Een bericht dat toont hoe politieke benoemingen werken in Griekenland (en laat ons eerlijk zijn: in eender welk ander land). Dit weekend zijn twee hoogeplaatste ambtenaren opgestapt wegens hun rol in een zaak van de openbare elektriciteitsmaatschappij. Ze zijn beschuldigd van plichtsverzuim. Zowel Takis Athanasopoulos als Georgos Mergos zijn directeur van die elektriciteitsmaatschappij DEI geweest. In die hoedanigheid hebben ze een contract ondertekend voor de bouw van een elektriciteitscentrale die op gas draait, in Aliveri, op het eiland Evia (Euboia). In het contract stond dat de centrale meteen met het gasnet zou worden verbonden. Bij vertragingen met de bouw, zou DEI schadevergoeding moeten betalen.
Toen het contract werd ondertekend, was DEI al op de hoogte van het feit dat de centrale niet op tijd klaar zou zijn, en dat betekent dat het vooraf al duidelijk was dat het bedrijf schadevergoeding moest betalen. Daardoor heeft DEI 100 miljoen euro verloren. In tijden van crisis is dat niet weinig. Op plichtsverzuim staat een gevangenisstraf.
Na hun ambtsperiode bij DEI, kregen zowel Mergos als Athanasopoulos een andere job aangeboden, omdat ze zo’n goed werk hadden geleverd. Het lijkt wel de praktijk van de golden boys die in de banksector actief zijn: miljoenen schuld maken en toch een bonus krijgen.
Georgos Mergos werd algemeen secretaris van het ministerie van Financiën. Mooie plaats voor iemand die mee verantwoordelijk is voor een contract waarbij een bedrijf 100 miljoen euro verliest. In die hoedanigheid kwam hij een paar weken geleden in het nieuws omdat hij op een conferentie had gezegd dat het basisloon in Griekenland nog steeds te hoog is.
Takis Atanasopoulos is nadien voorzitter geworden van het Hellenic Republic Asset Fund, het orgaan dat er moet voor zorgen dat Griekenland de door de trojka opgelegde prvatiseringen tot een goed einde brengt. Tot nu toe zijn die privatiseringen niet bepaald een succes te noemen en met iemand als Athanasopoulos aan het roer kun je je alleen maar afvragen of Griekenland bedrijven kan privatiseren met maximale winsten voor de overheid. De man heeft niet bepaald een schitterend palmares, maar toch werd hij door minister van Financiën bedankt “voor zijn uitstekende samenwerking en zijn grote bijdrage aan de pogingen van het land om de crisis het hoofd te bieden”.
In onderstaand filmpje zien we Athanasopoulos die een conflictje heeft met de vakbondsleider van DEI, Nikos Fotopoulos, een figuur bij wie je ook vraagtekens kunt zetten, maar dat is dan weer een ander verhaal.