Rapport van State Department over mensenrechten in Griekenland

Zoals elk jaar, heeft het State Departmnet van de Verenigde Staten ook dit jaar weer rapporten opgesteld betreffende de mensenrechten in verschillende landen in 2013. Zo ook voor Griekenland. Of de Verenigde Staten iets te leren hebben aan de rest van de wereld wat betreft mensenrechten, dat is een discussie op zich, die elders kan worden gevoerd. Maar het is steeds interessant om te lezen hoe het State Department tegen Griekenland aan kijkt.

Er staan toch wel een paar zaken in, waar je van kan opkijken. Ik som ze voor het gemak even op.

  • Tussen 1998 en 2002 zijn er 502 Albanese Roma-kinderen verdwenen. Dit valt onder de categorie “missing persons”. De kinderen bedelden op straat of werkten aan de verkeerslichten, waar ze papieren zakdoekjes verkochten of ramen van de auto’s wasten (dit werk wordt ondertussen al jaren gedaan door migranten). De zaak wordt vermeld in het rapport voor 2013, omdat heel wat mensenrechtenorganisaties Griekenland er van beschuldigd hebben dat er niet genoeg onderzoek is gebeurd naar de zaak. U wil meer weten over de zaak? Het staat te lezen in dit artikel van de Engelstalige Kathimerini.
  • State Department maakt zich zorgen over de manier waarop 4 jonge beankrovers werden behandeld en hoe nadien hun foto’s in de media terecht kwamen. Te categoriseren onder “Torture and Other Cruel, Inhuman, or Degrading Treatment or Punishment”. Ik heb het er hier in de blog destijds over gehad.
  • Het rapport vermeldt heel wat incidenten van onmenselijke behandeling in het kader van de operatie Xenios Zeus. Maar ook de manier waarop de Griekse kustwacht de vluchtelingen uit het oosten “ontvangt”, wordt door het State Department op de korrel genomen.
  • In Chalkidiki protesteren buurtbewoners al maandenlang tegen de aanwezigheid van de goudmijn, die dreigt de natuur te verwoesten. Politie heeft actievoerders opgepakt en onderworpen aan gedwongen DNA testen (speeksel van de binnenkant van de wang schrapen). Ook niets nieuws voor wie deze blog al een tijd volgt.
  • Verder wordt ook melding gemaakt van de slechte omstandigheden in de Griekse gevangenissen, waar gevangenen soms worden vernederd door de cipiers. Door een tekort aan personeel, komen vele gevangenen niet aan voldoende beweging toe. Ook is er sprake van overbevolking. Ik heb gisteren nog vermeld tot welke toestanden dat heeft geleid voor de gevangenen die in de ziekenboeg van Korydallos zitten.

Er zijn nog heel wat meer gevallen die in het rapport worden vermeld, maar het zou me te ver leiden om op alles in te gaan. Laten we nu eens kijken hoe het zit met de persvrijheid in Griekenland. Volgens het State Department verbiedt de Griekse overheid geen kritiek. Het rapport meldt ook dat er niet meteen wordt opgetreden tegen de haatspeeches van Gouden Dageraad.

De sluiting van ERT komt natuurlijk ook aan bod. Eerder deze week werd die sluiting wettelijk bevonden door de Griekse Raad Van State, maar voor het State Department kun je de sluiting moeilijk een voorbeeld van persvrijheid noemen.

De zaak van Pater Pastitsios wordt vermeld als beknotting van de internet vrijheid. Ook de aanval de Gouden Dageraad tegen de theatervoorstelling van Corpus Christi ontsnapte niet aan de aandacht van het State Department.

Het rapport gaat verder nog over het asielbeleid van Griekenland, de gelijkheid tussen man en vrouw, discriminatie op basis van ras, afkomst en seksuele voorkeur en mensen die HIV-positief zijn. Allemaal niet al te fraai.

Het inperken van de collectieve arbeidsovereenkomsten, opgelegd door de trojka, wordt niet bepaald verwelkomd door het State Department. De marsorders voor leerkrachten worden eveneens niet gesmaakt.

Het incident in Nea Manolada, waar de voormannen op de werknemers schoten, nadat deze laatsten hun achterstallige loon kwamen opeisen, haalde natuurlijk ook het rapport. Maar ook het feit dat er nog steeds sprake is van kinderarbeid in Griekenland, vooral dan bij de Roma zigeunerkinderen.

Het rapport sluit af met een beschrijving van de werkomstandigheden in Griekenland, die er sinds de tussenkomst van de trojka niet beter zijn op geworden. Al bij al geen fraai palmares voor 2013.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *