Sociaal conflict bij Chinese investeerder

Griekenland staat open voor investeerders, zo luidt het. We moeten weg van het verleden en we moeten naar de toekomst kijken, aldus de Griekse premier Samaras. Het verleden is slecht. De politieke oppositie staat voor het verleden. Het is het verleden dat ons in de huidige crisissituatie heeft gebracht. Dus is het de politieke oppositie die ons tot op dit punt heeft gebracht, zo luidt de redenering van de premier. Hoewel de huidige oppositie in het verleden geen enkele rol van belang heeft gespeeld en nooit aan de macht is geweest. Het sofisme is een Griekse uitvinding.

Antonis Samaras probeert investeerders te lokken en is bereid om daar veel voor te doen, behalve het zorgen voor een stabiel investeringsklimaat waarbij een potentiële investeerder weet hoe veel belastingen hij zal moeten betalen, hoe veel tijd hij nodig heeft om de bureaucratische horden te nemen en wat zijn return on investment is. Tot nog toe is de Griekse regering er niet in geslaagd om dat klimaat te scheppen. Maar ze is er wel in geslaagd om er voor te zorgen dat elke investeerder een Griek tegen een belachelijk laag loon kan aannemen. Het basisloon in Griekenland is naar beneden gegaan, de collectieve arbeidsovereenkomsten zijn afgeschaft (dat was een eis van de trojka) en de macht van de vakbonden in de privésector is enorm ingeperkt.

Daarmee kon hij (en zijn voorgangers met hem) het Chinese bedrijf COSCO overtuigen om in Piraeus te komen investeren. Een van de pieren in de containerhaven is ondertussen voor de komende 35 in concessie gegeven aan de Chinese containerreus. Wie er ooit al eens gaan kijken is, kan meteen zien om welke pier het gaat. Op de pieren die nog in handen zijn van de Griekse overheid, is weinig bedrijvingheid te merken, terwijl er op de Chinese pier constant wordt doorgewerkt.

Klinkt allemaal erg goed, maar zoals in het fragment hierboven wordt aangegeven, zijn de lonen van de havenarbeiders die voor COSCO werken, gehalveerd. De arbeidsomstandigheden zijn er ook niet beter op geworden. Dat werd gisteren, vrijdag 18 juli, erg duidelijk. 150 van de havenarbeiders bij COSCO zijn namelijk in staking gegaan tot maandag, aldus Giorgos Georgakopoulos, voorzitter van de vereniging van de Griekse havenarbeiders OMYLE.

De werknemers gaan in staking omdat ze nog achterstallig loon moeten. Verder willen ze ook betere werkomstandigheden. Die zijn op dit moment onduidelijk, want de Griekse arbeidsinspectie krijgt geen toegang tot de pier waar COSCO actief is (met medeweten van de overheid) en de werknemers hebben niet het recht om een vakbond te vormen. Dit is de prijs die wordt betaald om investeerders aan te trekken. Volgens Georgakopoulos worden de arbeidsovereenkomsten ook geheim gehouden, dus niemand weet precies hoe veel de arbeiders op de pier verdienen, en hoe er wordt gewerk (naar verluidt is er geen werkplan, maar worden werknemers via SMS opgeroepen om te komen werken). Er is sprake van een dagloon van 35 euro voor iemand die een laad- en loskraan bestuurt. Dat is gevoelig lager dan wat een arbeider bij de andere pieren verdient. Maar ja, daar is weinig werk en de redenering is dan ook dat dit wellicht te maken heeft met het feit dat de arbeiders te veel verdienen.

De werknemers van COSCO hebben zelf een lijst met eisen opgesteld, waaruit je kunt afleiden dat de werkomstandigheden bij de Chinezen verre van ideaal zijn. Meer bepaald eisen ze:

  • dat er een CAO wordt opgesteld,
  • dat hun beroep als zwaar en ongezond wordt beschouwd (wat recht geeft op hogere uitkeringen),
  • een hoger uurloon,
  • er vijf werknemers per post van kraanwerker worden aangesteld. Momenteel zijn het er drie,
  • ze een aanmeerpremie krijgen, dat hun overuren, weekends en feestdagen worden uitbetaald,
  • ze arbeidsongevallen kunnen aangeven, want nu worden gewonden gewoon per auto naar het ziekenhuis gevoerd,
  • er een speciale toelage wordt toegekend voor een hoogtewerker,
  • er een speciale toelage wordt toegekend wegens gevaarlijk werk,
  • de driejaarlijkse periodes in acht worden genomen (als iemand drie jaar of langer bij een zelfde werkgever blijft, dan krijgt hij automatisch een loonsverhoging: dit geldt voor alle werknemers in Griekenland, behalve voor diegenen die bij COSCO werken),
  • een oprichting van een speciaal comité van werknmers dat de problemen op de werkvloer aankaart,
  • pauzes tijdens de werkshifts (die zijn er nu niet),
  • het afschaffen van de 16-uren shift,
  • het opstellen van een arbeidsregeling,
  • het uitbetalen van achterstallige lonen.

Antonis Samaras prees een tijdje geleden nog de Grieks-Chinese samenwerking die er voor heeft gezorgd dat er een grotere hoeveelheid handelswaar wordt vervoerd. Samaras vindt dat hij de toekomst in de ogen kan kijken en zeggen dat er meer werkgelegenheid komt. Die lijkt dan wel op Chinese leest te zijn geschoeid, en daar zit niet iedereen op te wachten.

UPDATE: het bericht is nog niet koud, of zaterdag na de middag is de staking stop gezet. COSCO heeft beloofd dat het tegemoet gaat komen aan de eisen van de stakers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *