Begin vorig jaar heb ik het hier al een keertje gehad over de “aardappelbeweging“, het initiatief van boeren in Noord-Griekenland die besloten om de handen in mekaar te slaan, en hun aardappelen rechtstreeks op de markt te brengen. Recht naar de consument, zonder tussenhandelaars die onderling prijsafspraken maken en de boeren vaak minder betalen dan de kostprijs. De initiatiefnemer van de beweging is vorig jaar nog in België geweest, en misschien was u er bij.
Ik heb het eveneens ook al gehad over de website “Zonder Tussenhandelaars“, waar het internet wordt gebruikt om vraag en aanbod van producten op mekaar af te stemmen zonder dat er tussenhandelaars mee zijn gemoeid. De site is ondertussen aan vernieuwing toe, want de populariteit was zo groot dat er een upgrade nodig was.
Beide initiatieven zijn ontstaan uit noodzaak. De producenten schieten er bij in als ze met tussenhandelaars blijven werken, en de consumenten betalen te veel. En elke eurocent die een Griekse consument zich momenteel kan uitsparen, zal hij ook uitsparen.
Het programma Tegenlicht van de VPRO neemt het iniatief onder de loep op maandag 2 september. Volgens de makers zijn dergelijke initiatieven een antwoord op de economische crisis. Het is in ieder geval een concreet antwoord op een concreet probleem en het toont inderdaad aan dat er alternatieven zijn.
U ziet de promovideo van de uitzending hieronder:
Fantastisch @Bruno.Dit soort ‘kortsluitingen’ en ‘ruilhandel’ zullen Griekenland, maar ook Europa moeten redden.Kijk maar goed, want ‘Tegenlicht’en programma’s van gelijk nivo zullen in 2014 het loodje leggen.Het door de neo-liberale regering van Mark Rutte opgelegde austerity-programma bezuinigt al dit soort kwaliteits-programma’s radicaal weg.Ik hoop dat België op dit gebied langer stand houdt.
http://www.tijd.be/nieuws/archief/We_hebben_een_crisis_verspild.9394317-1615.art
Belgisch programma Canvas ‘Econoshock 2.0’, n.a.v. een boek van de econoom Geert Noeks.
Alles toch maar niet te naïef bekijken. Dit soort rechtstreekse handel is ok voor aardappelen en streekproducten.
Een lokaal geproduceerde T-shirt, horloge en gloeilamp is al heel andere koek.
Kleinschalige, lokale productie betekent daarom ook niet goedkoper. Ik herinner me reizen o.a. naar de Azoren waar ik voor een worteltje even veel betaalde als voor een kg wortelen bij ons.
Ook kleinschalig werken vereist enig economisch inzicht.
De vorige generatie wijnboeren aan de Moezel koos voor massaproductie en verkocht zijn oogst per vat aan de grote supermarktketens.
De nieuwste generatie is degelijk opgeleid, liet nieuwe labels ontwerpen, bottelt zelf en deelt machines met de collega’s. De productie van elk individueel bedrijf is te klein om de ketens te interesseren maar wel interessant genoeg om een hogere prijs te rechtvaardigen.
En neen, er komen geen Albanese plukkers aan te pas.
Zonder in een communistische planeconomie te vervallen, vind ik het wel correct, dat er geen 35 merken yoghurt met aardbeien in de rekken moeten staan, met alle verkeers- en milieuproblemen als gevolg.
Hoe die honderdduizenden Griekse pennenlikkers en stempelslagers in een alternatieve economie ingeschakeld dienen te worden is ook een raadsel.
@Penimeni, ik denk dat het antwoord op dat raadsel wel duidelijk is: plukken, rapen, persen, vervoeren, inpakken, labelen, stapelen, bewaken, en verder: opruimen, kuisen, afruimen, afwassen, bedienen, bedden opmaken, roeien, patatten schillen, wortels raspen, houtskool bijvullen … alleen durft voorlopig niemand hen dat al te zeggen…
Foei Hans !
Foei Hans !
Het kan toch niet zijn dat men echt arbeid, laat staan handenarbeid, dient te verrichten om aan de kost te komen. Waarvoor dienen onze verkozenen dan?
We hebben wel wat anders te doen.
βεβαια οι πατατες παντα ειχανε τους λιγοτεÏους μεσαζοντες,απ το χωÏαφι στον καταναλωτη μονο ενας γυφτος αναμεσα
http://www.youtube.com/watch?v=7s3P3OFXSv0
Nog niet eerder heb ik zo’n slechte VPRO-documentaire gezien. Ik heb ook niets noemenswaardig aan nieuwigheden gezien. Buiten de grote steden, de rurale gebieden derhalve, is de tussenhandel vrijwel geheel afwezig, en altijd zo geweest. Zeker wat landbouwproducten etc. betreft. Ik heb in ieder geval niets nieuw gezien. Wat ik wel zag, was een malloot, die zwaar gesticulerend nonsens te berde bracht. Zonde van de zendtijd.
weet wel, niet hier volgende te posten maar doe het toch… op verlof voor 25e jaar op rij in lesbos – even mooi – minder toeristen, meer turken ! zie niks van mindere prijzen door verlaging btw – velen zelfde prijs eten en drinken maar kleinere porties (feta, melitsana salata, calamari bv) anderen vragen meer dan voorheen en het rare is dat als hier iets duurder wordt het altijd met halve euro gaat bv bier van 2.5 nr 3 enz er is niks mis mee met bv 2.60 of 2.80 voor biertje te vragen waarom moet hier alles afgerond zijn op hele of halve euro ???? in de kleine dorpjes, al dan niet aa haven gelegen, grote porties voor veel minder geld én lekkerder ! gemiddelde prijs daar etentje 5 personen met alles erop en eraan 50max 60euro dus nog goedkoper dan lunchgarden in belgie en oh zoveel lekkerder !