Moria ligt er veel netter bij. Foto: Daphne Tolis

Moria ligt er veel netter bij. Foto: Daphne Tolis

Er heerst bedrijvigheid op Lesbos. Na een paar moordende dagen, heeft het eiland vandaag nog geen dodelijke slachtoffers betreurt. Vandaag was het zonnig en windstil en men bleek van de gelegenheid gebruik te maken om een en ander op te ruimen. In de kampen Kara Tepe (waar de Syriërs worden opgevangen) en in Moria (waar de hotspot in volle uitbreiding is), werd alles schoongemaakt.

Het is een verademing na de stortregens van 10 dagen geleden, die de kampen in een hel omtoverden. Met taferelen die je niet in Europa zou verwachten. Hoewel we ondertussen al wel een heel aantal illusies armer zijn.

Niet alleen worden de kampen opgeruimd, ook de zwemvesten, of wat daar moet voor doorgaan, worden in vrachtwagens weggevoerd. Het is een beetje dweilen met de kraan open, want vandaag zijn weer tientallen bootjes toegekomen.

Vanwaar deze ijver? Zou het Griekenland (en de hulporganisaties) menens zijn en zou de organisatie voor de opvang van de vluchtelingen eindelijk op een waardige manier geregeld worden? Of zit er iets meer achter?

De zwemvesten worden weggebracht. Foto: Daphne Tolis

De zwemvesten worden weggebracht. Foto: Daphne Tolis

U mag het met niet kwalijk nemen dat ik een beetje argwanend ben. Ongeveer een maand geleden verklaarde Europees Commissaris Avramopoulos de eerste Griekse hotspot in Moria voor geopend. Veel lintengeknip – iets waar de elegantste aller Griekse politici graag bij is – kwam er niet aan te pas. En de dagen nadat Avramopoulos weer naar Brussel was vertrokken, was het duidelijk dat er nog heel wat schortte aan de organisatie in Moria.

En tegelijkertijd was ook premier Tsipras in Lesbos op bezoek, samen met de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann. Die laatste merkte toen al op dat hij niet verwachtte dat Griekenland de vijf hotspots klaar zou hebben, zoals aangekondigd. Voor het bezoek van Tsipras en Faymann werd er in Lesbos ook flink schoongemaakt. Herhaalt dat patroon zich nu?

Want morgen komt Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz op bezoek. En volgens de Griekse media zouden de twee op donderdag een bezoek gaan bregen op Lesbos. Tsja, en dan zullen ze daar weer een afgeborsteld plaatje te zien krijgen, blijkbaar. Schulz was een maand geleden trouwens al een keertje op het eiland. Maar toen werd hij in een limousine gewoon even langs de opgeruimde waterkant gechauffeerd, dus veel zal hij wel niet gezien hebben van de werkelijke situatie.

Nu misschien ook niet, maar ik mag toch hopen dat de opruimactie een definitiever karakter zal krijgen.

Maar er kan nog van alles gebeuren voor donderdag. De Griekse scheepvaartsector gaat morgen weer een nieuwe 48-uren staking houden. Gisteren en vandaag bleven de meeste schepen aan de kade, maar de ferries die vluchtelingen naar Piraeus brengen, deden hun traject nog. Dat zou de volgende twee dagen niet het geval zijn. Toen Tsipras de vorige keer op Lesbos was, werden er nog snel 4 ferries volgeladen met vluchtelingen, zodat hij die niet te zien kreeg. Het zou wel eens kunnen dat zoiets dit keer niet zal lukken.

Misschien wordt de staking in laatste instantie nog afgeblazen, of misschien zal Tsipras besluiten om Schulz toch maar niet naar Lesbos te brengen. We zullen zien.

Mogen we nog een sprankje hoop hebben dat Europa vooralsnog toch nog iets gaat doen om al die verdrinkingsdoden tegen te gaan?

2 thoughts on “Opruimen in afwachting van hoog bezoek?

  1. Jij mag van mij. Ik maak me geen enkele illusie over de goede bedoelingen van Schulz en z’n EU met de vluchtelingen op Lesvos en elders in Griekenland.Sarcasme lijkt me hier op z’n plaats.Voor Griekenland zijn het – met alle begrip voor hun en jullie hardship en respect voor de uiterst genereuze hulp van het al uitgemergelde volk- passanten.Maar al eens nagedacht over de plaatsen en de mensen-gemeenschappen waartussen die honderdduizenden vreemdelingen ingewrongen zullen moeten worden? Om daar te blijven, te settlen en te mengen?

  2. Ik denk Aleko dat wat jij schetst reeel is…maar dat is niet in onze handen. Daar gaan de ‘leiders’ over die handjeklap de wapenstilstand en nog veel meer in en rond Syrie moeten bewerkstelligen.
    Nu gaat het gewoon om vluchtelingen c.q. mensen in nood en angst die geholpen moeten worden.
    Ik snap trouwens ook niet dat er geen militairen worden ingezet om in noodtempo het soort tenten als op de foto te zien is op te zetten. Dat is toch een peuleschil…
    Raar toch… Tsipras in spagaat zou ik zeggen… enerzijds zou hij de diepe ellende moeten tonen, anderzijds wil hij laten zien aan ‘Europa’ dat hij/Griekenland ook z’n deel doet aan goede opvang.
    Zijn kop moet moe zijn van het draaien in alle windrichtingen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *