We hebben vorige week de beelden gezien van een ondergesneeuwd Lesbos, waarbij vooral de ondergesneeuwde tenten van vluchtelingen (u vergeeft het me vast wel dat ik dit woord gebruik) in Moria in beeld kwamen. Het zware winterweer eiste nog meer tol. Door het gewicht van de sneeuw, zijn in het haventje van Skala Sykaminias een aantal kleine vissersbootjes gekapseisd en gezonken. De boten zelf hebben relatief weinig schade opgelopen, maar de mechaniek, GPS en zo meer, maar ook het vissersmateriaal zijn wel verloren gegaan.

Het ging om de bootjes van de eenvoudige vissers Kostas Pinteris en Thanasis Marmarinos. Beide vissers stonden op de eerste rij toen er in Lesbos massaal veel vluchtelingen toekwamen in 2015. Ze zouden naar verluidt aan ongeveer 75 reddingsoperaties hebben deelgenomen en minstens 4500 mensen uit het water hebben opgepikt. Toen Lesbos overspoeld werd door vrijwilligers die vonden dat ze de zee beter begrepen dan de vissers en die er stonden dat ZIJ de mensen uit de opblaasbare bootjes moesten halen op de manier zoals zij dat het beste vonden, trokken de vissers zich terug.

Iets meer dan een week geleden, ontvingen de burgemeester van Lesbos, Spyros Galinos, en die van Lempedus, Giusi Nicolini, de Olof Palme prijs. Galinos besloot om het geld die aan de prijs was verbonden, aan de vissers te schenken die hun bron van inkomsten door het winterweer waren verloren.

Het geld leek niet te volstaan om de schade die oploopt tot 10.000 euro, te vergoeden, zeker niet voor de boot van Thanasis Marmarinos. De 63-jarige visser deed een oproep in een Griekse krant om hem financieel bij te staan.

Voormalig ERT-journalist en huidig SYRIZA Europarlementslid Stelios Kouloglou, heeft een documentaire over Marmarinos gemaakt. Marmarinos is een eenvoudig man die mijns inziens “onze waarden” meer lijkt te belichamen dan mensen die er zogenaamd prat op gaan ze te respecteren.

Diezelfde Kouloglou doet nu een oproep om Maramarinos te helpen en om zijn enige bron van inkomsten te helpen herstellen. Ik geef de details mee, voor diegenen die zich geroepen voelen:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ/PIREOS BANK:
ΙBAN: GR1701713550006355119219099
BIC: PIRBGRAA
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ
ΕΛΕΝΗ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΥ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΥ

5 thoughts on “Crowdfunding voor visser uit Lesbos die vluchtelingen redde

  1. Zou de documentaire wel met Engelse ondertiteling willen zien!

  2. Jessica, zie je de knop CC in het videovenster onderaan staan? Als je daar op klikt, krijg je de ondertitels in het Engels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *