Staking

Gisteren legde het onderwijzend personeel het werk neer, vandaag is het de beurt aan de journalisten (het zal een rustige TV-avond worden zonder schreeuwende “venstertjes”). Er heerst weer flink wat sociale onrust in Griekenland. De reden is dat de regering dringend het pensioenstelsel wil aanpassen. Griekenland kent ongeveer 170 verschillende pensioenkassen: bijna elke beroepsgroep heeft zijn sociale kas. Sommige van die kassen boeren goed, andere totaal niet. De grootste kas, IKA (de kas van de gewone loontrekker), heeft zelfs een tekort van verscheidene miljarden euro’s! De regering wil de pensioenkassen samen voegen tot er ongeveer 5 kassen zullen overblijven. Vooral de beroepsgroepen met een gezonde kas (o.a. de journalisten) zijn erg bezorgd, want zij vrezen dat hun overschotten gaan worden gebruikt om de putten van andere kassen te dempen. Overigens heeft IKA een dergelijk tekort omdat de regering haar grondwettelijke plicht niet vervuld: 1% van het BNP moet jaarlijks in de kas worden gestort, maar dat wordt al jaaaaren niet gedaan. Verder werken zo veel mensen illegaal, zonder verzekering, waardoor de pensioenkassen nog eens vele miljoenen euro’s mislopen. Misschien zou het geen slecht idee zijn om eerst eens sociale controles uit te voeren, maar sociale controleurs worden vaak omgekocht om een oogje dicht te knijpen.

Nog meer onrust: er is sprake dat de regering de pensioengerechtigde leeftijd gaat optrekken, alsook het aantal jaren dat iemand moet werken om een vol pensioen te krijgen. Dat was te verwachten: dit is de trend in heel Europa. Premier Karamanlis had echter de verkiezingsbelofte gemaakt dat aan die criteria niet zou worden geraakt. 2,5 maanden na zijn herverkiezing verbreekt hij die belofte al. Nu zou je denken dat de politieke oppositie daar garen kan uit spinnen, maar bij PASOK (de grootste oppositiepartij) zijn ze zo verlamd door interne strubbelingen, dat het oorverdovend stil blijft.
Grote vakbondsacties worden verwacht op 12 december (u doet er beter aan om op die dag niet naar Griekenland te reizen). Het belooft een warme winter te worden.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.