Sociaal huisvestingsnetwerk in Athene niet toegankelijk voor doelgroep?

De gemeenteraardsverkiezingen komen er aan, en er moeten stemmen worden geronseld. Voorlopig zijn er nog heel wat burgemeesters van PASOK en Nea Dimokratia stempel in Griekenland. Die vrezen echter dat ze vanaf mei misschien niet langer met hun vingers bij de honing kunnen, zoals het Griekse gezegde gaat. Bij ons in Piraeus wordt opeens de hele verkeersstroom aangepast. Het verkeer zal in veel gevallen slechts in 1 richting meer kunnen, een goed idee om de verkeerschaos in de stad op te vangen, als u het mij vraagt. Het is een plan waar al jaren wordt over gesproken, maar het is nooit in de praktijk gebracht. 3 weken geleden zagen we opeens op de straathoeken verkeerslichten verschijnen. Opeens kon het allemaal in een paar weken tijd.

astegosIn Athene heeft burgemeester Kaminis ook een plan opgevat om zieltjes te winnen. Hij heeft een Social Huisverstingsnetwerk opgericht. Heel wat daklozen, gezinnen met kinderen, zwangere vrouwen die hun huis dreigen te verliezen, of daklozen in het algemeen, komen in aanmerking. Zo luidt het toch officieel op de website van Social Policy.

Zoals het altijd gaat in Griekenland, zijn daar een aantal documenten voor nodig, want de Griekse bureaucratie moet blijven draaien natuurlijk. Die documenten kun je niet zo maar ergens gaan ophalen. Je moet daarvoor een heel aantal diensten afschuimen. Wat wordt er verwacht van de mensen die in het programma worden opgenomen? De volgende documenten (u ziet de opsomming in het document hier links):

  • Fotocopie van de identiteitskaar
  • Werkloosheidskaart (indien die er is)
  • Oficiële beslissing dat de persoon in kwestie recht heeft op een bepaalde uitkering
  • Bewijzen dat de persoon in kwestie niet in staat is om voor huisvesting te betalen
  • Belastingsverrekening van het huidige jaar
  • Het Ε9 belastingsformulier dat het onroerend goed opsomt dat  de persoon in zijn bezit heeft, ofwel een plechtige verklaring dat de persoon geen eigendommen heeft
  • Bewijs van gezinssamenstelling
  • Kopie van het sociale zekerheidsboekje
  • Bewijs van permanente woonplaats of een rekening van een publieke nutsvoorziening (water, telefoon, elektriciteit)
Heu, pardon? Iemand die dakloos is moet een bewijs van permanente woonplaats afgeven? Heeft de persoon die dit document opstelde, zijn gezond verstand gebruikt? Of is het echt om de mensen te jennen? Dat je dus in principe kunt zeggen dat je een programma hebt voor daklozen, maar de daklozen kunnen uiteindelijk geen gebruik maken van het programma.
Hoewel, met de Griekse bureaucratie weet je maar nooit. Het is in ieder geval een klassiek voorbeeld van hoe de overheidsdiensten hier werken. Het zal wel niet typisch Grieks zijn, maar het slaat toch echt wel alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *