21 maart is de Internationale Dag tegen Racisme, en de voorbij jaren hebben we een flinke toename gezien in racisme in de Griekse samenleving. Ook van racistisch geweld, voornamelijk van Gouden Dageraad, een partij die ongestoord leek te werk te kunnen gaan tussen tot in het najaar van 2013. Toen werden de kopstukken van de partij gevangen gezet, op verdenking van het vormen van een criminele organisatie. Overigens zijn ze afgelopen vrijdag, 1 dag voor de Internationale Dag tegen Racisme, weer vrijgelaten, want de maximale periode van 18 maanden voorhechtenis was afgelopen. Partijvoorzitter Michaloliakos staat nu onder huisarrest en partijsecretaris Yiannis Lagos moest 125.000 euro borg ophoesten en mag het land niet verlaten of zich vertonen op openbare bijeenkomsten tot het proces tegen de partij dat rond 20 april zou moeten starten.

Zoe Konstantopoulou

Zoe Konstantopoulou

Gisteren werd de dag gevierd op het Syntagmaplein, waar honderden mensen zich hadden verzameld. Er werden optredens gehouden, en er werd wat gedanst, maar verder werd er eigenlijk aan de hele vertoning nauwelijks aandacht besteed. Hoewel er zo goed als geen politici te bespeuren waren op het Syntagmaplein, was er in het parlementsgebouw toch wel aandacht voor de dag. Parlementsvoorzitter Zoe Konstantopoulou had namelijk een kleine 30 migranten uitgenodigd zonder de rest van het parlement daarvan op de hoogte te brengen. Ze hoorde de verzuchtingen van de migranten, die voornamelijk gingen over het feit dat de tweede generatie vluchtelingen hier in Griekenland nog steeds de Griekse nationaliteit niet krijgt en eigenlijk zonder papieren door het leven moet. Nadien trok ze met de migranten naar de ambtswoning van de premier.

Het initiatief van Konstantopoulou kon op kritiek rekenen, vooral dan vanuit de extremistische vleugel van oppositiepartij Nea Dimokratia, zoals de tweet van Thanos Plevris laat zien:

plevris“De voorzitter van het Parlement vulde de zetels met migranten, misschien zijn sommigen onder hen zelfs illegale migranten. Voor het eerst links, heren van ANEL.”

Gelukkig vertegenwoordigt Plevris niet langer de mening van de Griekse regering en al helemaal niet meer de mening van het grootste deel van de Grieken, zoals een experiment van Action Aid liet zien in een video. De organisatie huurde 2 acterus in: de ene speelde een racistische Griek en de andere een schuchtere Bangladeshi. Beide staan op de bus te wachten aan Syggrou-Fix, een centrale halte in Athene. De ene acteur vraagt de Bangladeshi om op te staan en zijn plaats af te staan aan een Griek. 22 keer werd de scene gespeeld voor een “publiek” van meer dan 200 mensen. In 15 van de 22 scenes namen de omstaanders het op voor de Bangladeshi. De acteur die de racist speelde, verklaarde gisteren in een interview dat hij enorm veel schaamte voelde toen hij de rol speelde. Er is nog hoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *