De wettelijkheid van de “charatsi”

Ik heb hier eerder al over de charatsi verteld: de speciale taks op onroerend goed die wordt geînd via de elektriciteitsrekening omdat de Griekse belastingsdiensten niet in staat zijn om op een normale manier belastingen te innen. De oorzaken daarvoor zijn bekend: onkunde, corruptie en ook wel onwil.

In ieder geval leek die speciale taks resultaat op te leveren. De meeste Grieken betaalden, omdat anders hun elektriciteit zou worden afgesloten. Er is heel wat tegenstand gekomen tegen deze belasting en dan vooral tegen de manier waarop ze wordt opgelegd. Locale besturen hebben zich verzet tegen het feit dat de elektriciteit wordt afgesloten en er is bij de Raad Van State maanden geleden een rechtszaak aangespannen. Hun standpunt is dat de belasting ongrondwettelijk is en niet op deze manier (dus via de elektriciteitsrekening) mag worden geïnd.

Gisteren, 2 maart, viel uiteindelijk het verdict van de Raad Van State. De belasting zelf is wettelijk, en mag zelfs op deze manier worden geïnd, maar indien iemand zijn belastingen niet kan betalen of niet wil betalen, dan kan de stroom niet worden afgesloten. Dat zou ongrondwettelijk zijn.

De uitspraak wordt door vele tegenstanders van de charatsi als een overwinning gezien. Er valt inderdaad een stuk dreiging weg op deze manier, en het is goed mogelijk dat de inkomsten van deze speciale taks dan ook gaan terugvallen.

4 thoughts on “De wettelijkheid van de “charatsi”

  1. Vreemd eigenlijk dat de grondwetspecialist Venizelos dat zelf niet wist. Het wijst toch wel op de oppervlakkigheid waarmee maatregelen worden genomen.

  2. Elders betaalt men ook huisbelasting maar hier kwam het als een donderslag en daarbij met een goed gedacht dreigement:als je niet betaalt,krijg je geen stroom meer.Wat trekt Venizelos zich van de grondwet aan als het land zo hoognodig centen nodig heeft? Men kan altijd proberen,nietwaar?:)
    Het doel wettigt de middelen,grondwettig of niet!
    De Grieken zijn zich nu meer dan ooit bewust van de grabbeltechniek (arpacolla?)van hun leiders en nu ze geen deel van de koek meer krijgen,valt het erg zwaar uit.

  3. je humor wordt steeds griekser dan gieks. grondwet is al jaaren continue aan het verkracht worden in griekenland. plaka kaneis pali??
    het zit zo om aan die arpa kola van Jenny terug te komen, (gek genoeg er is ook video material,er is een fil geweest met deze titel) wie heeft er in getrapt of bang is geweest heeft betaalt de rest zijn gewoon dom geweest.

  4. Enerzijds is het grof als de overheid de stroom afsluit omdat een belasting niet betaald is; anderzijds is het nu natuurlijk weer zo dat al wie netjes zijn belasting op tijd betaald heeft, weer eens het nakijken heeft… want laten we duidelijk zijn: de overgrote meerderheid van wie niet betaald heeft, deed dat niet omdat hij het niet zou kunnen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *