Griekse nieuwjaarstradities (1)

KremmudaGriekenland zou Griekenland niet zijn als er geen specifieke tradities rond Nieuwjaar bestonden. Hier kent men het voorlezen van de nieuwjaarsbrief niet, en ik heb ook nog niet gemerkt dat men zich hier bezig houdt met het maken van goede voornemens. Lijstjes maken is wellicht typisch Belgisch, want ook dat bestaat hier niet.
Maar alles draait rond gezondheid en geluk in het nieuwe jaar. Op nieuwjaarsdag houdt men volgens de traditie een granaatappel in de ene hand (die symboliseert overvloed en rijkdom) en een stuk gietijzer in de andere hand (dat symboliseert gezondheid). Op nieuwjaarsochtend gaat men naar de kerk zodat de granaatappel kan worden gezegend. Dan gaat men naar huis en belt daar aan (de deur openen met de sleutel zou ongeluk brengen). De eerste persoon die zo als eerste over de drempel komt in het nieuwe jaar, doet dat met de rechtervoet eerst terwijl hij de granaatappel achter zich op de grond kapot gooit.
Sommige mensen hangen ook nog eens een soort van ui boven de deur (in het Grieks κρεμμύδα, maar ik ken er helaas de vertaling niet van – zie foto). Dat zou ook nog eens extra geluk moeten brengen.

One thought on “Griekse nieuwjaarstradities (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *