvoor??
    Nou ik weet niet of ik blij moet zijn omdat griekenland de 5de deel heeft gekregen. met zulke werkeloosheid cijfers en zulke salarissen en hoge prijzen in de supermarkets ,ik denk niet dat reden tot vreugde moet zijn. enkel Petalotis en Gap zijn tevreden dacht ik.

  10. Stomme vraag misschien, maar waar is al dat geld dat Griekenland al die jaren heeft geleend nou eigenlijk aan besteed? Zie je er ook maar enig resultaat van, ergens, op wat voor manier dan ook?

  11. je verwacht een antwoord zeker?? Gap ook. hoe vertaal ik , Τα φαγαμαι ολλοι μαζι!!

  12. Heel eenvoudig @Sanne: interest om de vorige leningen af te betalen. Europa wordt slapend rijk van onze inspanningen hier.

  13. het is heel intressant om de vorige falliesementen en de verloop van de oude leningen te volgen. als je tijd heb Bruno kijk op de Bloq
    http://dimitriskazakis.blogspot.com/
    hij schrijf vaak in To Pontiki (ik neem aan dat je die krant kent) en hij is dagelijks met intressante details op Thema radio.

  14. Beste Bruno,
    “Europa slapend rijk van de inspanningen in Griekenland”
    Zou het niet de wensdroom van de Griekse leiders zijn dat “Europa” en “Griekenland” van plaats verwisseld worden?
    Kan je je voorstellen dat Venizelos, op de Europese top van vorig weekend, niet eens weet had van de Griekse privatiseringen !!!!!!!!!!!!
    (Lees in DE STANDAARD van vandaag “Griekenland moet buigen of barsten.)
    Het loopt op zijn einde, Bruno

  15. Oja, nu herinner ik het me idd weer van die documentaire (Debtocracy). De banken leenden geld om het voor meer rente uit te lenen aan de Griekse ovh die het vervolgens uitgaf aan wapens/helicopters. Zoiets was het toch, ongeveer? Lekker dan.

    Was er in die docu niet ook sprake van dat de rechtsgeldigheid van de schuld onderzocht moest worden door een onafhankelijk instituut, iets van odious debts oid? Is daar nog sprake van? Leeft die vraag in de huidige protesten?

    Ik begrijp dat de Griekse media alswel de (oppositie) politiek bagger zijn (excuus als ik dat verkeerd begrepen heb) – is dat de reden waarom de huidige climax van een situatie die er kennelijk jarenlang aan zat te komen niet eerder aan de kaak is gesteld? Ik vraag vast naar de bekende weg, dus… jullie hoeven niet te antwoorden hoor… 😉

  16. @Sanne, spijkers met koppen. Laat ons eerlijk zijn: iedereen zag deze crisis aankomen, maar iedereen deed of zijn neus bloedde. En wanneer ik zeg “iedereen”, dan heb ik het niet alleen over de Grieken zelf, maar ook de Europeanen. Het kan toch niet dat ze in Brussel niets in de smiezen hadden?

    Trouwens, je vermeldt die uitgaven voor wapens, helikopters, tanks, gevechtsliegtuigen… Op die aankopen is aangedrongen door de Europeanen. Wie is beter geworden van die uitgaven, en wie heeft smeergeld gegeven aan de Griekse politieke partijen om er zo zeker van te zijn dat hun materieel werd aangekocht? Siemen, Ferrostahl, M.A.N., Dassault… niet toevallig Duitse en Franse bedrijven.

  17. Schokkend en tragisch… Maar wat ik zo frappant en verontrustend vind is dat die kant van het verhaal totaal niet overkomt in de Europese media (of, althans niet in de NLse/Engelse). Is het te confronterend of te complex voor de naar populisme-hunkerende massa?

    Ik neem idd aan dat de politici heus wel weten hoe de vork in de steel zit, maarja, het is duidelijk wiens belangen zij vertegenwoordigen (een zeer zorgwekkend globaal verschijnsel, overigens.). Niet die van ‘het volk’ iig.

    Hmm..!

  18. Dan moet je de hand in eigen boezem steken @Sanne, en dat doet niemand graag. Maar goed, de Griekse politici hebben boter op het hoofd. ook Papandreou. Waarom wordt hij nu ineens door Europa als de mogelijke redder van dit land gezien? Jarenlang is hij onderdeel geweest van de politieke klasse die dit land geplunderd heeft (met de goedkeuring van het Griekse volk, dat maar al te graag zijn stem gaf als daar een job bij de overheid, met de nodige bonussen, aan vast hing).

  19. Bruno, Sanne,
    Maak het aub niet te moeilijk.
    Tot de invoering van de euru is Griekenland er, gedurende 37 jaar, in geslaagd te overleven dank zij de jaarlijkse enorme devaluaties van de drachme (ook toen gingen er enorme budgetten naar bewaapening,…..)
    Aldus kwamen er jaarlijks duizenden moljarden drachmes bij waarmee men opnieuw kon kopen (en verbrassen)
    Met de invoering werd hetzelfde leventje voorgezet, nieuwe euro’s konden zomaar niet bijgecreeerd worden en moesten dus geleend worden.
    en op deze leningen moesten interesten betaald worden.
    Zo eenvoudig is hetplaatje.
    Verder hoef je niet te zoeken.

  20. @Kaliopi, ik geef je 100% gelijk, maar dit is slechts 1 facet van de economische malaise waarin Griekenland is in gesukkeld. Een erg belangrijk facet natuurlijk. Ze hebben het in de eerste plaats aan zichzelf te danken. En zonder mentaliteitsverandering zal er niets veranderen. Maar door de enorme druk van buitenaf, dreigen de Grieken heel erg op zichzelf terug te plooien en dat zal jammer genoeg het tegenovergestelde effect hebben.

    Een alternatief heb ik niet. Ik kaart het alleen maar aan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *