Ik ben er een beetje laat mee, maar ik wens u allen in ieder geval nog een prettig kerstfeest. Ik heb gisteren nog moeten werken tot 20:30u, en daarom komen de wensen er pas op kerstdag zelf. Het is een vreemde kerst dit jaar. De kerstversiering hangt er pas sinds gisteren, en vandaag zit de zon uit en is het 15 graden. Ik ben dus (nog) niet in de kerstsfeer.

Syntagmaplein vs. Thisseio, achter de treinsporen

Syntagmaplein vs. Thisseio, achter de treinsporen

Om me heen voel ik de sfeer ook niet meteen. Mijn vriend Nikos heeft de foto hierboven gemaakt, een woordspeling op het Griekse woord Χριστούγεννα, voor Kerstmis. Χρωστούγεννα, verwijst naar het Griekse woord χρωστάω – ik heb schulden. Zo veel Grieken zitten diep in de schulden. Ik heb vandaag nog contact gehad met Yiannis. Voor hem is Kerstmis gewoon een dag als elke andere. Een dag die hij moet zien te overleven. Yiannis zit ook in de schulden, en heeft niets meer. Hij had nog een bankrekening, waar ik af en toe geld op stortte dat van sommigen onder u kwam (waarvoor Yiannis nog steeds heel dankbaar is). Maar Yiannis had schulden bij zijn vorige huisbaas. Die heeft die schulden doorgespeeld aan de fiscus. En die fiscus heeft nu beslag laten leggen op de bankrekening van Yiannis. Als er ook maar 1 euro op die rekening verschijnt, gaat die rechtstreeks naar de fiscus. Dit is Griekenland, kerst 2014.

Solidariteit Piraeus viert kerst met zeer beperkte middelen

Solidariteit Piraeus viert kerst met zeer beperkte middelen

Ik heb ook nog contact gehad met Nikos en Olympia, het werkloze gezin dat het moet zien te rooien met nul euro inkomen. Samen met hun lotgenoten van Solidariteit Piraeus, zitten ze vandaag hier een paar straten verder samen kerst te vieren met hun kinderen in een ruimte die ze van iemand gratis mogen gebruiken. Het samen vieren houdt hen overeind en zorgt er voor dat ze nog energie hebben om de toekomst met enige hoop tegemoet te zien.

Het daklozeninitiatief Schedia stuurt een kerstkaart met de boodschap: “We mogen dan wel geen dak boven ons hoofd hebben, maar wie zegt dat we geen waardigheid hebben?”.

Ik ben (nog) niet in de kerstsfeer, want ik moet nog steeds denken aan de Syrische vluchtelingen, met vrouwen en kleine kinderen, die op het Syntagmaplein kampeerden en er in het host van de nacht zijn opgepakt om de plein op te ruimen en klaar te maken voor de commerciële kerstsfeer.

Doet u dit niet aan het kerstverhaal denken? Foto: Mehran Khalili

Doet u dit niet aan het kerstverhaal denken? Foto: Mehran Khalili

Ik zie vandaag de tweet van minister van Openbare Orde Vasilis Kikilias “Ας βιώσουμε το νόημα των Χριστουγέννων, Αγάπη, Ανθρωπιά, Αλληλεγγύη. Χρόνια πολλά σε όλους.” (Laten we de betekenis van Kerstmis beleven, liefde, menselijkheid, solidariteit. Prettige feesten aan allen). Ik krijg het op mijn heupen van al die hypocrisie. Herinnert u zich nog de foto van deze jonge Syrische moeder, met haar kind dat is geboren terwijl ze al op de vlucht was. Kent de ex-basketter Kikilias het kerstverhaal? Kent hij wel de betekenis van Kerstmis?

En tenslotte is er natuurlijk het politieke klimaat, waar absoluut geen sprake kan zijn van een kerstsfeer. Vandaag worden we er van gespaard, maar sinds eergisteren zijn de schreeuwende politici, die een aanfluiting zijn voor dit land, niet van de televisie en radio weg te branden. Morgen zal de kinderlijke hel weer losbarsten. Het circus is aan zijn laatste vertoning bezig. Maandag wordt er in een derde rond gestemd voor een president. De kans is klein dat er 180 parlementsleden worden gevonden die zullen voor stemmen, tenzij er een aantal onder hen de partijdiscipline zullen doorbreken en overstappen naar nieuwe partijen. Maar dat thema is voor een andere post.

Probeer er in ieder geval een zalige kerst van te maken.

8 thoughts on “Zalig kerstfeest

  1. bruno, ik wens al wie jou en al wie je dierbaar is een goede kerst, goed 2015 en vooral goede gezondheid en weinig, liefst geen, zorgen…
    wil je danken voor al je postings hier op je site.
    groetjes
    rené

  2. @Bruno.Voor het eerst in vele vele jaren kon ik er mezelf niet toe brengen de obligate Kerst- en Nieuwjaars kaarten aan mijn kennissenkring te sturen. Geen vrede en vrolijkheid in mijn hart om te delen en geen enkele reden om aan te nemen dat het bij jullie of hier beter wordt volgend jaar.

    Ik weet bliksems goed hoe erg het in GR is(jouw doorwerken tot 20:30 op Kerstavond herken ik maar al te goed);maar ook hier komt de catastrophe iedere maand dichterbij. Ik zit nu met twee uitzichtloos, werkeloze kinderen in de verkeerde leeftijd en goed opgeleid in het verkeerde vak.
    Nu inderdaad nog even onder de sociale paraplu, maar daarna? en hun kinderen dan? die zitten aan de andere kant van het leeftijdsspectrum al helemaal fout en kansloos. Zoals helaas een aantal jaren geleden hier al voorzien. Waar moet het heen met dit werelddeel; kansloze prooi van het niets ontziende neoliberalisme?

    @Bruno. Dank dat je weer een jaar mijn heldere window op de Griekse en grotere wereld was. Zonder jou zou ik me veel onzekerder voelen. Goede wensen voor jou en je echtgenote voor
    het komende jaar. Ik zie de komende verkiezingen als een soort Commedia de l´Arte. De afloop is bekend.Tsipras draait al.

  3. Een allerbest 2015 voor Bruno en alle bloggers.

    En nogmaals dank aan Bruno voor zijn zeer verhelderende papers.

  4. Bij deze wil ik Bruno bedanken (en de mensen die reageren op deze blog want daar leer ik ook van)voor de verhalen, die helaas zo vaak schrijnend zijn. Ik vind het bewonderenswaardig dat je steeds weer de energie opbrengt om de frustraties op te schrijven. Ik permitteer me ook te zeggen @aleko dat de situatie in Nederland niet te vergelijken is met Griekenland, in de verste verte niet. Al begrijp ik de onmacht en het verdriet om je kinderen. Ik vind deze tijd enigszins vergelijkbaar met de jaren 80, ook toen was er veel werkeloosheid met name onder de jeugd (ook ik was in die tijd werkeloos) Het tijdsbeeld vond ik toen eigenlijk nog veel somberder vanwege de koude oorlog en de oliecrisis. Uiteindelijk is het met mij ook goed gekomen al gingen er wel een aantal jaren overheen en heb ik in die tijd 3 opleidingen afgerond. Zo is het leven, de een heeft wat meer pech of geluk dan de ander. Wens iedereen een goed 2015

  5. @Lady.Dan weer algemeen zoals ik hier altijd doe. Sorry voor de éénmalige uitglijder hierboven:

    We zitten midden in een per week aanzwellende zeer Koude Oorlog en de oliecrisis is erger dan ooit met een zee aan schaliegas dat Amerika moet zien kwijt te raken. Het werk dat op dit ogenblik in heel Europa heel hard aan het verdwijnen is komt nooit meer terug, behalve in de kleine baantjes(zie Duitsland) met honorering tussen de 4 en 8 euro per uur.

    De HBO opgeleiden nemen nu al de plaatsen van de MAVO’ers in en verdringen die van de arbeidsmarkt. En masse melden werkelozen zich voor de schaamteloos aangeboden vrijwilligersbaantjes om maar in de roulatie te blijven en werkervaring op te doen(zoals in bijv. het Rijksmuseum gebeurt). Cursussen en opleidingen helpen je niet aan een normaal betaalde baan.60% van de werkenden werkt al op een flexcontract of payrollsysteem om van het leger van gedwongen ZZP-ers maar te zwijgen.

    En dat is allemaal precies waar de neoliberale overlords in Brussel en het mondiale bankensysteem ons willen hebben: kaalslag op de arbeidsmarkt en verlaging van de factor arbeid met 50%; opdoeken van het sociale vangnet, vermindering pensioen , medische voorzieningen en ga maar door .En geloof me het wordt nooit beter meer; alleen maar verdergaande tweedeling tussen 5% bevoorrechten en de rest van de mensen.

    Ja, het is inderdaad in Griekenland veel erger dan in b ijv. Nederland. Maar dat is slechts schijn en een kwestie van tijd. Griekenland was de proefballon, het uitprobeerspeelveld, de knariepiet van de mijnschacht. De rest van Europa zal het voorbeeld van Griekenland sneller volgen dan jou en mij lief is. We zijn bijna oogstrijp voor de echte machthebbers van deze wereld. Ik zie alleen een Griekenland onder Tsipras en Frankrijk nog als breekijzers van het systeem.

    Ik betoog het bovenstaande op dit blog al bijna tien jaar.Maar ik had echter niet gedacht dat het zó snel over de drempel van mijn eigen huis zou komen binnen rollen.

  6. Voor Bruno, de zijnen en de lezers van deze blog fijne kerstdagen, een rustig oud en nieuw en voor weer daarna: gezondheid, geluk en als het voor vrede nog steeds te vroeg is: harmonie, een open oor en acceptatie van het verschil. Dare to be different en respecteer dat van een ander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *