Melk, god nog aan toe

Afgelopen week zijn de onderhandelingen tussen de Griekse regering en de trojka afgesloten en is er gezegd dat Griekenland de laatste schijf van de noodlening ter waarde van 8,3 miljard euro zal krijgen. Het water tussen beide partijen was tijdens het weekend nog erg diep, en dan, opeens, 2 dagen later, waren alle plooien gladgestreken. Officieel luidde het dat regering en trojka tot een overeenkomst waren gekomen. Er is echter nooit gezegd wat die overeenkomst precies inhoudt. Wat we wel weten, is dat de trojka tijdens de laatste onderhandelingen een aantal nieuwe voorwaarden op de onderhandelingstafel had gelegd. Het ging om de honderden structurele hervormingen die in een rapport van de OESO werden gesuggereerd om de Griekse economie weer te doen aanzwengelen. Die hervormingen waren nooit deel van de leenovereenkomst die is ondertekend door de Griekse regering en de trojka. Over dat rapport was heel wat te doen: het zou zijn besteld door ΙΟΒΕ (Instituut voor Economisch en Industrieel Onderzoek), de denktank waarvan huidig minister van Financiën Stournaras vroeger voorzitter was. Daardoor werd de geloofwaardigheid van het rapport in het gedrang gebracht, aldus de oppositie.

Die maatregelen zouden een aantal praktijken ongedaan moeten maken die de economische ontwikkeling in Griekenland in de weg staan. Een van de maatregelen in het rapport suggereerde dat Griekenland zijn olijfolie van hoge kwaliteit zou kunnen mengen met minderwaardige zonnebloempitolie of zelfs andere olie, om het eindproduct dan uit te voeren. Op dit moment is het erg moeilijk om Griekse olijfolie in de rekken in de buitenlandse supermarkten te vinden. De maatregel kon echter op heel wat tegenstand rekenen en de Griekse regering heeft bedongen om die niet in het pakket op te nemen dat door het parlement moet worden gestemd.

Andere maatregelen die worden voorgesteld: bepaalde medicijnen die geen doktersvoorschrift behoeven, moeten kunnen worden verkocht in de supermarkten. De boekenprijs, die nu is vastgelegd door de Griekse overheid, moet vrij worden gemaakt.

En dan is er de melk… Op dit ogenblik mag de melk in Griekenland het etiket “vers” krijgen als ze niet langer dan 5 dagen houdbaar is. De trojka wil dat die termijn wordt opgekrikt naar 11 dagen. Het gaat eigenljik niet om verse melk, maar om licht gepasteuriseerde melk. Daardoor wordt de deur open gesteld voor melk van landen die een veel grotere melkproductie hebben, zoals Belgie of Nederland. De melk uit die landen zou dan gemakkelijker kunnen worden ingevoerd en worden verkocht als vers. En volgens tegenstanders van de maatregel, is dat de dood van de locale melkproducenten. En er zijn heel wat tegenstanders, zelfs binnen de regeringspartijen. Parlementsleden dreigden de maatregel niet te steunen en tegen het nieuwe pakket met structurele maatregelen te stemmen. De spanning is zo hoog opgelopen dat de onderminister van Landbouw (van PASOK) ontslag heeft genomen uit de regering. Hij blijft zijn parlementszetel wel behouden en hij zal zelfs voor het hele pakket structurele maatregelen stemmen. Van een farce gesproken.

Het lijkt er dus op dat de versheidstermijn van melk voor een regeringscrisis zou kunnen zorgen. Van alle maatregelen die de voorbije jaren zijn genomen, besluiten de politici om van dit puntje een buitenmatig groot thema te maken. Melk. De rode lijn wordt onder melk getrokken, terwijl de Griekse maatschappij onder zware druk staat.
Is er misschien meer aan de hand? Laten we even de realiteit bekijken: de Griekse melkproductie kan slechts aan 1/3 van de vraag voldoen. De rest van de melk moet dus worden ingevoerd. De Griekse consument betaalt meer voor een liter melk dan de meeste andere Europeanen. Dat heeft niet te maken met het feit dat de melkproductie duurder zou zijn dan elders. Het heeft ook niet te maken met het feit dat die “perverse” buitenlanders de prijs kunstmatig hoog houden voor de Griekse consument. Nee, het heeft alles te maken met het Griekse melkkartel. Reeds in 2008 werden de praktijken van de zuivelbedrijven aan de kaak gesteld, en legde de concurrentiecommissie hen een boete op. Sindsdien is er niets veranderd. De zuivelbedrijven kopen de melk van de Griekse producenten voor een habbekrats op (prijzen worden onderling afgesproken) en verkopen het eindproduct tegen een hoge prijs. De eigenaar van een zuivelbedrijf is ondertussen voorzitter van de Griekse Ondernemersbond SEV. De hele melkrel in het parlement lijkt er meer van weg te hebben dat men deze man niet tegen de haren in wil strijken. Dus het strijdtoneel is misschien niet eens zo toevallig gekozen. (Overigens zijn er Griekse zuivelbedrijven die geen deel uitmaken van het kartel, zoals Evrofarma, maar hun melk vind je niet in de traditionele Griekse supermarkten. Wel bij Lidl, bijvoorbeeld).
Ook de Griekse apothekers zijn niet gelukkig met de maatregel dat bepaalde medicijnen in de supermarkt kunnen worden verkocht. Ze hebben er nochtans geen problemen mee dat je bijvoorbeeld aspirine kunt vinden in de straatkiosken. Maar de apothekers zijn een gesloten beroepsgroep die een vaste winstmarge hebben op de producten die ze verkopen. Vier jaar al aarzelt de Griekse regering om deze gesloten beroepsgroepen open te stellen. Er is al werk gedaan, maar nog lang niet alle gesloten beroepsgroepen zijn opengesteld. De apothekers protesteren op dit moment tegen de maatregel en hebben besloten om hun deuren voor onbepaalde tijd gesloten te houden. Het zorgt voor een acuut medicijnentekort.
De maatregelen zijn ondertussen in een wetsontwerp gegoten dat pas gisteren aan de parlementsleden is overhandigd. Naar verluidt zou het gaan om 3 artikelen. Niets speciaals, zou je zeggen, maar die 3 artikelen bestrijken wel 217 pagina’s. En vanavond moet daar al worden over gestemd. De hele procedure doet herinneren aan de stemming van de maatregelen in 2010 en 2011 om de hulppakketten te krijgen, de zogenaamde memoranda. Dat waren toen ook enorme lappen tekst waarvoor de parlementsleden slechts een paar uur tijd kregen om ze te stemmen. Vele parlementsleden hebben toen dan ook voor gestemd zonder de tekst te hebben gelezen. Als ze durfden tegen te stemmen, zouden ze uit de partij worden gegooid.
Even ter herinnering: er zijn 300 parlementsleden. Zes parlementsleden van Gouden Dageraad zitten in de cel. Er moeten dus 147 stemmen voor het wetsvoorstel worden gevonden. De regeringspartijen hebben 153 zetels. Samaras en Venizelos hebben hun discipelen opgeroepen om zich aan de partijdiscipline te houden. Brulboei en voltijds mediafiguur Adonis Georgiadis, ook nog eens minister van Volksgezondheid, heeft gezegd dat de tegenstemmers het op hun geweten zullen hebben als Griekenland de eurozone verlaat.
De trojka heeft gedreigd, door middel van een email van trojka-lid Matthias Mors, dat Griekenland de schijf van de noodlening niet krijgt als er ook maar 1 letter wordt veranderd in het wetsontwerp, want dat weerspiegelt de precieze overeenkomst tussen trojka en Griekse regering.
De oppositiepartijen noemen de stemming van vanavond zelfs een derde memorandum. Oppositiepartij SYRIZA heeft opgeroepen om massaal te komen protesteren op het Syntagmaplein om 18:30u.
We kunnen ons verwachten aan wat haantjesgedrag vandaag. Er zullen een paar honderd mensen komen opdagen op Syntagma (meer zie ik SYRIZA niet mobiliseren) en de 3 artikelen zullen door het parlement worden gesluisd.
En het zal de Griekse bevolking worst wezen hoe vers de melk is. Die hebben andere problemen, en die worden met dit nieuwe wetsvoorstel geenszins opgelost.

13 thoughts on “Melk, god nog aan toe

  1. Demagogie ten top. In Griekenland moet de markt open, weg met de kartelvorming en de beroepsgroepen. De bazen willen de mensen doen geloven dat daardoor de prijzen zullen stijgen maar dat is niet zo. Het resultaat zal zijn dat de boeren een betere prijs krijgen en de grote jongens het met wat minder winst moeten doen. Nu maar hopen dat de gewone man dat ook eens gaat snappen en zich niet steeds laat inpakken door volksretoriek.

  2. @Bruno.Toch – gelukkig wat mij betreft – wel wat meer SYRIZA volk op het Syntagma vanmiddag(volgens je eigen tweets)dan je hierboven voorspelde.Helaas vnl weer van een andere verkeerde kant, nl.PAME.

    Overigens weer een prachtig Europees resultaat geboekt door de Trojka:met die 11 dagen expiratie weer meer kansen voor de Nederlandse en Deense zuivelindustrie.En daar ging het maar om.

  3. Ik vond het toch een vreemd schouwspel, Aleko. Inderdaad ongeveer 8000 man op Syntagma, waarvan de helft PAME.
    SYRIZA stapt op uit het parlement, en trekt naar Syntagma, waar toevallig een podium en microfoon klaar staan voor Alexis Tsipras. En nadien gaan ze weer allemaal naar binnen om te stemmen. Het leek mij een goed opgezet theatertje dat niet wist te overtuigen.

    En er stond natuurlijk zo veel meer op het spel dan melk. Er is toch weer mooi een artikel in gesmokkeld dat het basisloon in 2015 mooi weer wat verder naar beneden haalt.

  4. @aleko, lijkt me reëel dat de Europese regels die in “Nederland”, “Denemarken” en vele andere landen gelden die bij de Europese club willen horen, ook voor Griekenland gelden en een eind maken aan de protectionistische politiek die nu in Griekenland geldt. Pretectionisme waar overigens alleen de bazen en bepaalde beroepsgroepen rijk van worden en waar de meeste producenten en consumenten in Griekenland een veel (te) hoge prijs voor betalen. Kennelijk is dat inzicht moeilijk te bevatten.

  5. Ik probeer dit nu al enkele dagen te begrijpen, maar het lukt me niet. Kan er iemand uitleggen waarom het slecht zou zijn als de melkmarkt opengebroken wordt? Het wordt toch nog niet verboden om duurdere Griekse melk te drinken?

  6. Is er iemand die echt weet waar er gisteren voor gestemd is? Ik ben zeker niet een tegenstander van bepaalde hervormingen maar door alles in 1 wet te gieten begrijp ik echt niet meer waar nou eigenlijk voor gestemd is en dat is nog het engste van allemaal vooral omdat ik de motivatie van geen enkele politieke partij, dus waarom ze voor of tegen stemmen,. meer vertrouw.

  7. @bea, je slaat de spijker op z’n kop. We moeten eens ophouden om die politieke partijen te vertrouwen. ZE ZIJN NIET TE VERTROUWEN en spreken louter en alleen voor hun eigen belang!

  8. Aan de andere kant is het een belachelijke stelling dat je de concurrentiekracht van Griekenland kan verhogen door olijfolie,een van hun topprodukten, te “versnijden” met minderwaardige olie om zo de prijs te drukken. Deze produktenmoeten net een “brand” allure krijgen. Een vergelijkbare redenering heeft er voor gezorgd dat chocolade met 5% plantaardige vetten nog altijd chocolade mag worden genoemd, natuurlijk alweer ten voordele van de Grote Spelers. De Belgische chocoladeproducenten hebben dit gelukkig aan hun laars gelapt en sindsdien overal “met 100% cacaoboter” op staat.

  9. Helemaal eens met Hilde. Een betere “positionering” van de Griekse olie is dringend nodig. Die versnijdingspiste is te ridicuul voor woorden. Heb je dan een troefkaart en dan doe je er niets mee… Lijkt me een heel dankbaar concept voor marketingboys. Alleen, waarom wordt het niet gedaan?? (Hetzelfde geldt voor de wijnen trouwens: een aantal kan gerust competitie aan op de internationale markt; het komt er enkel op neer om de aparte en unieke druivensoorten en ongewone aromaprofielen goed uit te spelen, wat labels op te herdesignen, de prijszetting te optimaliseren, …)

    Voor de rest verzuip ik ook in het hele melk-verhaal.

  10. ik probeer samen met jou ook Hans.ik werk in de melk wereld,maar ik kan niks anders bedenken dat dit het kaasje was in de muizenval.
    ze hebben gestemd aan een wet dat niemand weet wat er allemaal in zit, niemand heeft het gelezen, het gaat steeds dat Griekenland geen Argentinie of Venezouela zou worden. wees blij je bent nog een keer gered.
    Euros zijn onderweg .
    Α κανε μου και μια χαρη , αν περνας απο καμμια εκκλησια αναψε κανα κερακι να χει η Παναγια τον Πρωθυπουργο μας και τους υπουργους του καλα, να συνεχιζουν να μας σωζουν , ισως βρουν και κανα χομπυ γιατι το να γαμουν ενα κοσμο ολοκληρο τσουζει.
    Op naar de volgende redding.με βαζελινη παρακαλω, εχουμε προβλημα.

  11. Ik vraag me af of de Griekse olijfolie al niet lang versneden wordt. Vooral in Duitse ketens vindt men zeeën Kretenzische olijfolie, meestal afkomstig van het Toplou klooster en dit aan eigenlijk onmogelijke lage prijzen.

  12. Ik ben er ook nog niet helemaal uit waarvoor ze gisteren gestemd hebben. Maar één ding weet ik wel: er heerst sinds 2011 een algemeen rookverbod in Griekenland (wat natuurlijk ook al 3 jaar een goeie grap is), en in de artikelen die gisteren zijn gestemd, stond ook een zinnetje dat het roken in OPAP kantoren (opgekocht door Grieks oligarch Melissanidis) nu wel mag worden gerookt. Om maar te zeggen: ze gooien eender wat je maar wil in die omnibus-wetgevingen.

  13. Μ αρεσει που ασχολιομαστε σοβαρα με το τι κανουν στο μπουρδελο. οτι θελουν κανουν. το θεμα ειναι εμεις που τους κοιταμε, τι κανουμε;;
    αλλα ειχα δει πριν λιγο αυτο το αρθρο, δεν το διαβασα , αλλα απορουσα τι σχεση εχει ο Αρχων και το καπνισμα, αλλα τωρα που διαβασα το σχολιο σου καταλαβα τι τρεχει.θα στειλω βιογραφικο στον ΟΠΑΠ. ξερω απο προπο, ο μπαμπας μου επαιζε καθε βδομαδα.
    http://stokokkino.gr/article/7079/To-kapnisma-ofelei-sobara-ton-Melissanidirn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *