Europarlementsverkiezingen: Elia

De twee hoofdrolspelers van de verkiezingen zijn al aan bod gekomen. Nu is het de beurt aan de grote verliezer, want die is nu reeds gekend. Elia staat voor Olijfboom en deze partij is een coalitie van PASOK en een aantal onafhankelijken. PASOK durft onder eigen naam niet meer op te komen: die is te beladen geworden. PASOK staat voor het oude cliëtelisme en staatsinmenging en voor de partij die met Georgos Papandreou de trojka heeft binnengehaald. Sinds Evangelos Venizelos aan het hoofd van de partij staat, gaat het van kwaad naar erger. Venizelos is sluw, en is wellicht de meeste gehate politicus in Griekenland op dit moment.

De onafhankelijken die lid zijn van Elia, zijn bijna allemaal ex-leden van PASOK. Zo ook onder meer Andreas Loverdos, die nog heel wat ministerposten heeft bekleed in socialistische kabinetten. U ziet hem hier aan het werk in een interview met alweer die Tilo Jung. Interessant om te zien hoe hij in het begin van het interview niet weet of hij verder moet gaan in het Engels of het Grieks en de schuld daarvoor bij zijn vertaalster legt.

Elia presenteert zichzelf als een partij van vernieuwers, maar als je ziet wie er allemaal achter de partij zit, dan kun je alleen maar concluderen dat het gaat om oude wijn in nieuwe zakken. Een ander belangrijk thema in de campagne van Elia, is dat de partij staat voor stabiliteit. En dat een stem voor Elia een stem voor verantwoordelijkehid is. Hier klinkt het mantra van Venizelos in door: die ziet zichzelf als het grootste slachtoffer van de economische crisis en vindt dat hij als verantwoordelijk politicus de schuld krijgt voor alles wat er fout is gelopen. In de opiniepeilingen doet Elia het niet goed. De partij zal de kiesdrempel van 3% wel halen, maar in geen enkele peiling komt ze boven de 8% uit. Voor PASOK is dat een ongezien dieptepunt. Venizelos heeft afgelopen week nog gedreigd om uit de regering te stappen als Elia het morgen slecht doet. Maar een dag later veranderde hij van mening. Wellicht had hij begrepen dat hij er de oppositie alleen maar munitie mee gaf, want veel Grieken willen de omvangrijke Venizelos zien vertrekken. Er doen trouwens geruchten de rond dat hij wordt klaargestoomd voor een carrière als Europees Commissaris.

kapsis

Elia presenteert zichzelf ook als de partij die wil breken met het verleden. Of dat geloofwaardig overkomt bij de potentiële kiezers. De praktijken van de partij lijken het tegendeel te suggereren. Neem nu de foto hier links. Pantelis Kapsis was minister van Openbare Televisie in het kabinet van premier Samaras. Ondertussen heeft hij ontslag genomen om zich op zijn kandidatuur als Europarlementslid te concentreren.

Als minister was hij verantwoordelijk voor de sluiting van ERT, de openbare zender. Hij is ook de voormalige hoofdredacteur van de regeringsgezinde krant Ta Nea en schreef ook nog columns voor die andere regeringsgezinde krant To Vima.

Kapsis heeft afgelopen week stembiljetten gestuurd naar mensen die in zijn adressenbestand zaten. Op het stembiljet had hij al een plusteken gezet voor zijn naam. Een kant en klaar stembiljet dus, dat op zondag in de stembus kan worden gestopt. Het is een praktijk van het verleden, waar Elia zich blijkbaar niet tegen af zet. Kapsis heeft wel een gevoel voor zwarte humor: hij heeft de vooraf ingevulde stembiljetten ook gestuurd naar het ontslagen personeel van ERT. En toch: misschien zullen sommigen onder hen wel voor Kapsis stemmen in de hoop dat ze dan aan de slag kunnen in de nieuwe openbare omroep NERIT.

PASOK-ELIA stuurt SMS met telefoonnummer voor eterodimotes

PASOK-ELIA stuurt SMS met telefoonnummer voor eterodimotes

Nog een praktijk uit het verleden is om de eterodimotes , de burgers die elders moeten stemmen dan waar ze wonen (in de meeste gevallen gaat het om mensen die in Athene wonen maar nog in hun vroegere dorp gaan stemmen) naar het stemhokje te brengen op kosten van de partij. In het verleden brachten de twee grote partijen mensen met bussen naar hun dorpen. Geen wonder dat beide partijen voor 125 miljoen euro in het rood staan.

Afgelopen zondag hebben heel wat mensen gestemd in hun dorp, maar het kost een aardige duit om dat dit weekend weer te gaan doen. Er is de dure benzine, maar ook de hoge tol op de autosnelwegen. Wie kan het zich nog veroorloven om 2 weekends na mekaar minstens 100 euro te moeten uitgeven aan verplaatsing alleen. Gelukkig komt PASOK-Elia deze mensen tegemoet.

De eerlijkheid gebiedt me er wel bij te zeggen dat SYRIZA net hetzelfde doet. Sommige zaken veranderen gewoon nooit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *