Misschien herinnert u zich nog dat ik bijna 2 jaar geleden geschreven heb over de mensonwaardige toestanden in de ziekenboeg van Korydallos, de grootste gevangenis van Griekenland. Het nieuws haalde zelfs de buitenlandse pers. De Raad van Europa tikte Griekenland op de vingers. En er kwam natuurlijk flink wat reactie vanuit de politieke oppositie op. Voor de regering van Antonis Samaras waren de gevangen in de ziekenboeg geen mensen, zo luidde het. En kijk, we zijn nu bijna 2 jaar verder en de oppositie zit nu in de regering.

En wat zien we? De situatie in Korydallos is nog even erg. De gevangenen hebben weer een smartphone weten te bemachtigen en zijn al een paar dagen foto’s aan het posten via een twitter-account. Ze adresseren de tweets steevast aan journalisten, want de enige manier waarop je in Griekenland – ook onder SYRIZA – iets kunt veranderen, is door het in de media te brengen.

De Griekse wetgeving schrijft voor dat iemand die voor 67% gehandicapt is, niet in een gevangenis mag opgesloten blijven. De wet wordt niet opgevolgd. In de ziekenboeg van Korydallos zitten mensen in het laatste stadium van kanker. Er zijn niet genoeg medicijnen voorzien. Wanneer een diabetespatiënt van de trap valt, is er geen therapie. Men gaat al gauw over tot het amputeren van arm of been.

De gevangenen in de ziekenboeg Agios Pavlos weigeren al een maand om hun medicijnen – als die er al zijn – te nemen, en ze zijn sinds 2 dagen ook in hongerstaking. Er is niets veranderd in verhouding met 2 jaar geleden. Op de Dag van de Mensenrechten, zou dit toch wel breder moeten worden aangekaart. Want de Griekse regering schiet weer maar eens te kort. En wie had gehoopt dat er tenminste op dit domein iets zou veranderen met deze linkse regering, komt weer maar eens bedrogen uit.

 

2 thoughts on “Het hellegat van Korydallos – revisited

  1. Veranderingen ten goede in deze maatschappij zijn schier onmogelijk…of ze nu van links, rechts of het midden zouden moeten komen…

  2. Ik ben een beetje achterop geraakt met het lezen van mails….maar toch wil ik nu nog even reageren.
    Want dit is opnieuw een van die verschrikkelijke dingen die in Griekenland aan ‘t gebeuren zijn (wat niet belet dat er ook in België nog heel wat mistoestanden zijn, ook in gevangenissen, vooral wanneer het gaat over delinquenten met een psychische problematiek). En blijkbaar is er geen beterschap, niet onder deze regering, en die was er ook niet onder die ervoor, en die ervoor….
    Heeft Griekenland eigenlijk ooit al eens een ‘goeie regering’ gehad??? Dat vraag ik mij soms af wanneer ik al die commentaren hier lees. Maar ik wou in de eerste plaats toch mijn steun betuigen om dit opnieuw onder de aandacht te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *