Greece is the word

Give Greece a chance

Een paar dagen geleden zag u hier op deze blog deze afbeelding al: “All we are saying is Give Greece is a Chance”. U zult vandaag deze afbeelding in een krant hebben gezien, vertaald in het Nederlands. Jammer, want daarmee is de link met het nummer van John Lennon wel verdwenen, maar het lijkt dat de boodschap is aangekomen.

Gooi Griekenland niet meteen bij het grof huisvuil. Er zijn nog Grieken die te vertrouwen zijn, het is een land waar wel nog potentieel in zit. Maar wie heeft deze actie eigenlijk opgestart? Het gaat in de eerste plaats om een initiatief van Peter Economides, een reclameman van Griekse afkomst, die geboren is in Zuid-Afrika. Uit zijn CV blijkt dat hij niet de eerste de beste is. Misschien kent u Peter Economides nog wel van het filmpje op YouTube van zijn toespraak waarin hij een paar maanden geleden sprak dat Griekenland anders moet worden geadverteerd.

De campagne zal niet goedkoop zijn geweest, en je kunt je afvragen wat de bedoeling is, maar Economides hoopt met zijn actie om investeringen aan te trekken. Er wordt in ieder geval over zijn actie gesproken, en dat is zeker al een succes te noemen. NCRV belde me er vanochtend zelfs over op: u hoort de uitzending hier (te beginnen vanaf 2 uur in de uitzending).

Bij de actie hoort ook een website: www.greeceischanging.com

Wil u er meer over weten, u weet waar u moet klikken.

17 thoughts on “Greece is the word

  1. Er zijn ook meer kleinschalige initiatieven zoals ‘Ariadnes dream’,’Σupport Greece’, ‘HELP SAVE GREECE – HOLIDAYS THERE’ op facebook. Het gonst van de solidariteit op internet, ik heb het idee dat er een hele tegenbeweging op gang komt,en we moeten nu in actie schieten, want binnenkort is het misschien te laat.

    We moeten zeker de fouten uit het verleden niet vergeten, we moeten eruit leren, en verdergaan met de blik op de toekomst. Dat zijn we verschuldigd aan onze kinderen die nu al ‘the lost generation’ wordt genoemd. Give Greece a chance!

  2. je kan rebranden wat je wil maar eerst moet je alles branden tot op de bodem.
    hij heeft die prachtige speech ergens in oct nov vorige jaar gedaan en sinds is weer zo veel gebeurt dat alles vergaan is gegaan. als je nu griekenland zegt wat denkt iedereen??
    en met het oog dat in Juni weer dezelfde gaat gebeuren, Mat en traangas op de plein en weer die miljarden die ze naar gr. moeten pompen gaat alle deze reclame verloren.
    eerst stabiliteit dan opbouwen. en stabiliteit is nog lang niet in griekenland.
    rebranden?? vanmorgen vol op live op eurosport skiien van uit Bansko ,60 minuten rijden van uit Drama, 2,5 uur van Salonika.

  3. Best wel een mooie woordspeling, @Tzimis! En helaas, ik vrees dat je gelijk hebt.

  4. ik vrees niet aleen. ik ben woest. wie was minister van tourisme?? de tuinman van Gap. Geroulanos. deze man zou de minister van toerisme moeten zijn toch?? iemand moet plaats geven aan zulke mensen zo als Economides en Varoufakis, en niet dat aleen maar ook luisteren naar hun. luister naar de werkvloer toch??

  5. Ik sluit me aan bij Tzimi! Eerst alles tot op de grond platbranden (figuurlijk dan wel 🙂 ) en met een blanco canvas terug beginnen.

    Wat dacht je van een ‘Bleu White Revolution Front’, Nadia? Blauw staat symbool voor een hoopvolle oneindig verre toekomst en voor een daadwerkelijke vrijheid, los van alle grote politieke en economische machten (als het hemelsblauw zo ver). Wit staat dan weer symbool voor een maagdelijk begin, een nieuwe verse start wars van de politieke, economische en sociale structuren van de voorbije decennia.
    We schrijven een sterk, eenvoudig maar duidelijk manifest. We stellen een werkstrategie op van wat er moet veranderen en vooral hoe! We roepen op tot een werkrevolutie op lokaal vlak. Het bestuur en de toekomst van het land moet van onderuit komen. Het volk neemt de leiding in handen, steekt de handen uit de mouwen, neemt zijn verantwoordelijkheid.
    Opbouwwerk heet dat in de sociale sector, volkssoevereiniteit noemde Rousseau het in de 18e eeuw. Misschien eindelijk een concrete invulling van het ‘onbestaand’ woord laokratie?
    ‘I have a dream …!’ De wereld is voor dromers … en werkers 🙂 !

    Let op, wat dat blauw/wit betreft, niet toevallig de kleuren van de Griekse vlag maar ik ben echt geen nationalist, hoor! Ik ben een anarchistische multinationalist. Een contradictie? Wil het ooit nog eens uitleggen als het moet, tussen pot en pint, aan een smeulend (weer figuurlijk bedoeld) Syntagmaplein, …

  6. Grappig dat je Rousseau vernoemt, @Christo. Zijn ideeën hebben toch tot de Verlichting geleid en die Verlichting is compleet aan Griekenland voorbijgegaan. Een heel aantal van de huidige problemen hebben te maken met dat feit, lijkt me.

  7. Inderdaad, Bruno! Het Licht is in Griekenland nog niet aangegaan, evenmin is de klassenstrijd van Marx doorgedrongen (Griekse communisten lijken soms meer op salonartiesten).

    Een artikel vandaag in de Knack online over het boekje van Nikos Dimou, ‘Het ongeluk om Griek te zijn’. 35 jaar oud maar zò actueel!
    De voorbije 30-40 jaren is de toestand in GR al dikwijls door Grieken zelf aangeklaagd en aangevallen, op alle terreinen, op alle niveaus, door artiesten, individuen, academici, mensen op café, enz.
    Zonder enige verandering, de toestand zit duidelijk knoervast. Daarom dat Tzimi gelijk heeft!

  8. @Christos: hou het maar bij Dimos. Laos/Narod/Volk is de voorbije eeuw iets te veel misbruikt.

    Los daarvan: de vis rot vanaf de kop, maar wordt gekuist vanaf de staart!

    Veel vliegergenot en goede vasten 🙂

  9. O Nikos o Dimou!! en wie luisterde naar hem?? Kassandra is altijd slecht in griekenland en daar ben ik niet mee eens. soms moesten wij luisteren naar de Kassandras. Dimou ,Androulakis anderen ,nee wij luisteren niet. de Suvs waren te mooi. arme odysseus, gebonden aan de mast je oren vol gepropt met wax. de nieuw griek heeft dat vergeten, zelfs heeft niet naar geluistert naar de man die ik de naam heb gejaat, Neoelinas ,van Tzimakos.
    ik bedoel trouwens letterlijk branden. steden zo als Athene daar wil je toch niet inwonen. meer groen meer parken de rivieren terug geven naar de stad en minder beton.

  10. Haha, “de Neoelinas” was het thema van de carnavalsparade in Rethymnon, en Odysseas aan de mast en de lotuseters waren er ook bij, Tzimi!
    @Christos, wat je nu zegt doet me denken aan dat dorp in Spanje waar ze het in Ter Zake over hadden, een prachtig initiatief. Ik zou beginnen met een paralelle munt,of een lokale munt, wat in vele landen bestaat trouwens,zelfs in Zwitserland, dit is heel goed voor de binnenlandse handel en dan zijn we veel beter voorbereid als het toch fout gaat met de euro. Daarnaast zou er ook een nieuwe sociaal-democratische partij moeten komen, maar dan een echte.

  11. Lets do it, Nadia! Maar ik zou de partij sociaal-democratisch-liberaal en anarchistisch noemen ! 🙂

  12. Kwestie van al het goede uit alle slechten te destilleren en een nieuwe knallende formule te maken.

  13. @Nadia: in Belgie bestaat dat al op verschillende plaatsen (bv. de “Torekes” in de Gentse Rabotwijk), vooral om een soort lokaal gemeenschaps/wijkgevoel te versterken. Je kan ze alleen “verdienen” door iets voor de lokale gemeenschap te doen, en je kan ze ook alleen daar uitgeven.

  14. Bertinos, in Kreta en op andere plaatsen in Griekenland zijn ze daar ook mee bezig, het is een soort ruilhandel, heel plaatselijk natuurlijk. Deze meneer weet er heel veel over:
    Bernard Lietaer (1942) wordt wereldwijd erkend als de topexpert inzake monetaire systemen. Van opleiding burgerlijk ingenieur, verdiepte de West-Vlaming zich in 1967-69 aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in geldsystemen. Lietaer was bij de Nationale Bank van België hoofd van de afdeling organisatie en informatica toen hij mee verantwoordelijk werd voor de ontwikkeling van het convergentiemechanisme Ecu dat de nationale Europese munten moest omzetten naar de Europese eenheidsmunt. Hij was later ook medeoprichter en bestuurder van GaiaCorp, een succesvol monetair managementsfonds dat zijn winsten investeerde in milieuprojecten. Lietaer doceerde internationale financiën aan de Universiteit van Leuven, was docent aan de Sonoma State University en de Naropa University en is tegenwoordig research fellow aan het Centre for Sunstainable Resources van de University of California in Berkeley en gastdocent aan de Finance University van de Russische federatie in Moskou. Hij publiceerde tal van wetenschap- pelijke artikelen, maar is vooral bekend geworden door de publicatie van The Future of Money in 2000 dat in 18 talen werd vertaald. Het boek richt zich tot een breed publiek en schetst de ontwikkeling van geld en de werking van financiële systemen. In The Future of Money staat Lietaer kritisch tegenover het moderne monetaire paradigma, in het bijzonder tegenover de toepassing van mechanismen van schuld en interest op alle economische activiteiten. Hij stelt voor om het traditionele bankengeld aan te vullen met andere, complementaire munten. Volgens Lietaer kampt het monetaire systeem immers met een indrukwekkende systeemfout. “Er zijn nu vijf artikelen gepubliceerd in peer reviewed journals die wetenschappelijk bewijzen dat de systeemfout de monocultuur van het geldsysteem is,” zegt Lietaer. “Zolang we aan zo een monocultuur vasthouden – met een enkele munt per land – zullen de crisissen terugkomen. Met monocultuur bedoel ik dat de bestaande wetgeving, overal ter wereld, het bijna onmogelijk maakt om een andere munt op te bouwen of om dat spontaan te laten gebeuren. Het monopolie wordt verzekerd door wetten. Wij zijn immers verplicht onze belastingen te betalen in euro’s en uitsluitend in euro’s. Een mo- nocultuur kan zeer efficiënt zijn, maar ze is ook instabiel. Vergelijk het met een wereld waar alleen dennenbomen toegelaten zouden zijn. Dat kan wel efficiënt zijn, maar is ook levensgevaarlijk want een monocultuur van dennen is kwetsbaarder. Een brand of een ziekte zijn voldoende om een verschrikkelijke verwoesting aan te richten. Dat is precies zo op het monetair vlak.

  15. Sorry Bruno, dat is lang uitgevallen, maar het hele interview is nog veel langer. Degenen die willen kunnen het opzoeken.

  16. @Christo: “out of the box” -denken ben ik helemaal voor, maar liefst niet op de “knallende” manier, hihi.

  17. Ik heb helemaal geen vertrouwen in die Peter Economides. Ik denk niet dat hij veel kwaad kan, maar volgens mij babbelt hij gewoon veel zonder dat hij echt veel gaat doén voor Griekenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *