De voorbije weken en maanden heb ik heel wat e-mails met vragen gekregen hoe Griekenland kan worden geholpen. Het is voor mij niet gemakkelijk om een goed antwoord te geven op al die vragen. Ik kan u wel zeggen welke spullen we hier in Griekenland nodig hebben, en ik kan u ook op weg helpen om de solidariteitsorganisaties en de vrijwilligers aan te spreken. Maar hoe de spullen vanuit Nederland of België naar hier kunnen worden gebracht, dat is voor mij een stuk moeilijker.

Ik weet dat er op Facebook heel wat initiatieven worden opgericht, en ik probeer een en ander daar te volgen, maar ik raak soms het overzicht een beetje kwijt. Ik heb op dit moment contact met mensen van drie initiatieven: met www.hulpkaravaangriekenland.nl die werkelijk ongelofelijk werk doen en mensen en spullen naar Griekenland sturen, en met GRaid, een groep op Facebook, met een initiatiefnemer die op beperkte schaal hulpgoederen naar Griekenland probeert te vervoeren. Over de derde groep, Help Children in Greece, zal ik het een andere keer hebben.

graidAad van GRaid heeft me gevraagd of ik zijn initiatief onder de aandacht kon brengen, en dat doe ik graag. Ik heb zijn initiatief gevolgd, eerst via de gesloten facebookgroep, maar sinds gisteren heeft hij het over een andere boeg gegooid en heeft hij een nieuwe groep opgericht, die nu open is voor iedereen: indien u een facebooklogin heeft, kunt u er hier terecht.

vliegtuigGRaid is op weg om een stichting te worden, maar zo ver is het nog niet. Aad probeert op alle mogelijke manieren om spullen naar Griekenland te brengen. Dat is voorlopig gelukt via een chartervliegtuig. Die zijn deze dagen bijna leeg, en de chartermaatschappijen hebben er vaak geen probleem mee om iets extra mee te nemen uit humanitaire overwegingen. Dat zal echter niet blijven duren, want het toeristische seizoen is binnenkort echt wel afgelopen.

Bedanktbrief van

Bedanktbrief van

De laatste tijd gaat er veel aandacht naar de vluchtelingenkwestie, maar Aad wil niet dat de Griekse problematiek in de schaduw blijft. Hij heeft al medische spullen afgegeven in het openbare ziekenhuis van Kos. Alles wat hij doet, zet hij op facebook, zodat iedereen kan zien wat er met de schenkingen en de spullen gebeurt.

Het zijn misschien allemaal kleine zaken, maar elke druppel helpt in deze tijden. Ik stuur u dus graag naar de facebookgroep van GRaid, om met Aad samen te kijken hoe er nog verder kan worden geholpen.

Ikzelf probeer ook uit te vogelen hoe spullen vanuit Nederland of België naar Athene kunnen worden gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *