Dit is niet zo recent meer, maar toch de moeite om even aan te stippen. Op donderdag 28 januari van dit jaar werd een groep Duitsers in mekaar geslagen in Monastiraki. De krant Proto Thema maakte gewag van een groep “Duitse toeristen”, maar dat bleek niet meteen het geval te zijn. Het ging namelijk om een groep Duitse neo-nazi’s die in Athene waren uitgenodigd door hun geestesverwanten van Gouden Dageraad. Tijdens het laatste weekend van januari werd namelijk de Imia-crisis herdacht, een moment waarop Griekenland en Turkije bijna ten oorlog trokken tegen mekaar om twee rotsformaties in de Egeïsche Zee. De herdenking is steeds een voorwendsel voor Gouden Dageraad om met de spierballen te rollen. Sinds de kopstukken van de partij in de cel hebben gezeten (ze zijn ondertussen allemaal weer vrijgelaten, want de periode van voorhechtenis is voorbij) en sinds het proces tegen de partij is begonnen (voorlopig ligt het stil wegens de stakingsacties van advocaten en rechters), houdt de partij zich wel redelijk koest.

Tijdens de herdenking was er wel wat spanning in de straten. De regering Tsipras had verboden dat er optochten zouden worden gehouden. Toen antiracisten en antifascisten de straat op kwamen, moest de oproerpolitie tussenbeide komen, maar verder bleef het relatief rustig. We hebben erger gezien de voorbije jaren.

Duitse neonazi's op bezoek in Griekenland

Duitse neonazi’s op bezoek in Griekenland

De “Duitse toeristen”, zelfs diegenen die de nacht in een ziekenhuis hadden doorgebracht, waren de volgende dag alweer op pad en brachten een bezoek aan het Duitse oorlogskerkhof van Dionysos – Rapentozis, waar Duitse nazi’s begraven liggen die het slachtoffer waren van aanvallen van het Griekse bevrijdingsleger EAM. De vlaggen maakten duidelijk dat ze tot de beweging “Der Dritte Weg” behoorden. U vindt trouwens een verslag van hun bezoek aan Griekenland op hun website. Waar u ook leest: “Ein Reiseteilnehmer der deutschen Gruppe fand auf dem Friedhof auch das Grab seines Urgroßvater wieder.” Ontroerend. De “toeristen” gingen nadien ook een bezoek brengen aan de Akropolis, waar ze het nodig vonden om een vlag te ontvouwen.

Vreemd dat de krant Proto Thema het dan nog steeds heeft over “Duitse toeristen”? Niet meteen. Zoals u misschien in mijn boek hebt gelezen, speelt de krant vaak in de kaart van Gouden Dageraad. Een reportage van de krant waarin te lezen was dat leden van de neonazistische partij oudjes begeleiden naar de ATM, was opgezet spel. Het ging om een grootmoeder van een van de leden die in de reportage werd opgevoerd (wellicht een van de weinig Griekse oudjes die overigens geld uit de muur haalt, de meesten gaan naar het loket in de bank).

De krant heeft ook ooit gekopt dat een maatijd voor de migranten in de opvangcentra (toen nog onder de regering Samaras) wel 3 keer zo veel kost als een maaltijd voor een Griekse student in een studentenrestaurant. Proto Thema, de best verkopende krant. Met een korrel zout te nemen.

 

4 thoughts on “Vlaggen van het Deutsche Reich op de Akropolis

  1. Onbegrijpelijk in mijn ogen. En Gouden Dageraad laat toch weer es zien wie hun ‘vrienden’ zijn. Al even onbegrijpelijk vind ik dat er nog Grieken zijn die die partij aanhangen, zeker wanneer men bedenkt hoe Griekenland geleden heeft onder het naziregime. Dat er proteststemmen zijn, protest tegen alles en nog wat, akkoord, da’s heel goed begrijpelijk. Maar dan voor die partij opteren…..ik vrees dat mijn verstand daarvoor te klein is!

  2. Precies 125 jaar geleden (3 maart 1891) werd Aartsbisschop Damaskinos geboren, een Rechtvaardige onder de Volkeren, die het met gevaar voor eigen leven opnam voor de joden tegen de Duitsers (en zelfs de grootrabbijn van Athene bij hem thuis verstopte), vaak in samenwerking met politiechef Angelos Evert.
    Ik denk dat er in het onderwijs wat meer aandacht voor zo’n personen zou mogen zijn (net als burgemeester Karrer en Metr. Chrysostomos van Zakynthos of de communisten in Thessalië).
    Maar goed, hetzelfde geldt voor België.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *