Een paar dagen geleden maakte de TUI Foundation de resultaten bekend van een rondvraag bij 6.000 jongeren tussen 16 en 25 jaar oud, die werd afgenomen in Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië, Polen en Griekenland. De rondvraag werd uitgevoerd door YouGov en toont aan hoe jongeren in de boven vermelde landen tegen Europa aankijken. 7 verschillende landen, met 7 verschillende soort van realiteit, zou je kunnen zeggen.

De antwoorden van de Griekse jongeren zijn daarbij opmerkelijk. Meer dan de andere nationaliteiten, zijn de Grieken ontevreden over hun nationale regering (87%) en de syndicaten (62%), maar ook over de Europese Unie (65%) en de Europese Centrale Bank (71%). Een en ander heeft natuurlijk te maken met de economische crisis waarin ze de laatste 7 jaar van hun leven hebben moeten leven. Dat zorgt ook voor heel wat pessimisme. 82% van de ondervraagde Griekse jongeren meent dat ze het slechter zullen hebben dan hun ouders. Het totaal van de 7 landen ligt op 52%.

Wat ook opvalt uit de opiniepeiling, is dat de Griekse jongeren ondanks alles toch positiever staan tegenover het politieke systeem en dat ze minder vatbaar lijken te zijn voor populisme. 66% van de Griekse jongeren vindt dat de democratie het best mogelijke politieke systeem is, terwijl slechts 62% van de Duitsers, 57% van de Spanjaarden en 42% van de Polen die mening zijn toegedaan. Misschien speelt hier het besef mee dat wel eens wordt gezegd dat de wieg van de democratie in Griekenland staat?

Wat wel algemeen bleek bij alle jongeren, is dat ze de Europese Unie vooral als een economische alliantie zien, en niet als een politieke. Of Europa een voorvechter van mensenrechten is, of voor vrede zorgt, en culturele waarden uitstraalt, daar zijn veel minder jongeren zeker van.

Nog de laatste opmerkelijke cijfers: 52% van de Griekse jongeren wil dat hun land in de Europese Unie blijft. 31% wil er uit stappen. Op de vraag of Griekenland in de eurozone moet blijven (voor de goede orde: dat is niet hetzelfde als de Europese Unie), antwoordt 45% dat ze er in willen blijven, maar 40% wil terug naar een eigen munt. Enkel in Groot-Brittannië (met 53%) en in Polen (met 58%) is er meer weerstand tegen de euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *