Het is de Griekse regering dan toch eindelijk gelukt, met de nodige omwegen: zowel de eigenaar van Motor Oil, Vardis Vardinoyiannis, als de mede-eigenaar van ELPE, Spyros Latsis (daar heb je hem weer!), krijgen een mooi cadeautje. Waar gaat het om?
Afgelopen donderdag bracht het ministerie van Structurele Hervormingen een wetsvoorstel voor het Griekse parlement ter stemming. Het ging om een wetsvoorstel dat 23 verschillende overheidsorganen zou afschaffen. Dit alles in het kader van besparingen, en van structurele hervormingen. De werknemers van die organisaties komen nu in de mobiliteitsreserve en zullen later op het jaar wellicht worden ontslagen (het is de enige manier om ambtenaren te ontslaan, want naakte ontslagen zijn door de grondwet niet toegestaan). Op die sluiting is aangedrongen door de trojka.
Ik betwijfel ten sterkste of de trojka het eigenlijke wetsvoorstel heeft doorgelezen. Want dan zou het toch duidelijk moeten zijn dat er een amendement op een andere was in gesmokkeld, zoals wel vaker gebeurt. De ministers van Structurele Hervormingen Mitsotakis, van Werkgelegenheid Vroutsis, en van Ontwikkeling Chatzidakis, willen met het amendement een miljoenenboete tegen Motor Oil en nog een aantal andere maatschappijen schrappen. Ze hadden het eerder, in december 2013 ook al eens geprobeerd, maar toen was er zo veel protest van een groot aantal parlementsleden, dat het amendement werd ingetrokken. Nu is het binnengesmokkeld via een achterpoortje en blijkbaar is dat aan de aandacht van de parlementsleden ontsnapt. Misschien hadden ze het te druk met het verschijnen op televisie, wie weet.
Wat zegt het amendement concreet? Eerst wat achtergrond: wet 3842/2010 artikel 31 en paragraaf 12 van het artikel 11Â van de wet 4110/2013 zijn er op gericht om de belastingontduiking middels offshore bedrijven aan te pakken. De wetsartikels stellen dat er geen korting kan zijn op de uitgaven van grondstoffen en hulpstoffen, wanneer die gebeuren via een systeem van driehoekshandel. In de praktijk betekent het dat de Griekse fiscus boetes mag opleggen aan Griekse bedrijven die goederen verkopen in eigen naam, maar de facturen laten uitschrijven door een offshore bedrijf, zodat er geen BTW moet worden betaald op de verkochte goederen. Het zijn voornamelijk de Griekse reders en de Griekse raffinaderijen die regelmatig van dergelijke constructies gebruik maken.
Met het amendement worden al de opgelegde boetes aan deze grote bedrijven kwijtgescholden. De Griekse fiscus had voor 2010 en 2011 een boete opgelegd aan Motor Oil wegens het feit dat het bedrijf in die periode van de driehoekshandel gebruik had gemaakt. Die boetes liepen op tot 480 miljoen euro (Motor Oil had al een korting bekomen, want het originele bedrag van de boete lag op 800 miljoen euro) Even ter herinnering: eigenaar Vardis Vardinoyiannis van Motor Oil heeft op 28 oktober 2013 de brandstof gesponsord voor de optocht van de legervoertuigen tijdens de nationale feestdag. Daar mocht wel wat tegenover staan.
Ook ELPE (Hellenic Petroleum), de andere Griekse raffinaderij, die deels in handen is van de Griekse overheid (die er twee week geleden nog haar marionet plaatste) en deels in handen van de rijkste Griek ter wereld, Spyros Latsis, heeft zich bezondigd aan driehoekshandel en had een boete van 220 miljoen euro opgelegd gekregen. Diezelfde Latsis heeft een bod op Helliniko ingediend, zoals ik gisteren al schreef. Dat is zogezegd een investering (hoewel het nog afwachten is in hoeverre). En daar mag dus ook wat tegenover staan.
En ondertussen komen ze wel andere zondaars op het spoor zoals……
http://www.patris.gr/articles/258871/171014
Fortuna multis dat nimis, nulli satis