Het was een kantelmoment in de recente Griekse geschiedenis: op 18 september 2013 wordt de anti-fascistische rapper Pavlos Fyssas, gekend onder de artiestennaam KillahP neergestoken door Georgos Roupakias, een aanhanger van Gouden Dageraad. De neo-nazibende had tot dan toen bijna ongestraft haar racistische en fascistische acties kunnen uitvoeren, gezien de regering Samaras een oogje toekneep. U kent mijn mening over die regering: die was zelf zo extreem-rechts, dat ze een nog extremere organisatie nodig had om de indruk te wekken dat ze eigenlijk nog gematigd was.

Roupakias tussen zijn vrienden die de Hitlergroet brengen

Roupakias tussen zijn vrienden die de Hitlergroet brengen

Roupakias werd opgepakt en beschuldigd van de moord, en hoewel hij aanvankelijk ontkende dat hij iets met Gouden Dageraad te maken had, waren de bewijzen onomstotelijk. Als gevolg van de moord, kon de Griekse overheid niet anders dan achter Gouden Dageraad aan gaan. De kopstukken van de partij werden kort na de moord opgepakt en gevangen gezet. Er is een rechtszaak lopende tegen de partij, die er van wordt beschuldigd een criminele organisatie te zijn. Die rechtszaak vordert gruwelijk traag. In ieder geval houdt Gouden Dageraad zich betrekkelijk koest sinds september 2013. De partij is er niet in geslaagd om de vluchtelingencrisis ten gelde te maken.

Roupakias mag de gevangenis verlaten omdat de wettelijke limiet van 30 maanden voorhechtenis verstreken is. Hoewel het duidelijk is dat hij de moordenaar is, is er in de zaak nog steeds geen verdict uitgesproken. En zolang de beschuldiging niet hard gemaakt werd, hoeft hij niet langer in voorhechtenis te zitten. Natuurlijk kan hij vanaf morgen niet zo maar gaan en staan waar hij wil, maar het idee dat hij niet meer achter de tralies zit, zal zeker reactie oproepen.

Het feit dat ook deze rechtszaak zo traag vordert, is nog maar eens een blaam voor het Griekse rechtssysteem. Ik heb begrepen dat ook dat systeem onder de loupe van de leenheren is gekomen, maar ik zie daar niet meteen duidelijke structurele hervormingen. En die zijn daar wellicht nog veel meer nodig dan elders. De linkse organisaties zullen ondertussen hun kritiek tegen de SYRIZA-regering niet sparen. Hoe is het mogelijk dat een neo-nazi moordenaar onder deze regering kan vrij komen, zo luidt de redenering. Het zou me niet verbazen als we vanavond reacties zagen op de Griekse straten.

2 thoughts on “Moordenaar van KillahP wordt vandaag uit gevangenis vrijgelaten

  1. Dat is geen rechtsysteem in de ware zin van het woord, maar een systeem dat meebeweegt op politieke golven in maatschappij en regering.

  2. +3 weken volledige radiostilte lijkt me geen gewoonte van Bruno. Zelfs op Twitter is hij niet meer actief…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *