Zelfmoord in de ziekenboeg van Korydallos

Iets meer dan een maand geleden heb ik een stuk geschreven voor De Wereld Morgen over de ziekenboeg van de grootste gevangenis van Griekenland: Korydallos. In die ziekenboeg zitten werkelijk alle zieken van alle gevangenissen over heel Griekenland tezamen op elkaar gepakt in mensonterende omstandigheden. Er zijn ziektes uitgebroken zoals TBC en schurft, en nog steeds wordt er niet opgetreden door de bevoegde ministers. Op 200 meter van de gevangenis is een school.

De video hieronder, genomen door een van de gevangenen die er in geslaagd was om een smartphone naar binnen te smokkelen, is mogelijk nog harder dan de beelden in het artikel:

Je ziet o.a. een diabetespatiënt die nog geld moet aan de fiscus, en die niet wordt verzorgd en dreigt zijn beide benen te verliezen.

De 200 gevangenen die op een kleine oppervlakte samen moeten zitten, zijn in hongerstaking gegaan. De man die de smartphone naar binnen had gesmokkeld en nadien met France24 had gesproken, is voor de rechtbank moeten komen. Hij is vrijgesproken van de beschuldigingen tegen hem dat hij het gevangenisreglement aan zijn laars heeft gelapt.

Maar het mag duidelijk zijn: het is geen leven in de hel van Korydallos. Dat werd het afgelopen weekend duidelijk toen een van de hongerstakers opgehangen aan zijn veters werd gevonden. Er werden nog pogingen ondernomen om hem te reanimeren, maar dat is niet meer gelukt. Zelfmoord, luidt het voorlopige verdict.

Het zijn verhalen waar je stil van wordt. Gevangenen zijn ook mensen en hebben voorlopig in Europa nog steeds rechten. Die worden in Griekenland flink met de voeten getreden.

4 thoughts on “Zelfmoord in de ziekenboeg van Korydallos

  1. Ze zijn nog steeds te volgen op Twitter. @kolastirio wel in het Grieks, maar ook al kun je dat niet lezen, is elke volger toch iemand die aandacht heeft voor de situatie.

  2. Ondanks de Brusselse fake-rapportages over een herstellende economie worden de berichten uit Griekenland steeds schrijnender. Kun je als toerist ondertussen nog wel met goed fatsoen onbekommerd van dat prachtige land genieten?

  3. @Thys.Wat dacht je van de fake-opleving van de Nederlandse economie, zo vlak voor de Europese verkiezingen, terwijl de werknemers nog dagelijks met honderden op straat komen te staan.Ze verwisselen gewoon oorzaak en gevolg.

    Ik zou w̩l als tourist naar Griekenland blijven gaan Рbijv.naar het hotel van Roosmarijn op Skyros Рen dan niet all-in maar met gulle bestedingen: daar hebben de Grieken aan de basis wat aan.

  4. zucht… Gewoon mensonwaardig… Ik word van zulke berichten altijd onwel en voel plaatsvervangende schaamte voor wat er in mijn geliefd geboorteland gebeurt. En geen enkele officiële internationale structuur die kan ingrijpen, als de Griekse overheden dit zelf niet aanpakken?
    ‘k Blijf niettegenstaande naar Griekenland op vakantie gaan omdat het land en de mensen gelukkig nog zoveel ànders & moois te bieden heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *