De strijd voor elektriciteit

Anderhalve maand geleden viel het doek over de twee alternatieve elektriciteitsmaatschappijen. De concurrentie met de openbare elektriciteitsmaatschappij DEI was te moeilijk omdat die nog steeds te veel speciale voordelen krijgt van de overheid (de vakbond van DEI zorgt daar wel voor).

Meer dan 200.000 abonnees (waaronder wij zelf) moeten daarom terug een contract ondertekenen met DEI om verder stroom te krijgen. En dat is allesbehalve een eenvoudige procedure. Het lijkt wel alsof je gestraft wordt dat het het hebt aangedurfd om even bij een andere, goedkopere maatschappij je stroom te halen.

Toen we destijds besloten om van elektriciteitsprovider te veranderen, was dat heel simpel. De nieuwe maatschappij stuurde in de vooravond iemand langs met een contract, dat we dan ondertekenden en het bedrijf deed de rest. Alles ging vlot, zoals je dat in een land in West-Europa mag verwachten.

DEI werkt echter zo niet, en dat zullen we geweten hebben. Er zijn een paar horden te nemen. U herinnert zich nog dat alle Grieken een paar maanden geleden de charatsi (extra belasting op onroerend goed) hebben moeten betalen via de elektriciteitsrekening. Dat ging bij ons dus niet via een rekening van DEI. Nu we terug naar DEI gaan, moeten we ZELF een bewijs voorleggen dat we die charatsi betaald hebben. Horde 1 betekent dat je daarvoor naar de belastingsdienst moet, waar je langs 4 (vier!!!!) kantoortjes moet gaan om een bewijs te krijgen dat de charatsi is betaald. Je zou verwachten dat ze dat daar in hun systeem hebben zitten, maar dat is niet zo. Je moet een fotokopie afgeven van de elektriciteitsrekeningen waarop die charatsi staat EN een kopie van het betaalbewijs. Dan moet je een aanvraagformulier invullen, daarmee moet je naar een kantoortje waar iemand een nummer op die aanvraag zet (het alomtegenwoordige “protokollo”), vergezeld van een aantal stempels. Een andere beambte klasseert die aanvraag dan en neemt een schots en scheeft gekopieerd blad uit het Griekse Staatsblad. De beambte gebruikt dan een carbonblaadje om een kopietje voor zichzelf te houden. Met het ingevulde papiertje ga je dan naar het diensthoofd, die weer wat handtekeningen en stempels mag zetten. En dat is horde 1 – die ongeveer 3 uur duurt. Gelukkig had ik een werkshift van 12u tot 20u, zodat ik er geen vrij moest voor nemen.

Horde 2 is echter een calvarietocht. Je moet dan zelf naar een DEI-kantoor om een nieuw contract te ondertekenen. Je neemt de vrucht van horde 1 mee, en je identiteitskaart, plus een officieel document waarop je rijksregisternummer staat, een oude DEI-rekening en een contract dat je het huis gekocht hebt en dat het dus op jouw naam staat. En dan kom je in een rij te staan van anderen die in hetzelfde schuitje zitten. We kwamen vanochtend om 9u aan. Ik had gehoopt om alles op anderhalf uur klaar te krijgen, zodat ik om 11u op tijd op kantoor zou zijn. We trokken een nummertje en kregen meteen een koude douche: er waren nog 100 wachtenden voor ons. Die wachtenden zaten te wachten in een grote zaal en zaten allemaal te vloeken op deze verschrikkelijke bureaucratische hel. 4 ambtenaren stonden in voor ALLE verrichtingen. De directrice zat in een open kantoortje en werd geflankeerd door 2 security agenten van een privébedrijf.

De sfeer was gespannen tot op het randje van agressief (misschien waren die security-agenten daarom nodig) en de politiek werd verwenst voor deze gang van zaken. Iedereen liet verstaan dat de komende stembusgang zal worden gebruikt om de politici te straffen.

Na anderhalf uur hielden we het voor bekeken en keerde ik onverrichterzake terug naar kantoor. We zullen het morgen nog eens proberen en we zullen om 7:30u gaan, wanneer het DEI-kantoor zijn deuren opent, in de hoop dat het lukt.

Ik maak me dan de volgende bedenking: de heren van het IMF komen zeggen dat Griekenland concurrentiëler moet worden door de lonen naar beneden te halen.
Maar zou Griekenland al niet een stuk concurrentiëler worden indien mensen geen vrij van hun job moeten nemen om iets gedaan te krijgen van een openbare dienst? Voor ons stond een apotheker die vandaag zijn zaak noodgedwongen moest sluiten om te zorgen dat hij nog stroom zou hebben. Dat is niet bepaald concurrentieel en de man verliest er ook nog eens inkomsten door.
En voor de gewone Griek is de procedure al ingewikkeld, voor bedrijven is het nog moeilijker. Schijnbaar ligt de prioriteit niet bij het herstructureren van het Griekse overheidsapparaat.

18 thoughts on “De strijd voor elektriciteit

  1. Het doet me denken aan Xari Klin. Die grapte over deze belachelijke bureaucratie decennia geleden al.

    “De prioriteit ligt niet bij het herstructureren van het Grieks overheidsapparaat.” De nagel op de knop, Bruno! De Griekse crisis is niet alleen een kwestie van geld (geven) maar vooral herstructureren van overheid, instellingen, structuren en zelfs mentaliteit. Kortom heel de Griekse maatschappij heeft een herstructurering nodig.
    Naast een bankier hadden ze ook rechters en (crisis)managers naar Griekenland moeten sturen om het land op spoor te krijgen.

    Het eigenaardige is dat velen dat goed genoeg weten. In mijn doorreis in Peloponnesos en Athene vorige week heb ik heel wat hoopgevende indrukken gehad (situaties, ervaringen, uitspraken van heel wat mensen, …). Maar blijkbaar is niemand (politieke partij) in staat om de stier bij de horens te vatten.

  2. Naast Xari Klin ook vele anderen. Ik denk nu ineens aan Greko Maskara van Milioka.

  3. Ik vraag me ernstig af of er wel politici zijn die de stier bij de horens WILLEN vatten, Christo. Als je de programma’s van de partijen hoort in de aanloop naar de verkiezingen, vrees ik het ergste.

  4. Dan heeft Griekenland dringend nood aan een massale protestbeweging die EIST dat de politici de stier bij de horens vatten, die EIST dat politieke partijen met concrete en realistische programma’s opkomen, enz.
    Met alleen yoghourtjes te smijten verandert er niets!

  5. Even een praktische tip, ga morgenochtend niet om 07.30 naar de DEI, maar ga minstens 1 1/2 uur vroeger, Dan heb je misschine een kans om morgen klaar te zijn…

  6. Het wordt me opeens duidelijk waarom er daar voornamelijk gepensioneerden aan het wachten waren…

  7. Nog steeds vraag ik mij af hoe we het volhouden om uren te zitten wachten tot je aan de beurt komt en dan blijkt dat je een papier vergeten bent en ‘s anderendaags weer moet terugkomen. Nu blijf ik daar kalm bij, maar mijn eerste bezoek aan IKA, dat vergeet ik nooit meer!
    Ik denk dat er in Griekenland ondertussen wel genoeg mensen rondlopen die beseffen dat er nieuwe structuren moeten komen, op tv zag ik jonge dokters die beweren dat ze weten hoe de gezondheidssector te hervormen, mits een beetje politieke wil. Natuurlijk is dat perfect mogelijk, het kan toch niet dat je op een spoeddienst 5 uur moet wachten voor je behandeld wordt! Er zijn trouwens genoeg mensen die in het buitenland gewoond of gestudeerd hebben, en als ze niemand vinden die het kan, dat ze dan een paar experts sturen om te helpen, vind ik ook geen slecht idee.
    Een straffe uitspraak van een van die jonge mensen: ‘met oude bakstenen kan je geen nieuw huis bouwen’
    Een andere van de ‘groene ecologen’: ‘zeg nee tegen recycleren van dezelfde politici’, goed gevonden!

  8. στην ουρά κυριος, dat gezegde kan ik nooit vergeten van al die rijen die in mijn leven in griekenland heb staan wachten. de ergste was altijd in de rij staan bij de eforia, om gaatjes te prikken in de boeken van mijn baas.
    succes morgen, vroeg heen groote kafedaki mee, tsigaraki en veel geduld.
    Το προτεκτορατο
    δεν βγαινει
    απ τον πατο..

  9. als ik me goed herinner heb ik dat in Belgie ook allemaal meegemaakt, zo ergens eind jaren 50 en begin jaren 60, Greece, still a long (r)evolution to go …

  10. …wij zijn vrij snel na het opdoeken van Hellas Power door Revma1 benaderd waar we (ik hoop het maar) nu klant zijn via een per koeriersdienst thuis toegezonden contract. Ik hoefde ook niet eerst de openstaande charatsi te betalen (heb ik expliciet een paar keer naar gevraagd). Ik heb nog geen rekening van ze mogen ontvangen maar heb nog wel altijd stroom! Misschien een idee om hen eens te benaderen voor jullie je weer overgeven aan de DEI?

  11. Of is het misschien uitstel van executie, @Shereen? Ik moet zeggen dat ik nog nooit van Revma1 heb gehoord. Kan er ook zeer weinig over vinden op het web. Wie zijn ze?

  12. ‘k Vraag me af hoe ze de woningen gaan vinden die hun eigen electricteit produceren want met die harrewar in de officiele urbanisatie zullen ze nog wat meer volk moeten aanwerven.Via de electricteitsrekening was dat de gemakkelijkste oplossing.En de meest dwingende ook !

  13. wat een mooi naam voor een electriciteits bedrijf, Reuma een. ik heb hier een en de kinderen vragen steeds is dat de telephoon rekening?? Electrabel. ik moet vaak duidelijk maken dat de laaste 3 letters nieks met bellen hebben te maken.
    is het gelukt vandaag??

  14. @Bruno, zo gauw we weer van de paasvakantie terug zijn in athene, ga ik eens wat degelijk onderzoek doen naar dit bedrijf. De site, zie ik, is revmaena.gr. Inderdaad heb ik ook mijn twijfels bij de toekomst van dit bedrijf maar aangezien dit nieuwe avontuur mij tot op heden veel bureaucratische ergernissen heeft bespaard, blijf ik maar even in sprookjes geloven. Uitstel van executie is in dit geval ook wel even prettig…Ik hou je op de hoogte!

  15. op de link van roel onderaan in het artikel staat dat Reuma1 ook wat euros schuldig staat aan de stroom transport bedrijf. de strijd om de privatisering van energie en telefonie is al wat jaaren bezig in nederland ,ik heb geleert hier blijf waar je bent. zo ben ik altijd klant van KPN en bij de platselijk gas en stroom bedrijven ook al zijn ze overgenomen door SUEZ.

  16. De verontwaardiging in België over monopolist Electrabel die zijn prijzen maar blijft opdrijven, en zo een belangrijke verantwoordelijkheid draagt voor de inflatie, leidt er intussen toe dat Electrabel maar liefst 1000 (duizend!) klanten per dag verliest aan allerlei kleine bedrijven! Zelfs de Vlaamse overheid is in het “gat” gesprongen met een eigen energiebedrijf. Misschien een ideetje voor noodlijdende Griekse overheden?!

  17. Ter aanvulling: ook de provincies pikken een graantje mee door groepsaankopen te organiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *