De terugkeer van de drachme

Het mag in Griekenland ondertussen nog niet zo ver zijn, maar in Pigi, een dorpje vlak bij de provinciestad Serres, wordt de drachme terug gebruikt als ruilmiddel. Een plaatselijke commissie onder voorzitterschap van Olga Kechagia heeft besloten om sinds vorig weekend, net voor de nationale feestdag, de euro niet langer als ruilmiddel te gebruiken, maar wel de drachme.

“Welke drachme?”, zult u misschien denken. Een heel aantal mensen hadden thuis nog een paar oude munten en briefjes liggen, en de Vereniging van Verzamelaars van Oude Bankbriefjes van Noord-Griekenland (ik verzin het niet: deze vereniging bestaat wel degelijk) hielp daarbij.

Voor de drachme weer werd ingevoerd, moest er een wisselkoers worden bepaald. 10 jaar geleden stond die op 340,75 drachme voor 1 euro, nu is die gezet op 500 drachmes. Gepensioneerden die 400 euro per maand krijgen, zetten die meteen om in drachmes. 200.000 drachmes voelt als een substantiëler bedrag, aldus de oudjes. Ondertussen wordt al meer dan de helft van de aankopen die men in Pigi doet, in drachmes betaald.

Eigenlijk is het niet meer dan een plaatselijke ruilhandel, net zoals de TEM in Volos, maar de symboolwaarde van de drachme kan niet ontkend worden.

4 thoughts on “De terugkeer van de drachme

  1. Mijn zoontje, 8 jaar oud, had onlangs een oud briefje van 500 drachmes gevonden in een lade, en dat in zijn portemonnee gestopt. Hij laat mij zijn portemonnee zien en zegt: “Mama, ik heb een verassing, als we teruggaan naar de drachme, zijn we rijk!”

  2. De politici zijn dan weer lid van de Vereniging van Verzamelaars van Nieuwe Bankbriefjes.

  3. Hallo Bruno,
    Wanneer heb je dit bericht gepost? 1 april ?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *