Sinds begin september ben ik vooral in de weer geweest met het ondersteunen van initiatieven tegen de crisis, en met het helpen van Yiannis en van de mensen van Solidariteit Piraeus. Ik heb besloten om de verkiezingscampagne zo weinig mogelijk te volgen. Het niveau wordt met de stembusslag bedenkelijker. Je kunt de televisie niet meer aan zetten of je ziet een politieke discussie. Er is veel gepraat, er wordt nog altijd veel gepraat, maar er gebeurt niets. Ik voorspel een recordaantal mensen dat op 20 september niet zal gaan stemmen. En een aantal partijen die nooit de kiesdrempel hebben gehaald, zullen in het parlement komen. En nee, Gouden Dageraad zal niet profiteren van de chaos die er op dit moment heerst. U heeft in ieder geval van mij nog wel een nabeschouwing te goed van 7 maanden Syriza-ANEL regering, want ik heb daar nauwelijks wat over geschreven.

Gisteren heb ik besloten om de zinnen wat te verzetten en muziek is daar bij uitstek voor geschikt. En in de sfeer van de vroegere blogposten, wil ik u graag even meegeven hoe het gisteren was bij Maraveyas Illegal, een ensemble van 10 muzikanten onder leiding van de zanger-componist Kostis Maraveyas. Ik had de man al wel een paar keer gehoord op de radio en aan het werk gezien op televisie en het leek me een goed idee om hem eens in het echt te gaan bekijken.

Maraveyas is flamboyant, heeft gevoel voor presentatie en show, en heeft daarbij nog een flinke muziekbagage. Hij is afkomstig van het eiland Kefalonia, waar hij zeker ook heel wat Italiaanse invloeden in de muziek heeft meegekregen. Maar Maraveyas gaat veel verder. Hij stopt mediterraanse invloeden in zijn muziek: je hoort nu en dan rembetiko, Frans chanson, Italiaanse ballades, en een vleugje flamenco. Maar hij gaat nog verder: jazz en swing uit New Orleans, of tango, lijkt hij ook niet te schuwen. Hij combineert alles met verbazend gemak, en gebruikt het Griekse instrumentarium: baglamadaki, bouzouki, accordeon, gitaar, contrabas en verder een elektrische gitaar en slagwerk. Het klinkt geweldig, opzwepend, vrolijk en het is uiterst dansbaar.

Om en bij de 5000 mensen passen in het openlucht Veakio-theater bij mij om de hoek. Bovenop de Kastella-heuvel in Piraeus zie je de muzikanten tegen een prachtige achtergrond van lichtjes van Athene. En echt het hele theater was aan het dansen. Dansen alsof er geen crisis is, alsof morgen niet komt, leven in het nu, genieten van de muziek. Het zag er ongeveer zo uit:

7 thoughts on “Kostis Maraveyas

  1. Dag bruno

    Heel mooi

    Ik ben blij dat er toch nog ontspanning ka zijn in tijden van crisis

    Over de crisis

    Ikzelf ben 2 jaar geleden naar Griekenland geweest ivm een project van comenius

    Sindsdien probeer ik in België Griekse producten te kopen.

    Zo probeer ik toch een steentje bij te dragen om de griekse economie te helpen.

    Als ik van hieruit iets kan doen wil ik wel helpen. In maatte van het mogelijke

    Hoe gaat het met je buurvrouw dat je vermelde in je mooi boek. Soms had ik tranen in mijn ogen en ik was kwaad ook.

    Hoe gaat het met jou en je gezin. Ik hoop dat alles goed gaat.

    Met een vriendelijke groet vanuit België

    Wat denk jij van de verkiezingen en van tsipras. Ik denk dat hij de juiste persoon op de juiste plaats is of kan zijn

    Dimitri

  2. Hè, hè, gelukkig gaat @Bruno back to ol

  3. artrose-, polyneuropatie-, en jichtvingers maken zo’n keyboard tot een barrière, maar ik laat me (nog) niet kisten, ik zei dus:
    back to old business.Ga zo door, laat ons veel van muziek, theater en dans van Europa down under genieten.Die hele komende verkiezingstoestanden(gebruik voor het aantal de wiskundige term “n”maar) zijn toch allemaal flauwekul en zullen het er voor de Grieken niet beter op maken.Geniet en leef bij de dag.En, @Bruno, geef ons veel blijmoedig nieuws en observaties of echt zeer pittige politieke nieuwtjes.

  4. That’s the spirit, Bruno. Wanneer de Griekse bevolking niet van de verkiezingen wakker ligt, dan moet jij zeker ook je slaap er niet voor laten…

  5. Muzikaal sterk en met humor, zo te horen/zien! :-)Een naam om te onthouden, Bruno. Thanks. Sluit mij aan bij eerdere reacties: ben blij dat je/jullie ook terug kan/kunnen genieten zoals vóór je ‘langdurige intensieve onderdompeling als schrijver en ernstige verslaggever’ en nú tussen je huidige engagementen door en dat je ook terug dit soort aangename ervaringen met ons wilt delen.. Was emotioneel erg geraakt door je – overigens zeer goed geschreven – boek; vooral door de verhalen van de ‘Griekse’ man en vrouw, maar ook verontwaardigd door de door jou gebrachte sterke achtergrondinformatie met gelukkig ook wat hoopvolle initiatieven. Met de huidige toestand in Griekenland, het gegeven van de o.a. Syrische vluchtelingen, het onnoemelijk menselijk leed en mijn tanend geloof in een ‘sociaal Europa’, is o.a. (Griekse) muziek, theater, literatuur, poëzie, en zeker ook nieuws over leuke en positieve initiatieven, een balsem voor de ziel….So, keep us informed, Bruno. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *