Een gebogen bezemsteel dient als steun voor katheter

Een gebogen bezemsteel dient als steun voor katheter

Sinds 17 februari 2014 zijn 180 gevangenen die in de ziekenboeg Agios Pavlos van de gevangenis van Korydallos zijn opgenomen, in hongerstaking. Daarmee protesteren tegen de omstandigheden waarin ze in de ziekenboeg worden opgevangen. Er is plaats voor 60 zieken, maar ze zitten er met 215 bij mekaar. 130 onder hen zijn HIV-positief, en de overigen zijn kankerpatiënten, hartpatiënten, paraplegici en zo meer. In de verpleegafdelingen waar er plaats is voor zes mensen, zitten er 18 bij mekaar. Sinds kort is er in de ziekenboeg tuberculose uitgebroken bij de HIV-positieven en door het feit dat er te weinig personeel is (er moet worden bespaard, nietwaar?), kunnen er geen diagnoses worden uitgevoerd. Er is ook schurft uitgebroken. Naast de gevangenis bevindt zich een school.

De gevangen eisen met hun actie dat ze medische onderzoeken kunnen ondergaan om te zien of ze nog aan andere ziektes lijden, zodat de juiste therapie kan worden gevolgd. Maar ze willen ook dat er meer personeel beschikbaar wordt gesteld. De ziekenboeg van Agios Pavlos is de enige ziekenboeg van het Griekse gevangenisstelsel en alle zieken van over heel Griekenland worden naar Korydallos gebracht. De ziekenboeg maakt deel uit van het nationale gezondheidssysteem, waardoor personeel van andere ziekenhuizen zou kunnen worden overgebracht.

Sinds 20 februari is er een twitteraccount met de naam @kolastirio (ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΟΥ) wat zoveel betekent als het hellegat van Korydallos. Men is er in geslaagd om een smartphone in de gevangenis te smokkelen en foto’s te maken van de ziekenboeg. Die worden op twitter gepost met de boodschap: “help ons, we zijn langzaam aan het sterven.”

Twitteraccount @kolastirio

Twitteraccount @kolastirio

De twitteraccount is opgemerkt door de buitenlandse media, die er uitgebreid aandacht hebben aan besteed. Zelf heb ik er hier een stuk over geschreven, met foto’s van de twitteraccount. Die foto’s laten weinig aan de verbeelding over.  De openbare aanklager weigert om de ziekenboeg zelf te gaan bezoeken want, zo luidt het “ze heeft familie”.

Eén van de gevangenen heeft gesproken met iemand van France24.  Radio1 in Nederland is er ook op in gegaan. Ook Fox News en AFP en nog een aantal buitenlandse nieuwszenders zijn op de tweets in gegaan en hebben er nieuws over gebracht. Binnen de Griekse media bleef het ijzingwekkend stil. Enkel de min of meer onafhankelijke kranten schreven over de situatie in de ziekenboeg van Korydallos. Uiteindelijk heeft de journalist Giorgos Tragkas en heeft hij een gevangene aan de lijn gehad. En voorlopig is het enkel hij die er is op ingegaan, want de tweets waren gericht aan alle Griekse journalisten, maar niemand pikte de zaak op.

De reactie van de overheid was snel. Er is een strafprocedure gestart tegen de gevangene die met de journalisten heeft gesproken. Ook is er een strafprocedure gestart tegen de patiënt die de smartphone heeft binnengesmokkeld. Die lijdt overigens aan leukemie.

Gisteren werd een gevangene gevonden in zijn cel: hij had zich opgehangen. Hij werd tijdig gevonden door de cipiers en werd terug bij bewustzijn gebracht met een injectie van adrenaline en met elektroshocks.

Nu is het gevangenisleven nooit een pretje geweest, maar dit is toch echt wel een Europees land in 2014 onwaardig.

15 thoughts on “Het hellegat van Korydallos

  1. Een beetje ambivalent wordt het wel. Als het uitkomt is Griekenland ” toch een Europees land anno 2014″ en net zo makkelijk vindt Griekenland dat Europa teveel aan de souvereiniteit knabbelt. Opportunisten zijn het zeker.

  2. Dit behoort tot de universele basisrechten van de mens, of het nou binnen of buiten Europa is en is de verantwoordelijkheid van de Griekse overheid.

  3. @Lex, wie is opportunist? Toch niet die gevangene die zelfmoord probeerde te plegen?

  4. @bruno, de gevangene die zelfmoord pleegt is collateral damage en interesseert de Griekse overheid geen ene moer. Lijkt me duidelijk wie de opportunisten zijn. Diegenen die het meest profiteren, eerst over de rug van het eigen volk en nu ook van Europa. En laat vooral niemand zich daar tegenaan bemoeien.

  5. OK, nu ben ik weer mee. Inderdaad, geen pottekijkers.

  6. Het is een wereld van verschil. In de Belgische gevangenissen vreten ze op de kosten van de belastingbetaler, in in Griekenland vreten ze hout . Vrij vertaald hé. En de geschiedenis leert ons, Wie een brood steelt komt in de gevangenis, wie een kroon steelt komt in de geschiedenis. De trotse nakomelingen van de grote Alexander gaan weer de annalen in met heel wat minder positieve zaken dan het goeds dat sommige Grote Grieken hebben na gelaten aan de mensheid. Je kan niet eeuwig blijven teren op de verdienste van een groot wetenschapper of filosoof, even min op de wandaden van een krijgsheer.

  7. Wrang, maar voor ‘de zaak’ had de man beter niet gevonden kunnen worden…Vraag me af waar dit eindigt, ofwel in de grote doofpot of …ach ja Amnesty of Human Rights zal wel weer iets zeggen…en dan…Wat een brutaliteit om die mensen ook nog aan te klagen…

  8. In plaats van je smartphone kan je ook een borstel nemen en de boel opkuisen.
    Een gevangenis is tenslotte geen hotel.
    Als milicien zat ik een jaar onschuldig in Duitsland. Toen kwamen ze echt ook niet de ondergescheten wc’s en ondergekotste wasbekkens voor ons opkuisen.

  9. Dit is een ziekenzaal, heeft u ook ooit in een ziekenhuis gelegen en zelf de boel schoon gehouden?

  10. @Bea, eigenlijk wel, in Belgie dan nog wel, maar in elk geval, zoals bekend kan men het beschavingspeil van een land afmeten aan hoe ze omgaan met de zwaksten. Er is geen enkel excuus om mensen op die manier te behandelen, gevangenen of niet…

  11. Dat vind ik ook, en de smartphone was hard nodig om deze beelden te laten zien.

  12. Maar het verband met de huidige toestand in Griekenland is ook niet vanzelfsprekend.
    Herinner je je nog de beelden van de onderkomens van de geesteszieke patiënten op Leros, lang voor de huidige crisis?

  13. Adrenaline en met elektroshocks nog een spin off van militaire oorsprong. Tot spijt van die het ………… Ze hebben dan toch een defibrillator ter beschikking, of gaat er straks eentje beweren dat er eventjes een paar draden in een stopcontact gestoken en ……..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *